Σε ένα παγκάκι τα όνειρα τους…

Μέρες Χριστουγέννων. Στολίδια, μυρωδιές από γλυκά και φαγητά, πολύχρωμα λαμπάκια έξω από τα σπίτια και παιδιά που καραδοκούν τον ερχομό του Αι βασίλη από το τζάκι..εικόνες όπου σηματοδοτούν την έλευση της πιο όμορφης γιορτής του χρόνου. Ειδικά αυτή τη χρονιά αυτή η ωραία εικόνα δεν απεικονίζει τα ελληνικά σπίτια όπου λόγω της δεινής οικονομικής πολιτικής τα φετινά Χριστούγεννα φαντάζουν πιο μελαγχολικά από οποιαδήποτε άλλη χρονιά.  Έμμεσοι και άμεσοι σκληροί φοροί, χαράτσια και λοιπά φοροεισπρακτικά μέτρα έχουν κάνει τους ανθρώπους να…χάσουν τον ύπνο τους εν μέσω γιορτών.  Και ενώ οι οικογένειες κοιτούν από πού να κόψουν ώστε να εξασφαλίσουν τα χρήματα για τους φόρους που έχουν να δώσουν υπάρχει και μια άλλη κατηγορία ανθρώπων όπου το μόνο που τους νοιάζει είναι η καθημερινή επιβίωση τους. Οι άστεγοι… Άστεγοι στο κέντρο της Αθήνας, σε βόρεια ,νότια και δυτικά προάστεια , άστεγοι  σε πολλές πόλεις της Ελλάδας, λίγο πιο πέρα από εμάς και όχι σε κάποια τριτοκοσμική χώρα. Άστεγοι που μέχρι πρότινος ήταν «εντός» της κοινωνίας με τις δουλειές τους, τα σπίτια τους, τις οικογένειες τους. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της κυριακάτικης realnews, εν έτει 2011 πολλοί συμπολίτες μας θα περάσουν τα Χριστούγεννα σε σπηλιές… Ως νέο καταφύγιο πλέον των αστέγων φαντάζουν οι σπηλιές του Φιλοππάπου όπου έχουν αρχίσει να στήνονται κανονικά..νοικοκυριά… Σε έκθεση της αρμόδιας υπηρεσίας του Υπουργείου Υγείας που δόθηκε στις 14 Δεκεμβρίου στον Γενικό Γραμματέα Πρόνοιας, ο λόφος του Φιλοππάπου αποτελεί το σπιτικό κυρίως πρώην ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ που αδυνατούσαν να πληρώσουν τις εισφορές, και των νέων ανέργων. Σε σπηλιές μέσα στο σκοτάδι και το κρύο ζουν οι..νεόπτωχοι των Αθηνών..

Και να ήταν μόνο αυτοί..;  Για να μιλήσουμε με αριθμούς όσο σκληροί και αν είναι στην Αμερική το International Center of People in Need εκτιµά ότι 3 εκατοµµύρια είναι οι άστεγοι που βρίσκουν πρόχειρα καταλύματα στον δρόµο ή σε ξενώνες, ενώ γενικά οι διαµένοντες σε ακατάλληλα καταλύµατα είναι 18 εκατοµµύρια άνθρωποι… Και ενώ τα παλιότερα χρόνια οι άστεγοι αποτελούνταν από περιθωριακά άτομα ή μετανάστες, σήμερα  ακόμα και σε αναπτυσόμενες χώρες ορισμένοι άστεγοι είναι άνθρωποι που ανήκουν σε ψηλό μορφωτικό επίπεδο,που βρίσκονται στον δρόμο εξαιτίας της ολοένα αυξανόμενης ανεργίας , ανήμποροι να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις.

Άνθρωποι όλων των ηλικιών καταλήγουν να «κλείνουν» τα όνειρα τους στα μέτρα μιας ψυχρής πλατείας, όλοι με τη δική τους ιστορία..άλλοτε λόγω λανθασμένων επιλογών, άλλοι λόγω της οικονομικής κρίσης, άλλοι λόγω της αδιαφορίας των δικών τους ανθρώπων ή της πολιτείας..

Στην Ελλάδα του  2011 ο αριθμός των αστέγων  αγγίζει τους 20.000 και μέρα με τη μέρα αυξάνεται….Ο αριθμός των ανθρώπων που καταφεύγουν σε συσύτια ολοένα και μεγαλώνει  και το Υπουργείο κοιτά χωρίς πλέον να μπορεί να αντιδράσει την σκληρή πραγματικότητα της σημερινής κοινωνίας.

Σε λίγες μέρες το 2012 θα χτυπήσει την πόρτα μας με γέλια, αισιοδοξία, πυροτεχνήματα και όνειρα για ένα καλύτερο αύριο…όλες οι κάμερες και τα φώτα της δημοσότητας θα στραφούν στους άστεγους και λίγο μετά θα σβήσουν και πάλι, αφήνοντας ανθρώπους στις μέρες μας να κοιμούνται ακόμα και σε κάδους απορριμάτων. Ξεχασμένους, πολλές φορές φοβούμενοι πώς αν τους κοιτάξουν θα δουν με τρόμο πως θα μπορούσαν να είναι εκείνοι στη θέση τους. Οι άστεγοι περιμένουν τη ζεστασιά και τη φροντίδα που τους στέρησε η ζωή. Ας γίνουν μέρος της σκέψης και της καθημερινότητάς μας. Γιατί μη ξεχνάμε πως δεν είναι μακριά..είναι εκεί έξω..λίγο πιο πέρα…

 

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s