Συνέντευξη με τους νέους Αρχιτέκτονες δημιουργούς της Δανειστικής Βιβλιοθήκης 1 μήνα μετά την επίσημη λειτουργία της στον Δήμο Κηφισιάς

Σίγουρα η Δανειστική Βιβλιοθήκη ήταν ένα project  αρκετά πρωτότυπο και καινοτόμο για την πόλη μας μιας και τέτοια μέσα διαθέτουν μεγάλες Ευρωπαϊκές και όχι μόνο,  χώρες. Οι δύο Αρχιτέκτονες δημιουργοί κος. Ελευθέριος Αμπατζής και κα. Ειρήνη – Αιμιλία Ιωαννίδου σίγουρα απέδειξαν με το έργο τους πως οι Δημότες της Κηφισιάς  ενθουσιάζονται και αγκαλιάζουν τέτοιες πρωτότυπες ενέργειες. Σχεδόν 1 μήνα μετά την επίσημη λειτουργία της Δανειστικής βιβλιοθήκης μίλησα ξανά με τους δημιουργούς θέλοντας να μάθω από …πρώτο χέρι πως έχει λειτουργήσει η βιβλιοθήκη

Σχεδόν ένα μήνα μετά τα εγκαίνια της Δανειστικής Βιβλιοθήκης πως βλέπετε να έχουν δεχθεί οι Δημότες της Κηφισιάς αυτή την πολύ όμορφη ενέργεια από μέρους σας ;

Μετρώντας πλέον ένα μήνα και λίγες μέρες λειτουργίας, η Βιβλιοθήκη της Κηφισιάς έχει δεχθεί τόσο δημότες της Κηφισιάς αλλά και κόσμο από κάθε σημείο της Αθήνας. Όσο περνάει ο καιρός η ύπαρξή της διαδίδεται και αποκτά ακόμα μεγαλύτερο κοινό. Από τις επισκέψεις μας αλλά και από την σελίδα της βιβλιοθήκης στο facebook : http://www.facebook.com/vivliothikif, χωρίς ίχνος υπερβολής μπορούμε να δηλώσουμε πως τα σχόλια και οι αντιδράσεις είναι μόνο θετικά. Νέοι τίτλοι βιβλίων γίνονται μέρος της συλλογής της βιβλιοθήκης καθημερινά. Πολλοί χρήστες της έχουν επίσης εξοικειωθεί με την ιδέα της εκτύπωσης του αυτοκόλλητου “Αντάλλαξέ το” και φέρνουν τα βιβλία τους με αυτό κολλημένο πάνω. Ιδιαιτέρως το βράδυ, που φωτίζεται, προκαλεί τις εντυπώσεις καθώς την προσεγγίζουν όχι μόνο για την χρήση της αλλά και για να περιεργαστούν αυτό το δημόσιο έπιπλο στο κέντρο της Κηφισιάς.

Ποιές είναι κυρίως οι ηλικίες που έχει προσελκύσει η δανειστική βιβλιοθήκη ;

Οι χρήστες της βιβλιοθήκης της Κηφισιάς ποικίλουν όσο ποικίλουν και τα βιβλία που βρίσκονται στα ράφια της. Τα παιδικά και τα σχολικά βιβλία πολιορκούν την πρώτη θέση, όμως τα ξενόγλωσσα είναι επίσης αρκετά σε αριθμό. Έτσι διαπιστώνουμε και εμείς πως το κοινό στο οποίο απευθύνεται η βιβλιοθήκη δεν έχει ηλικία. Μας ικανοποιεί το γεγονός ότι είναι πολυάριθμο και έχει εισάγει την έννοια της ανταλλαγής των βιβλίων δωρεάν, χωρίς ωράριο και εγγραφή στην καθημερινότητά και στον τρόπο ζωής του.

Πιστεύετε πως λόγω του καλοκαιριού (διακοπές) θα αυξηθούν οι ενδιαφερόμενοι για τον δανεισμό των βιβλίων ;

Αυτό θα ήταν σίγουρα μια πολύ καλή ευκαιρία για να την επισκεφτεί κανείς. Φέρνοντας τα βιβλία που διάβασε πέρσι το καλοκαίρι και αποκτώντας τα επόμενα. Τώρα που ο καιρός το επιτρέπει και πληθαίνουν οι βόλτες των περαστικών, πιστεύουμε ότι μέσα σε αυτούς θα βρεθούν πολλοί μελλοντικοί χρήστες της.

Βλέποντας την ανταπόκριση του κόσμου θα σας ενδιέφερε να προωθήσετε το συγκεκριμένο project και σε άλλους δήμους ;

Αν η πορεία της βιβλιοθήκης συνεχίσει με τους ίδιους ρυθμούς είναι βέβαιο πως δεν θα σταματήσουμε σε αυτήν την ενέργεια. Θα θέλαμε πολύ, όχι μόνο σαν εμπνευστές της αλλά και σαν χρήστες της, να υιοθετηθεί σαν πρωτοβουλία και από άλλους δήμους. Από την δική μας οπτική γωνία το πείραμα αυτής της υπαίθριας ανταλλακτικής δωρεάν βιβλιοθήκης θα ολοκληρωθεί μέσα από την δημιουργία ενός δικτύου αντίστοιχων βιβλιοθηκών σε πολλά και διαφορετικά μέρη όχι μόνο της πρωτεύουσας αλλά, γιατί όχι;, ολόκληρης της Ελλάδας. 

Βλέπετε και στο μέλλον μια νέα συνεργασία με κάποιο άλλο καινοτόμο αντικείμενο με τον Δήμο της Κηφισιάς ;

Το μόνο που μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα είναι ότι βλέπουμε το Δήμο Κηφισιάς πρόθυμο για κάθε νέα συνεργασία και πρωτοβουλία. Εμείς από την πλευρά μας στοχεύουμε στην καινοτομία εν γένει, και παραμένουμε πολύ αισιόδοξοι.

Εύη Ρουσουνέλη

 

Advertisements
This entry was posted in Επικαιρότητα. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s