Πρόγραμμα Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Ιδρύματος Λάτση με τίτλο «Είναι καθήκον μας»

Το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, θέλοντας να συμβάλει στις ανάγκες των διαφόρων ευπαθών ομάδων της Ελληνικής κοινωνίας που πλήττονται  από τις επιπτώσεις της υπάρχουσας δεινής οικονομικής κρίσης, έχει θέσει σε εφαρμογή το έκτακτο Πρόγραμμα Κοινωνικής Αλληλεγγύης «Είναι καθήκον μας» σε συνεργασία με κοινωφελή ιδρύματα, Ιερές Μητροπόλεις και Ενορίες, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και θεσμικούς φορείς που δραστηριοποιούνται στον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας και περίθαλψης. Το Πρόγραμμα στην αρχική φάση υλοποίησής του, δίνει βάσει σε Έλληνες πολίτες που διαμένουν σε περιοχές της Αττικής και της Θεσσαλονίκης και έχουν πληγεί σημαντικά από την οικονομική κρίση.

Επιδίωξη του Κοινωφελές Ιδρύματος Λάτση είναι οι δράσεις του Προγράμματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης να ανακουφίσουν άμεσα τους πληγέντες καθώς επίσης να λειτουργήσουν συμπληρωματικά και ενισχυτικά ανάλογων δράσεων που υλοποιούνται από κρατικούς και μη φορείς ή από άλλα κοινωφελή ιδρύματα της χώρας μας.

Ακολουθούν τα προγράμματα:
1. Επισιτιστικά Προγράμματα

Βασικό πυλώνα του Προγράμματος αποτελούν επιμέρους δράσεις επισιτιστικής βοήθειας για άπορους ηλικιωμένους και πολύτεκνες, μονογονεϊκές κατά προτεραιότητα, οικογένειες με άνεργα μέλη. Σε αυτόν τον τομέα έχουν δρομολογηθεί μέχρι σήμερα συνεργασίες με την Τράπεζα Τροφίμων-Ίδρυμα για την Καταπολέμηση της Πείνας, τη Γραμμή Ζωής, το Κέντρο Αγάπης Ελευσίνας, το Κέντρο Μέριμνας Οικογένειας και Παιδιού, το Εθελοντικό Κλιμάκιο Πολιτικής Προστασίας Δήμου Πεντέλης, τον Ιερό Ναό Αγίου Ευθυμίου Κερατσινίου της Ιεράς Μητροπόλεως Νικαίας και την Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Θεσσαλονίκης.

2. Συνεργασία με Φορείς Κοινωνικής Προστασίας

Δεύτερο πυλώνα του Προγράμματος αποτελεί η χρηματοδότηση πρωτοβουλιών και η ευρύτερη ενίσχυση ορισμένων μη κυβερνητικών οργανώσεων ή θεσμικών φορέων που έχουν την τεχνογνωσία και τη δυνατότητα παρέμβασης σε θέματα κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης στη χώρα μας, με προτεραιότητα στις πλέον ευάλωτες ομάδες του ελληνικού πληθυσμού όπως είναι τα παιδιά, οι νεόπτωχοι, οι άστεγοι και οι άνεργοι. Σε αυτόν τον τομέα έχει ήδη ξεκινήσει η υλοποίηση επιμέρους δράσεων σε συνεργασία με το Δημοτικό Βρεφοκομείο Αθηνών, τη μη κερδοσκοπική οργάνωση εθελοντών «Κατασκηνώσεις Χαρούμενα Παιδιά-Χαρούμενα Νιάτα» και τη μη κυβερνητική οργάνωση «Κλίμακα».

Επίσης, τον Μάρτιο του 2012 υπεγράφη Πρωτόκολλο Πρόθεσης Συνεργασίας μεταξύ του Ιδρύματος και του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με σκοπό τον σχεδιασμό, την οργάνωση και την υλοποίηση από κοινού προγραμμάτων με αντικείμενο, μεταξύ άλλων, την ενίσχυση της εθελοντικής προσφοράς στην Ελλάδα στον χώρο της κοινωνικής αλληλεγγύης, την προληπτική ιατρική για νεαρές ηλικίες καθώς και τη χρηματοδότηση επιστημονικών ερευνών μικρής διάρκειας, με στόχο την αποτύπωση και ανάλυση του προβλήματος της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού σε τοπικό επίπεδο και την εκπόνηση εφαρμόσιμων προτάσεων για την αντιμετώπισή τους.

Επιμέλεια: Εύη Ρουσουνέλη

Advertisements
This entry was posted in Πολιτιστικά. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s