Ο εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς

Η  μέρα της Πρωτομαγιάς εκτός από το  ότι εορτάζεται  σαν μέρα των λουλουδιών και της Άνοιξης  είναι συνώνυμη με την Παγκόσμια Μέρα των Εργατών (Εργατική Πρωτομαγιά), την ημέρα δηλαδή που τιμώνται οι αγώνες των εργατικών  κινημάτων παγκοσμίως. Η μέρα αυτή θεωρείται ως επίσημη αργία και όλες οι επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές. Πολλοί αγώνες έχουν δοθεί για δικαιώματα στην εργασία που η σημερινή γενιά τα θεωρεί δεδομένα.  Τον Μάη του 1886 τα εργατικά συνδικάτα στο Σικάγο ξεσηκώθηκαν διεκδικώντας ωράριο εργασίας στις 8 ώρες και καλύτερες συνθήκες εργασίας με τις Αρχές τις πόλης να βάφουν την εξέγερση με αίμα.  Οι αιματοβαμμένες εξεγέρσεις των εργατών του Σικάγο στις αρχές Μάη του 1886, έγιναν ύστερα από επιτυχημένες διεκδικήσεις των εργατών στον Καναδά το 1872. Δύο χρόνια νωρίτερα από την εξέγερση στο Σικάγο , το 1884, πάρθηκε στο συνέδριο της Αμερικανικής Ομοσπονδίας Εργασίας η απόφαση να γίνουν την πρώτη Μάη του 1886 απεργιακές κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις στο Σικάγο, το μεγαλύτερο τότε βιομηχανικό κέντρο των ΗΠΑ. Αίτημα η μείωση των ωρών εργασίας και σύνθημα

“Οχτώ ώρες δουλειά, οχτώ ώρες ανάπαυση, οχτώ ώρες ύπνο”.

Χαρακτηριστικά να αναφέρω πως την 1η Μαΐου του 1886, 400.000 άνθρωποι συμμετείχαν στις απεργίες που γίνονταν σε όλη την χώρα, και πάνω από 80.000 στο Σικάγο.

Στον Ελλαδικό χώρο τώρα, το 1892 έγινε η πρώτη πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στην Ελλάδα, από τον Σοσιαλιστικό Σύλλογο του Καλλέργη. Το 1893, 2000 εργαζόμενοι διαδήλωσαν ζητώντας οχτάωρο, Κυριακή αργία και κρατική ασφάλιση στα θύματα εργατικών ατυχημάτων. Το 1894, γίνεται μια μεγάλη συγκέντρωση με τα ίδια αιτήματα που λήγει με 10 συλλήψεις και τον Αύγουστο ακολουθεί σύλληψη του σοσιαλιστή Σταύρου Καλλέργη ενώ το  1936 έχουμε τους καπνεργάτες της Θεσσαλονίκης.

Πολλοί οι αγώνες και οι διεκδικήσεις για τα δικαιώματα των εργαζομένων, και είναι λυπηρό όταν μπορούμε να διακρίνουμε ακόμα και σήμερα εν έτει 2012 εργασιακές ανισότητες.

Εύη Ρουσουνέλη

 

 

This entry was posted in Επικαιρότητα. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s