Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Τσιχριτζή

Στο πλαίσιο του εκθεσιακού προγραμματισμού του Ιδρύματος Εικαστικών Τεχνών Τσιχριτζή παρουσιάζεται η ατομική εικαστική έκθεση του Πάβλου Χαμπίδη με τίτλο «Σχέδια της Κηφισιάς» από τις 28 Μαΐου έως και τις 30 Ιουνίου 2012 στον εκθεσιακό χώρο του Ιδρύματος στην Κηφισιά σε επιμέλεια της Ίριδας Κρητικού.

«Με πενάκι και ευκίνητο βλέμμα, εύγλωττη και πυκνή χρήση της σχεδιαστικής γραμμής και εκλεκτικό αλλά καίριο στην παρουσία του χρώμα, ο Πάβλος Χαμπίδης, περιηγητής των πόλεων του κόσμου, ανακαλύπτει τα ιστορικά μνημεία, τα αρχοντικά αλλά και την καθημερινότητα της Κηφισιάς, απαθανατίζοντας με ευφράδεια τις δημοφιλείς αλλά και τις συχνά αθέατες καθημερινές όψεις της: σκιερά δρομάκια και εκλεκτικιστικά αρχοντικά με ξύλινες στέγες και ανθισμένες γλυσίνες, ένδοξα γραφικά ζαχαροπλαστεία και σύγχρονα δημοφιλή καφέ, ο σταθμός του ηλεκτρικού και το πάρκο, η Βίλα Καζούλη και τα αγέρωχα ιστορικά κτήρια της πλατείας Κεφαλαρίου και των οδών Τατοΐου και Εμμανουήλ Μπενάκη, σηματοδοτούν τον γοητευτικό αστικό ιστό του ιστορικού προαστίου, τα καθημερινά στέκια και τις συνευρέσεις των περιοίκων του. Η περιήγηση του ζωγράφου στο τοπίο της Κηφισιάς, λιτή αλλά εξαιρετικά εύγλωττη, συμπυκνώνει με γοητευτική οικονομία τη φυσιογνωμία και τη διαχρονικότητά του». (Ίρις Κρητικού)

Πάβλος Χαμπίδης: Σύντομο Βιογραφικό

Ο Πάβλος Χαμπίδης γεννήθηκε το 1957 στη Θεσσαλονίκη. Πραγματοποίησε σπουδές τέχνης και φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο του Lund, στη Σουηδία, ενώ παράλληλα παρακολούθησε μαθήματα χαρακτικής, μελετώντας διαφορετικές τεχνικές. Στις πρώτες ατομικές του εκθέσεις, εμφατική ήταν ήδη η χρήση της σινικής μελάνης στο σχέδιο, ενώ παράλληλα εργάστηκε ως σκιτσογράφος για τον ημερήσιο σουηδικό τύπο. Από το 1981 έως το 1984 ταξίδεψε στα περισσότερα μέρη της Ευρώπης, ενώ για μεγάλα διαστήματα έζησε στο τότε Δυτικό Βερολίνο, όπου η καθημερινή ζωή και το δυναμικό καλλιτεχνικό κλίμα είχαν σημαντική επίδραση τόσο στη διαμόρφωση της αισθητικής του άποψης όσο και στον καλλιτεχνικό του προσανατολισμό εν γένει. Από το 1985 ασχολείται αποκλειστικά με τη ζωγραφική ενώ, έως το 2001 διατήρησε μια «νομαδική» ζωή, ζώντας, δουλεύοντας και εκθέτοντας το έργο του στο Τόκυο, τη Γενεύη, το Παρίσι και τις Βρυξέλλες. Παράλληλα, σχεδίασε εξώφυλλα βιβλίων, εικονογράφησε πολιτικά και λογοτεχνικά περιοδικά καθώς και κινούμενα σχέδια στη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ελλάδα. Από το 2001 ζει και εργάζεται στην Αθήνα και τις Βρυξέλλες, ενώ ατομικές εκθέσεις του έργου του έχουν πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τις Βρυξέλλες, το Παρίσι, το Βερολίνο, την Μπολώνια, την Κοπεγχάγη, τη Στοκχόλμη και αλλού. Έχει συμμετάσχει σε σημαντικές ομαδικές διοργανώσεις τέχνης και εκθέσεις στην Ελλάδα, το Βέλγιο, τη Γαλλία, την Τουρκία, τις Η.Π.Α., τη Δανία, τη Γερμανία και τη Σουηδία. Το 2004 εκδόθηκε από τη Louis Vuitton στο Παρίσι το αθηναϊκό ταξιδιωτικό σημειωματάριο της περίφημης σειράς («Carnet de voyage: Athenes») με 116 υδατογραφημένα του σχέδια, ενώ το 2011 εκδόθηκε από το Ίδρυμα Ακτία Νικόπολις στην Πρέβεζα το ταξιδιωτικό σημειωματάριο «Περπατώντας στην Πρέβεζα», σε επιμέλεια του Νίκου Δ. Καράμπελα και της Μαίρης Μπόγδου-Γέρου με σχέδια του ζωγράφου. Το 2011 πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία οι δύο πιο πρόσφατες ατομικές του εκθέσεις με αστικά σχέδια της Αθήνας (Gallery Genesis) και σχέδια της Αίγινας (Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Αίγινας), ενώ για το φθινόπωρο του 2012 προγραμματίζεται η επόμενη ατομική του έκθεση στο Παρίσι. Έργα του ανήκουν σε Μουσεία, Ιδρύματα και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Τσιχριτζή – Κασσαβέτη 18 & Γρηγορίου Αυξεντίου, Κηφισιά – τηλ: 210 8019975, http://www.iett.gr, e-mail: info@iett.gr – Διάρκεια έκθεσης: Δευτέρα 28/5/2012 έως και το Σάββατο 30/6/2012. – Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Παρασκευή 11.00 – 19.00 -Σάββατο 11.00 – 15.00 / Δευτέρα & Κυριακή κλειστά

Εύη Ρουσουνέλη

 

 

This entry was posted in Πολιτιστικά. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s