Αποκλειστική Συνέντευξη με τους νέους αρχιτέκτονες, δημιουργούς της πρώτης Εναλλακτικής Δανειστικής βιβλιοθήκης του Δήμου Κηφισιάς κα Ειρήνη – Αιμιλία Ιωαννίδου και κ. Ελευθέριου Αμπατζή


«Τον πρώτο λόγο τον έχει το βιβλίο»

Εν έτη 2012 σε μια εποχή ραγδαίας ηλεκτρονικής πληροφόρησης, το βιβλίο εξακολουθεί να αποτελεί πηγή γνώσης και διασκέδασης. Όλοι έχουμε  αγαπήσει τα βιβλία και μερικοί δεν μπορούν να φανταστούν τη ζωή τους χωρίς αυτά. Έτσι ο  Δήμος Κηφισιάς προχώρησε σε ένα πιλοτικό εγχείρημα στο οποίο δεν χρησιμοποιήθηκαν πόροι του Δήμου και δημιούργησε την πρώτη εναλλακτική δανειστική βιβλιοθήκη η οποία θα τοποθετηθεί στην διασταύρωση των οδών Κασσαβέτη και Λεβίδου το Σάββατο 9 Ιουνίου στις 12 το μεσημέρι για όλους τους πολίτες. Ιδέα που γεννήθηκε από δύο ταλαντούχους και πρωτοπόρους νέους αρχιτέκτονες που ζουν και εργάζονται στην πόλη μας, την Ειρήνη – Αιμιλία Ιωαννίδου και τον Ελευθέριο Αμπατζή. Εμείς τους συναντήσαμε και τους ρωτήσαμε να μας ενημερώσουν για αυτή την εφαρμογή και μας αναλύουν τα οφέλη αυτής της βιβλιοθήκης που θα υπάρχει στην πόλη μας.

Πως γεννήθηκε η ιδέα της δημόσιας δανειστικής Βιβλιοθήκης μιας και αποτελεί μια εναλλακτική προσέγγιση στην παραδοσιακή έννοια της δημόσιας βιβλιοθήκης;

Η ιδέα της δημόσιας βιβλιοθήκης χωρίς ωράριο, μητρώο και αντίτιμο είναι ευρέως διαδεδομένη στο εξωτερικό. Μετά από προσωπική εμπειρία σε ταξίδια στο εξωτερικό αναρωτηθήκαμε γιατί όχι; Ενάντια στο γενικότερο κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον της περιόδου αποφασίσαμε να προσεγγίσουμε το Δήμο Κηφισιάς, το Δήμο μας, και να δοκιμάσουμε.

Απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες;

Βεβαίως. Είναι ευπρόσδεκτοι όλοι από κάθε ηλικία καθώς επίσης δημότες και μη μπορούν να αποτελέσουν εν δυνάμει χρήστες της.

Ποια είναι η διαδικασία που θα πρέπει να τηρείται τόσο για το δανεισμό όσο και τη δωρεά βιβλίων;

Οι “όροι λειτουργίας” που διέπουν τη βιβλιοθήκη μας είναι απλοί. Είναι προσβάσιμη και ανοιχτή 24 ώρες το 24ωρο και 7 ημέρες την εβδομάδα. Ο κάθε δανειστής μπορεί να αποτελέσει με ευκολία και το δωρητή. Δεν υπάρχει καμίας μορφής αντίτιμο για την ανταλλαγή αυτή καθώς επίσης και μητρώο καταγραφής της. Όπως καταλαβαίνετε, ο τρόπος λειτουργίας της θα διαμορφωθεί στην πορεία και έτσι ίσως και να διαμορφωθούν νέοι όροι.

Ο καθένας έχει τη δυνατότητα να προσφέρει κάθε είδους βιβλίο ή υπάρχει κάποιος περιορισμός;

Ευχαριστούμε για την ευκαιρία να απαντήσουμε σε αυτό καθώς είναι κάτι που θα θέλαμε να το διευκρινίσουμε. Η συλλογή της βιβλιοθήκης της Κηφισιάς εναλλάσσεται καθημερινά αφού την διέπει η προϋπόθεση πως κάθε προσφορά έντυπου υλικού είναι δεκτή. Αυτό σημαίνει ότι ο εκάστοτε δωρητής/χρήστης έχει την δυνατότητα να προσφέρει οποιοδήποτε βιβλίο επιθυμεί.

Ποιες θα είναι οι ώρες λειτουργίας της βιβλιοθήκης;

Όπως αναφέραμε ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της βιβλιοθήκης μας είναι ότι δεν υπάρχει ωράριο λειτουργίας. Εκμεταλλευόμενοι το γεγονός αυτό, τοποθετήσαμε στην οροφή της ένα φωτοβολταϊκό πανέλο το οποίο της δίνει την δυνατότητα να λειτουργεί ακόμα και τις βραδινές ώρες, καθώς όλα τα ράφια της που φέρουν βιβλία είναι φωτιζόμενα μέσω LED. 

Ποια ήταν η κύρια κατευθυντήρια σχεδιαστική γραμμή του αντικειμένου και ποιος ο κύριος λόγος ύπαρξης του;

Οι βασικές αρχές του σχεδιασμού της βιβλιοθήκης επικεντρώθηκαν στον τρόπο λειτουργίας της, την αισθητική της προσέγγιση και το σημείο τοποθέτησής της.
Κατευθυντήρια σχεδιαστική γραμμή του αντικειμένου υπήρξε η μέγιστη εξοικονόμηση χώρου για την τοποθέτηση και έκθεση των βιβλίων με τρόπο ώστε το ίδιο το αντικείμενο να προβάλει το περιεχόμενό του χωρίς να το επισκιάσει. Τον πρώτο λόγο φυσικά τον έχει το βιβλίο.

Εύη Ρουσουνέλη

 

Advertisements
This entry was posted in Επικαιρότητα. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s