Πρόταση για τις Συντάξεις χηρείας Δημοσίου

Άρθρο της  κας Όλγας Παυλίδου – Κουτρουμπή , τέως Αντιδημάρχου Φιλοθέης

email: olgapk1@yahoo.gr

Η Όλγα Παυλίδου – Κουτρουμπή έχει Μεσσηνιακές και Μικρασιατικές καταβολές. Σπούδασε Management & Organizational  Behavior στο Αμερικάνικο Κολέγιο Ελλάδος, Deree College, απoφοιτώντας  με διάκριση. Στη συνέχεια σπούδασε Industrial Relations & Personnel Management στο London School of Economics ενώ εργάστηκε και στον τομέα Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας. Στη Δημοτική Δραστηριότητα η κα Όλγα Παυλίδου – Κουτρουμπή,  προσέφερε εθελοντικά καθημερινά τις υπηρεσίες της στο Δήμο Φιλοθέης ως Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων του Δήμου επί 4 έτη, ενώ υπήρξε και Πρόεδρος Επιτροπής 2004 & Εθελοντισμού Δήμου Φιλοθέης 2002-2006. Στις Δημοτικές Εκλογές του 2006  ανέλαβε 9 θέσεις ευθύνης και διετέλεσε Αντιδήμαρχος Φιλοθέης. Στις Δημοτικές Εκλογές 2010 εξελέγη ως πρώτη  Σύμβουλος από όλους τους συνδυασμούς στη Φιλοθέη με το συνδυασμό «ΝΕΑ ΠΟΛΗ ΜΑΣ ΕΝΩΝΕΙ» του υποψηφίου Δημάρχου Θεόφραστου Οικονομίδη. Είναι μέλος πολλών Τοπικών και Εθνικών επιτροπών.

Στις δύσκολες ώρες που περνάει η Ελλάδα , oι  Έλληνες   πολίτες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης. Υπάρχουν  όμως  και οικογένειες  που δεν υποφέρουν μόνο από την οικονομική κρίση  αλλά και γιατί η μοίρα τους επιφύλαξε την απώλεια ενός εκ των δυο γονέων.  Συγκεκριμένα αναφέρομαι στις οικογένειες που ανήκουν στο χώρο των αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας αλλά και των δημοσίων υπαλλήλων γενικότερα, που ο ένας εκ των δύο γονέων απεβίωσε  και ταυτόχρονα υπάρχουν ανήλικα παιδιά. Η υφιστάμενη νομοθεσία, πριν από την εφαρμογή του νέου Νόμου 3863/2010, αντιμετωπίζει με άνισο και δυσμενέστερο τρόπο  αυτές τις οικογένειες σε σύγκριση με τις συνταξιοδοτούμενες από το δημόσιο οικογένειες που έχουν και τους δύο γονείς εν ζωή. Ο Ν.3863/2010 βελτιώνει την κατάσταση αλλά, αποκλείει τις οικογένειες που ο θάνατος του γονέα επήλθε πριν την 15η Ιουλίου 2010. Σύμφωνα με την νομοθεσία που διέπει τις περιπτώσεις των οικογενειών της κατηγορίας αυτής που εξαιρούνται από τον ν.3863/10, η οικογένεια αποβιώσαντος αξιωματικού ή δημοσίου υπαλλήλου λαμβάνει :

  • Ο εν ζωή γονέας το 50% της σύνταξης που θα ελάμβανε ο εκλιπών γονέας εάν ζούσε και συνταξιοδοτείτο κανονικά.
  • Κάθε ανήλικο τέκνο και κάθε τέκνο που σπουδάζει, το 10% μέχρι την ηλικία των 25 ετών για τα αγόρια και μέχρι να αρχίσουν να εργάζονται ή να παντρευτούν τα κορίτσια.
  • Σε κάθε περίπτωση, το σύνολο των δύο παραπάνω δεν μπορεί να υπερβαίνει το 70% της σύνταξης του γονέα που απεβίωσε.

Πέραν του γεγονότος ότι συνολικά η οικογένεια λαμβάνει μόνο το 70% της σύνταξης του εκλιπόντος, ο εν ζωή γονέας  απαγορεύεται να εργαστεί και στην περίπτωση που εργαζόταν τη στιγμή του θανάτου του συζύγου του, υποχρεώνεται να σταματήσει την εργασία του για να έχει το δικαίωμα στη σύνταξη χηρείας. Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο εκλιπών γονέας καθ’ όλη τη διάρκεια της υπηρεσίας του στο Δημόσιο κατέβαλλε εμπροθέσμως και εις ολόκληρο τις κατά καιρούς ισχύουσες συνταξιοδοτικές κρατήσεις, οι οποίες παρακρατούνταν  μηνιαίως από το μισθό του,  είναι λογικό και δίκαιο, η οικογένειά του να απολαμβάνει τη πλήρη σύνταξη που αυτός δικαιούται. Η μηνιαία παρακράτηση των συνταξιοδοτικών εισφορών μείωνε το συνολικό διαθέσιμο εισόδημα όλης της οικογένειας, οπότε άμεσα όλοι συμμετείχαν στο κόστος αυτό και ιδιαίτερα τα ανήλικα παιδιά. Επιπροσθέτως η απαγόρευση εργασίας  στον εν ζωή γονέα έχει σαν άμεσο αποτέλεσμα τον εγκλωβισμό όλης της οικογένειας σε μια ομηρία , η οποία δεν δίνει τη δυνατότητα να αναπληρώσει την απώλεια  του 30% στο οικογενειακό  εισόδημα. Για τους λόγους αυτούς προτείνω,  για να αρθεί η κοινωνική αυτή ανισότητα και αδικία: Να δοθεί στις οικογένειες αυτές το 100% της σύνταξης του εκλιπόντος γονέα όπως ισχύει και σε άλλα κράτη στην περίπτωση αυτή, ανεξάρτητα από την ημερομηνία θανάτου. Ή/Και Να επιτραπεί στον εν ζωή γονέα να εργάζεται και φυσικά να φορολογείται αντίστοιχα. Επίσης είναι δε παράλογο ένας νέος άνθρωπος που είναι ακόμα ενεργός και ικανός για εργασία  να σταματά να εργάζεται  προκειμένου να διασφαλίσει το συνταξιοδοτικό δικαίωμα που του παρέχει ο νόμος.  Στην ανάλογη περίπτωση που μια οικογένεια έχει και τους δύο γονείς εργαζόμενους , αυτοί δικαίως δύνανται να έχουν αμφότερες τις συνταξιοδοτικές τους αποζημιώσεις. Είναι δίκαιο σε μια αρτιμελή οικογένεια να υπάρχουν δύο συντάξεις και,  δεν είναι δίκαιο η κοινωνία να μην στηρίζει κάποιους εξ ημών που η ζωή τους στέρησε πρόωρα τη χαρά της οικογένειας;  Πρέπει να διδαχτούμε από τα λάθη του παρελθόντος και να προχωρήσουμε με ομοψυχία σύνεση και πολλή δουλειά, αίροντας  κάθε κοινωνική ανισότητα.   Ανακαλύπτοντας  η ίδια αυτή την αδικία και αναδεικνύοντας την , θα ήθελα να δηλώσω ότι θα αγωνιστώ  για την αποκατάσταση κάθε άνισης κοινωνικής μεταχείρισης , με όλες  μου τις δυνάμεις.  Έφτασε η ώρα που όλοι θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η κοινωνία μας πρέπει να προχωρήσει μπροστά στην μεταρρύθμιση του κράτους μας , με γνώμονα το εμείς και όχι  το εγώ.

 

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

1 Response to Πρόταση για τις Συντάξεις χηρείας Δημοσίου

  1. Αξίζουν συγχαρητήρια στην κ.Παυλίδου Κουτρουμπή για την ευαισθησία της σε ένα θέμα που κανείς δεν έχει ασχοληθεί. Οι ανισότητες που διακρίνουν ομάδες πολιτών θα πρέπει να εκλείπουν ιδιαίτερα σε δύσκολες περιόδους σαν αυτή που διανύουμε τώρα.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s