Συνέντευξη του κ. Δημοσθένη Λιάμη – Προέδρου της εταιρίας Digital Life

Συνάντησα τον κ. Δημοσθένη Λιάμη, στα γραφεία του στην Κηφισιά την Παρασκευή  το πρωί. Ομολογώ πως αυτά που είχα ακούσει μέχρι πρότινος για τον κ. Δημοσθένη Λιάμη σίγουρα ήταν η υπευθυνότητα και η ικανότητα που τον χαρακτήριζαν στον τομέα της εργασίας του (Πολιτικός Μηχανικός, Εργολήπτης Δημοσίων Έργων) καθώς και πως είναι ένας πολύ σωστός οικογενειάρχης με αρχές και ακεραιότητα. Αυτό που δεν ήξερα και γνώρισα μέσα από τη συζήτηση μας είναι πως έχει κάνει ακόμα και τη Microsoft να συζητά γι αυτόν, έχει κάνει κράτη να του ζητούν συνεργασία και την Επιστημονική κοινότητα να υποκλίνεται μπροστά στις πατέντες που έχει κατοχυρώσει σε όλον τον κόσμο.

Κ. Λιάμη έχετε φτιάξει ένα ολοκληρωμένο σύστημα Υγείας, το μοναδικό στον κόσμο, πως ξεκίνησε η όλη ιδέα του Ηλεκτρονικού Βιβλιαρίου Υγείας όπως το έχετε ονομάσει;

 «Άσχετα από τη δουλειά μου ή όχι όταν βλέπω ένα πρόβλημα θέλω να βρω άμεσα τη λύση. Πάντα προσπαθούσα να βρω στο τομέα της Υγείας για ποιο λόγο οι άνθρωποι δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν σωστά. Καθώς και για ποιο λόγο ορισμένες φορές βλέπουμε να χάνονται ζωές χωρίς λόγο μόνο και μόνο επειδή υπήρχε λανθασμένο σύστημα υγείας μιας και δεν υπάρχει ιστορικό. Αν έχεις πχ μία αλλεργία ή οτιδήποτε άλλο και δεν είσαι σε θέση την ώρα που θα νοσηλευτείς να ενημερώσεις το ιατρικό προσωπικό για το εν λόγω θέμα μπορεί να γίνει μια θεραπεία η οποία να είναι αντίθετη από αυτό που θα έπρεπε να γίνει. Κατέληξα στο συμπέρασμα πως αυτό που λείπει είναι ένας σωστό ιατρικό ιστορικό σε όλους τους ανθρώπους, άρα θα έπρεπε να υπάρχει ένα μέσο όπου θα μπορεί να μεταφέρει στον γιατρό όλες τις σημαντικές πληροφορίες όπως τι φάρμακα παίρνει, ότι χρειάζεται. Αυτό το ιατρικό ιστορικό βέβαια κατάλαβα πως πρέπει να φτιάχνεται καταρχάς από γιατρό, να φυλάσσονται σε ένα ειδικό μέρος, έτσι ξεκίνησε αυτή η ιδέα.»

Το σύστημα αυτό αφορά όλα τα ασφαλιστικά ταμεία;

«Άρχισα να το σχεδιάζω, και από κει και πέρα να φτιάξω ένα σύστημα όπου καταρχάς να μην προσβάλλει τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα. Προχώρησα παραπάνω και έφτιαξα ένα σύστημα Υγειάς. Εκεί μπήκα μέσα και στο ασφαλιστικό όπου συνδύασα όλους τους τομείς της Υγείας για όλα τα Ασφαλιστικά ταμεία. Έφτιαξα ένα σύστημα που να μπορεί να εξυπηρετεί όλο το φάσμα του ιατρικού συστήματος»

Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να βοηθήσει και τυχόν παρανομίες  που ακούμε πως γίνονται από ασφαλισμένους;

«Φυσικά, να σας πω. Ξεκινώντας από το ιατρικό βιβλιάριο που έχει στο USB  προκειμένου να κερδίσουν τα ασφαλιστικά ταμεία μπορούν να εξοικονομήσουν χρήματα από τις ψεύτικες συντάξεις , ψεύτικους θανάτους, κλπ . Δεν χτυπάει τα προσωπικά δεδομένα, η λειτουργία είναι εύκολη στο να μην δυσκολεύει  τον γιατρό. Βρήκαμε με τον ΕΟΦ πως μπορεί να ενημερώνεται το σύστημα και για τα καινούργια φάρμακα και για τις νέες τιμές κλπ όπου και ο φαρμακοποιός δεν κάνει απολύτως τίποτα.  Το ιατρικό βιβλιάριο μέσω του USB θα μοιράζεται στον κάθε ασφαλισμένο αντί του βιβλιαρίου. Αρχίζει να το εμπλουτίζει με τις πληροφορίες που θέλεις (εξετάσεις, ιστορικό, φάρμακα κλπ). Πας στον γιατρό του δίνεις το USB και εκείνος ενημερώνει το βιβλιάριο για το τι ακριβώς πρέπει να κάνεις πχ σου δίνει παραπεμπτικό για μια εξέταση. Γίνεται ταυτόχρονη ενημέρωση και Online Και offline.»

Για τον ηλικιωμένο θα είναι εύκολο αυτό;

«Καταρχάς ο ηλικιωμένος είναι εξοικειωμένος με το βιβλιάριο αντί αυτού θα έχει ένα USB στα κλειδιά του με όλα τα δεδομένα»

Αν το χάσει;

«Αν το χάσει, μπορεί να πάρει ένα τηλέφωνο  στο ΙΚΑ θα θυμάται ποιος είναι ο τελευταίος γιατρός που είχε επισκεφτεί και του αντιγράφει όλα τα στοιχεία του παλιού USB. Άρα όπως καταλαβαίνετε τα δεδομένα δεν χάνονται ποτέ»

Υφίσταται το γεγονός πως δεν χτυπάει καθόλου στα προσωπικά δεδομένα;

«Φυσικά, μια άλλη προστασία στα προσωπικά δεδομένα είναι πως όταν πας στον φαρμακοποιό δεν μπορεί να δει το ιατρικό σου ιστορικό μόνο το φάρμακο που πρέπει να σου δώσει. Έχει επιμέρους κωδικούς που δεν επιτρέπουν την ανάγνωση των πληροφοριών από όλους. Όπως και αν το βρει κάποιος στο δρόμο και πάλι δεν θα μπορεί να διαβάσει τις ιατρικές πληροφορίες»

Σχετικά με τις τυχόν παρανομίες που αναφέραμε;

«Ακόμα και η  αμοιβή των γιατρών περνάει αυτόματα στο USB οπότε και σε αυτό το κομμάτι δεν μπορεί να γίνει κάποια παρανομία. Όσον αφορά στις συντάξεις των… νεκρών στο εν λόγω Βιβλιάριο Υγείας δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο μιας  και πχ για  να θάψουν κάποιον νεκρό θα πρέπει να υπάρχει και το ανάλογο χαρτί για την ταφή, μία γνωμάτευση από κάποιο γιατρό. Αυτό θα γίνεται ηλεκτρονικά μέσω του USB οπότε αυτόματα θα ενημερώνεται το ασφαλιστικό ταμείο όπου και αυτόματα θα καίγεται το USB. Οπότε δεν θα μπορεί να εισπράττει τη σύνταξη του.»

Έχετε κάνει κρούση στα αρμόδια Υπουργεία για Ηλεκτρονικό Βιβλιάριο Υγείας;

«Έχω φτάσει μέχρι το Μέγαρο Μαξίμου όπου μου εδόθη εντολή για να το παρουσιάσω. Έκανα μια παρουσίαση παρουσία Ηλεκτρονικών από το ΜΙΤ όπου ενώ στην αρχή μου είπαν ότι αυτά τα πράγματα δεν γίνονται, μετά από την παρουσίαση μου (4 ωρών) κατέληξαν να ομολογήσουν ότι το σύστημα είναι τεχνικά άρτιο- τέλειο. Εδόθη εντολή να γίνει πιλοτικό πρόγραμμα στον στρατό. Όπου εκεί αντιμετώπισα τις καταστάσεις του στρατού…»

Σχετικά με την Microsoft πως προέκυψε η μεταξύ σας συνεργασία;

«Με πήραν τηλέφωνο από την Microsoft όπου με κάλεσαν να τους παρουσιάσω το σύστημα. Το είδαν πως ακριβώς είναι δομημένο και με ενέταξαν σε ένα πρόγραμμα όπου ήταν το Partners program. Μου έδωσαν προγράμματα μεγάλης αξίας, πλατφόρμες, εντελώς δωρεάν, με στείλανε σε διεθνή συνέδρια να το παρουσιάσω κλπ»

Πως δεν κάνατε κάποια συνεργασία με το εξωτερικό;

«Να σας πω είχα την ανοησία και πίστευα πως είναι σημαντικό να κάνω κάτι πρώτα στη χώρα μου δυστυχώς όμως η Ελλάδα τρώει τα παιδιά της. Είναι γνωστό…  Αυτό το σύστημα πρέπει να το δουν και να φτιάξουν κάποιες προδιαγραφές ώστε να σωθεί η Ελλάδα και το σύστημα Υγείας.»

Πιστεύετε πως υπάρχει «πόλεμος» συμφερόντων;

«Σαφώς. Η Ελλάδα δεν ενδιαφέρεται την ίδια στιγμή που μου έχουν γίνει προτάσεις  από την Αίγυπτο και από άλλες χώρες ώστε να αξιοποιηθεί αυτό το σύστημα, και είμαστε προς συζήτηση.»

Έχετε κάνει όμως και άλλες πατέντες μεταξύ άλλων και  η Ειδική Βαλβίδα που σταματάει τυχόν διαρροές υγρών

«Ναι σωστά, αυτό θέλησα να το δημιουργήσω λόγω της εργασίας μου. Κάνοντας διάφορα έργα διαπίστωσα ότι συχνά μπορεί να πέφταμε σε αγωγό νερού όπου και χάνονταν τόνοι νερού. Με αυτή τη βαλβίδα υπάρχει η δυνατότητα να τοποθετηθεί στην  σχισμή και να σταματήσει άμεσα η διαρροή με όποια πίεση και αν υπάρχει. Όπως καταλαβαίνετε η εν λόγω πατέντα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμα και σε αγωγούς πετρελαίου!»

Όταν γίνεται διαρροή εκτός από το ότι την σταματάει έχει τη δυνατότητα και να ειδοποιεί μέσω σήματος;

«Φυσικά, στέλνει σήμα στο οποιοδήποτε κέντρο ελέγχου ώστε να αποκατασταθεί άμεσα η ζημιά.»

Φεύγοντας αναρωτήθηκα πως σε αυτή τη χώρα οι άνθρωποι που αξίζουν δεν τυγχάνουν αποδοχής από τους αρμόδιους και αφήνουν καινοτόμες ιδέες να πέφτουν σε ξένα κράτη. Ίσως η φράση που χρησιμοποίησε ο κος Λιάμης πως “η Ελλάδα τρώει τα παιδιά της” να υφιστάται στο σήμερα..περισσότερο από ποτέ..

Εύη Ρουσουνέλη

Advertisements
This entry was posted in Επικαιρότητα. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s