Σεμινάριο Ιστορίας

Έπαυλη Δροσίνη

Στα πλαίσια των ειδικών σεμιναρίων του Ελεύθερου Πανεπιστημίου Κηφισιάς σήμερα Τρίτη, 5 Ιουνίου και ώρα 19.00 με 21.00 κλείνει ο φετεινός κύκλος Σεμιναρίων Ιστορίας, που  λαμβάνει χώρα στην «Έπαυλη Δροσίνη» -Βιβλιοθήκη Δήμου Κηφισιάς (Αγ. Θεοδώρων & Κυριακού).  Το τελευταίο θέμα είναι αφιερωμένο στις «σταλινικές διώξεις (1937-1949.Εισηγητές θα είναι: 

Βλάσης Αγτζίδης, ιστορικός, εισαγωγή-συντονισμός,
Βασίλης Τσενκελίδης, ιστορικός Ιστορικό περίγραμμα»,
Όλγα Σεβαστίδου, κοινωνική ανθρωπολόγος: «Η Μνήμη των σταλινικών διώξεων (1937-1949) στις αφηγήσεις ζωής των Ποντίων της ΕΣΣΔ»

Αντικείμενο του συγκεκριμένου σεμιναρίου θα είναι οι διώξεις του 1937- στην ΕΣΣΔ που κατέστρεψαν έναν εντυπωσιακό ελληνικό σοβιετικό πολιτισμό και οδήγησαν στο θάνατο χιλιάδες ομογενείς στο πλαίσιο μιας σχιζοφρενούς πολιτικής του Κομισάριου Εσωτερικής Ασφάλειας της ΕΣΣΔ Νικολάϊ Γιέζοφ (εκτελέστηκε 2 χρόνια μετά από τον Στάλιν). Στο πλαίσιο αυτών των διώξεων έχασαν τη ζωή τους και εκατοντάδες Έλληνες κομμουνιστές, μεταξύ αυτών και δεκάδες μέλη και φίλοι του ΚΚΕ που είχαν καταφύγει στην ΕΣΣΔ για να γλυτώσουν από τις αντικομουνιστικές διώξεις που είχαν ξεκινήσει στην Ελλάδα με σφοδρότητα από το 1928.

Εύη Ρουσουνέλη

Advertisements
This entry was posted in Πολιτιστικά. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s