Αποκλειστική Συνέντευξη με τον Γεωπόνο και Επιστημονικό Σύμβουλο της Ανθοκομικής Έκθεσης Κηφισιάς κ. Νίκο Θυμάκη

Κάποιος που θα ήθελε να γνωρίσει τον κ. Νίκο Θυμάκη θα εκπλήσσονταν αν έβλεπε το πλούσιο βιογραφικό του, Project manager συμμετοχής Ανθοκομικών Εκθέσεων σε μεγάλες  Κηποτεχνικές  Εκθέσεις στο Εξωτερικό, στην  Αυστρία, στην Padova, στην TAIPEI FLORA EXPO 2010, στην FLORPLANT ANTALYA (Τουρκία) και τώρα Project Manager της Ελληνικής Συμμετοχής FLORIADE 2012 στην Ολλανδία με την ομάδα του τη Synergia. Έχει συνεργασίες με εταιρείες σχετικές με προϊόντα πρασίνου από Ιταλία, Αυστρία, Ρουμανία, Ρωσία, Σλοβακία, Βέλγιο, Ταιβάν, Ν. Αφρική, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Γαλλία και Μ. Βρετανία.  Έχει ιδρύσει την “Ελληνική Εταιρεία Φίλων των Φοινικοειδών” από το 2001 και δίνει αγώνα για την ορθή χρήση τους στην Ελλάδα αλλά και τη διάσωση του Κρητικού Φοίνικα. Έχει πλήθος ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών συνεντεύξεων και συμμετοχών σε εκπομπές, ενώ από το 2008, είναι Γραμματέας της Επιτροπής Πρασίνου του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Συνεργασίες με τα ειδικά περιοδικά για τον κήπο και το Πράσινο Ελληνικά και ξενόγλωσσα ενώ είναι και συγγραφέας του βιβλίου “Κήπος και Βεράντα” Εκδόσεις Σταμούλη και το τελευταίο… προσκαλεσμένος από τον Σεΐχη του Qatar  να δουλέψει κοντά του. Αυτά όμως που σίγουρα δεν φαίνονται στο βιογραφικό του και τα γνωρίζει κάποιος όταν κάνει παρέα μαζί του… είναι ο ντόμπρος χαρακτήρας του, το πάθος του για τη δουλειά του, και πάνω απ όλα η αγάπη για την πατρίδα του.

κ. Νίκο Θυμάκη θα θέλατε να μας πείτε 2 λόγια για την SYNERGIA;

Η ομάδα δημιουργήθηκε όπως δημιουργούνται συνήθως αυτές οι ομάδες από το να καλύψει μια πολύ σοβαρή ανάγκη να εκπροσωπηθεί η χώρα επάξια, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στο μουντιάλ των κήπων – στην καλύτερη εκδήλωση που αφορά τον χώρο τον δικό μας, την κηποτεχνία. Η SYNERGIA είναι μια ομάδα που έχει κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Φτιάχτηκε για να γίνει μια παρέα. Μια πρότυπη παρέα από Έλληνες που έχουν κοινά ενδιαφέροντα – δυνάμεις – ιδέες για να πραγματοποιήσει αυτό το εγχείρημα. Εγώ ήμουν ο εμπνευστή αυτής της ιδέας θέλοντας να πείσω τον εαυτό μας ότι σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς που περνάμε, μπορώ να πάρω φίλους μου που δεν γνωρίζονται μεταξύ τους, να τους βάλω σε μία «ροή» και να κάνουμε πράγματα για την Ελλάδα. Η ομάδα αποτελείται από 6 άτομα βέβαια δεν μπορώ να παραβλέψω μια διευρυμένη ομάδα που μας έδινε όλο αυτό το διάστημα βοήθεια  όπως του θάνου Βαϊόπουλου και του Μιχάλη Αναγνώστου, τους παραγωγούς που έδωσαν υλικά για γίνει αυτός ο κήπος.

Δεν ήταν λίγο παράτολμο αυτό που κάνατε μιας και δεν είχατε κρατική στήριξη;

Κινητοποιήσαμε ορισμένες δυνάμεις τις όποιες είχαμε και βρήκαμε ανθρώπους που ζουν στην Ολλανδία ώστε να βοηθήσουν σε αυτό το εγχείρημα.

Ποιες είναι οι μέχρι τώρα αντιδράσεις στην Ολλανδία από τον Ελληνικό κήπο στην Floriade;

Οι Έλληνες στην Ολλανδία το χουν δει πάρα πολύ θετικά και οι Ολλανδοί επίσης. Ο κορυφαίος αρχιτέκτονας κήπων του κόσμου ο Νιco Vising με φιλοξένησε σπίτι του, ήρθε μαζί μου για να εγγυηθεί για μένα ότι εγώ σαν Έλληνας θα λειτουργήσω και θα δουλέψω…

Υπήρχε καχυποψία απέναντι στους Έλληνες και στο τι μπορεί να καταφέρουν;

Όταν πήγα εκεί συνάντησα 2 πράγματα. Τους Διευθυντές και διοργανωτές της Floriade με ανοιχτές αγκάλες να μας περιμένουν για να μας βοηθήσουν στην συμμετοχή μας και ορισμένους υπηρεσιακούς παράγοντες όπου τους έχουν δώσε κάποιες θεσούλες και μας έλεγαν με ειρωνεία «είσαι Έλληνας, θα δουλέψουμε 5 ώρες θα αντέξεις εσύ ο Έλληνας να δουλέψεις τόσες ώρες;» εμείς φυσικά απαντήσαμε με τη δουλειά μας… φτάσαμε στο σημείο εκεί  που κανένας δεν το περίμενε να δουλεύουμε σκληρά 10 μέρες , εντατικά και να υπάρξει ακόμα και θετικό ρεπορτάζ της Ολλανδικής τηλεόρασης όπου μας παρουσίασαν στο στυλ «οι Έλληνες δουλεύουν και να ο κήπος τους ετοιμάστηκε»

Πως πήγατε στην Ολλανδία, μέσω Υπουργείου;

Στην Ολλανδία πήγαμε μέσω Τουρκίας…  Είναι πολύ οξύμωρο αλλά πρέπει να σας ενημερώσω πως τα τελευταία 2μιση χρόνια ο Ολλανδός Πρέσβης προσπαθούσε να κλείσει ραντεβού με τον Υπουργό Εργασίας και με τον Πρόεδρο Ελληνικών Εξαγωγών για τη συμμετοχή στη Floriade και οι Έλληνες απλά… αρνούνταν να του κλείσουν ραντεβού ακόμα και να βγουν έστω στο τηλέφωνο να του μιλήσουν! Κάποια στιγμή έρχεται μία αντιπροσωπία 3 ατόμων από την Ολλανδία και με το ζόρι πάνε στον ΟΠΕ χτύπησαν την πόρτα και ούτε καν τους άνοιξαν…. ενώ τι πιο απλό μπορούσαν να απαντήσουν απλά όχι αν δεν τους ενδιέφερε.  Εμείς είμαστε ιδιαίτερα αρεστοί στην Ολλανδική πρεσβεία διότι ακυρώσαμε αυτή την γραφειοκρατική βλακεία  των Ελληνικών θεσμικών παραγόντων.

Ο Ελληνικός Κήπος συνεχίζει να υπάρχει στην Ολλανδία αυτή τη στιγμή που μιλάμε;

Φυσικά θα συνεχίσει να υπάρχει έως τις 7 Οκτωβρίου. Δεν μείναμε και μόνο εκεί, πραγματοποιήσαμε και Ελληνική βραδιά, μια εκδήλωση, καλλιτεχνική βραδιά με έργα μιας ζωγράφου όπου θα εκτεθούν μέσα στον κήπο, είχαμε βραδιά ποίησης με αφιέρωμα στον Νικηφόρο Βρεττάκο καθώς και θα υπάρξει και εμπορική μέρα παρ όλες τις φιλότιμες προσπάθειες του Υπουργείου μας να την σαμποτάρουν. Είναι αλήθεια πως οι διάφοροι θεσμικοί παράγοντες μας έχουν αντιμετωπίσει σαν εχθρούς…

Ποια είναι η διαδικασία για να μπορέσει να συμμετέχει κάποιος σε μια τόσο μεγάλη έκθεση;

Για να συμμετέχει κάποιος σε κάθε Floriade χρειάζεται ένα authorization letter από κάποια αρχή για να θεωρηθείς κρατική συμμετοχή. Εγώ είχα φροντίσει να πάρω ένα authorization letter από το πάρκο Τρίτση.  Επέλεξα να μην πάρω οποιουδήποτε άλλου φορέα γιατί έχω κουραστεί να κάνουν  φορείς τους καπελοματατζήδες. Δεν δέχομαι να κάνω εγώ και η ομάδα μου τα πάντα και να έρθει κάποιος φορέας και να μην κάνει τίποτα.

Αισθάνεστε περήφανοι που συμμετείχατε ως εκπροσώπηση της Ελλάδας;

θέλω να πω κάτι σχετικά με αυτό το οποίο ενώ έχει λεχθεί προεκλογικά επελέγη να μην παιχτεί ποτέ στην τηλεόραση γιατί το θεώρησαν ως Εθνικιστική προσέγγιση… εμείς στη φανέλα μας φέραμε την Ελληνική Σημαία και είπα πως αυτή την Ελληνική Σημαία κανείς δεν μπορεί να την βγάλει ούτε από την καρδιά μου, ούτε από τη ζωή μου, ούτε να μου απαγορέψει να την έχω γιατί πιστεύω στις δυνάμεις αυτής της χώρας. Η Ελλάδα στον κήπο της Floriade έδειξε Ολυμπισμό τον οποίο βλέπουμε να ευτελίζετε αυτές τις μέρες με διαφόρους τρόπους.. Οι Έλληνες Ολυμπιονίκες έχουν ενημερωθεί για την προσπάθεια μας και πιθανότατα θα επισκεφτεί κλιμάκιο Ολυμπιονικών τον κήπο μας και θα κάνουμε μια μέρα αφιερωμένη στον Ολυμπισμό. Προσωπικά πιστεύω πως η κρίση που βιώνουμε όλοι στην καθημερινότητα μας δεν είναι μόνο οικονομική αλλά κυρίως βαθιά πολιτιστική , κοινωνική και περιβαλλοντική. Και αν δεν λυθούν αυτά τα τρία πράγματα όσα λεφτά και αν κόψουν τα νομισματοκοπεία και οι ισχυροί της Ευρώπης δεν θα πάμε μπροστά.

Ποια άτομα αποτελούν αυτήν την πετυχημένη ομάδα;

Μου δίνετε την ευκαιρία με αυτή την ερώτηση να τους ευχαριστήσω. Όλα τα παιδιά της ομάδας που πίστεψαν αυτό το εγχείρημα. Ο Παναγιώτης Γκουνίδης που τον γνώρισα στη Ρεματιά Χαλανδρίου και ήταν ο καλύτερος εργολάβος που γνώρισα στο Χαλάνδρι. Όπου πάντα σέβονταν το περιβάλλον και το δάσος. Ο Γιάννης Κτενάκης παλιός Κηφισιώτης Κηποτέχνης και φίλος που έχω καθημερινή επαφή μαζί του. Ο Κορνήλιος Βέκκος, όπου είναι ένα παιδί με ποιότητα, ο Γιάννης Γρύλλης  όπου παίρνει τα τελευταία  χρόνια 1ο βραβείο στην Ανθοκομική Έκθεση και είναι και ο άνθρωπος που θα βάλει ξανά σε όλα τα σπίτια τις λιμνούλες. Η Ματίνα Κανάκη η οποία είναι συνάδελφος και έχει το Περιβαλλοντικό παιχνίδι της ΚΕΑΝ το PLANETBOOK. Είναι πολύ σημαντικό να έχεις στην ομάδα σου ανθρώπους που θέλουν να διδάξουν την κηπουρική σε ανθρώπους που πιστεύουν πως θα τους κάνει καλό και θα τους αλλάξει τη ζωή. Ο Κώστας Νικολούδης ο οποίος ήρθε προς το τέλος και είναι προσωπικός φίλος μου. θέλω επίσης να ευχαριστήσω την ΦΥΤΟΝΕΤ η οποία αγκάλιασε την προσπάθεια μας και τους 13 Έλληνες παραγωγούς οι οποίοι πίστεψαν σε εμάς. Από την Κηφισιά την Μαρία Μουντάνου (έδωσε  τα εργαλεία και τις τριανταφυλλιές). Το πάρκο Τρίτση, το ΚΕΑΝ, την Ανθοκομική Έκθεση Κηφισιάς και την Πρόεδρο της Ανθοκομικής Ελευθερία Λιαπάκη γιατί μας έδωσε βήμα, να έχουμε χώρο να έρθει ο κόσμος να μας δει και να μας γνωρίσει. Τους Έλληνες της Ολλανδίας, οι οποίοι τρέχουν τώρα εκείνοι τον κήπο. Την ζωγράφο μας Μαρία Δaμίρη, τον Nico Vising, τον Mehmet Dukkanci , την Ολλανδική Πρεσβεία στην Αθήνα και την Εμπορική του Ακόλουθο και φυσικά τα 3 περιοδικά που μας στήριξαν. Επίσης θα ήθελα να καταθέσω την ιδιαίτερη χαρά και τις ευχαριστίες μου προς το Δήμαρχο Κηφισιάς και συνάδελφο γεωπόνο Νίκο Χιωτάκη , για τον λόγο ότι πίστεψε σε έναν άνθρωπο που είδε ότι έχει το πάθος και το μεράκι να προσφέρει στην εμβληματική πόλη του πρασίνου, κι ας μην ήταν αρχικά κάτοικός της. Νιώθω τυχερός που τον συνάντησα και μου έδωσε την ευκαιρία, σε μεγάλο βαθμό να δείξω και να αναπτύξω τη δουλειά μου, πράγμα σπάνιο στη Δημόσια Διοίκηση…Το ελληνικό κράτος , η κεντρική διοίκηση, αργεί και το θέμα της θέσης που θα έπρεπε να έχω εδώ και χρόνια και κάπου όλα αυτά μας έχουν κουράσει όλους κι εμένα…

Θα μου πείτε 2 λόγια για εσάς;

Ο άνθρωπος που με έκανε να αγαπήσω την Φύση και την Ανθοκομία ήταν ο πατέρας μου. Ως Γεωτεχνικός ξεκινώντας την καριέρα μου από το 1998 μέσα από ένα θερμοκήπιο στον Μαραθώνα ήθελα να διοχετεύσω το πάθος μου σε κάποια πράγματα. Η δική μου δουλειά δεν είναι δυστυχώς σωστά τοποθετημένη και αυτό είναι και παράπονο τόσο δικό μου όσο και των συναδέλφων μου. Ο Γεωπόνος – Γεωτεχνικός – κηποτέχνης είναι κάτι πολύ νεφελώδες και συγχέεται με τον κηπουρό που θα έρθει να κλαδέψει κλπ. Ξεκίνησα μια προσπάθεια μέσα από τις δουλειές μου να κάνουμε διάφορα πράγματα. Έπρεπε να χτίσουμε από την αρχή θεμέλια και βάσεις. Μπαίνοντας αρχικά στον Δήμο Χαλανδρίου και μετά εδώ στον Δήμο Κηφισιάς, διαπίστωσα  ότι δεν υπάρχει σεβασμός προς το πράσινο. Στην Κηφισιά δημιουργήσαμε μια σειρά μαθημάτων κηπουρικής για ερασιτέχνες η οποία διήρκησε 7 χρόνια (πέρασαν 1.100 άτομα). Ο βαθύτερος σκοπός ήταν να δημιουργήσουμε εκπαίδευση για το πράσινο. Άρχισα να μιλάω στα τηλεοπτικά κανάλια για το πράσινο. Δυστυχώς βέβαια οι πολιτικοί δεν πιάνουν σταθμό για το πράσινο. Άρχισα να ενδιαφέρομαι για τις εκθέσεις. Πήγαινα στην Πάντοβα και έβλεπα πως ήμασταν απόντες σαν χώρα. Μίλησα με τον Δήμο και είδαμε κάποια πράγματα έτσι δημιουργήσαμε την 1η συμμετοχή προβολή στην έκθεση της Τουλν  στην Αυστρία το 2007. Δυστυχώς δεν συνεχίστηκε αυτή η προσπάθεια λόγω πολλών παραγόντων. Το 2009 είχα ένα τηλεφώνημα από τον Εμπορικό Ακόλουθο της Ταιβάν τον κ. CJ Lo ο οποίος μας πρότεινε μια συμμετοχή σε Έκθεση στην Ταιβαν. Μια χώρα πολύ δυνατή – 6η οικονομία στον κόσμο με καλές εμπορικές σχέσεις και το προχώρησα μόνος μου. Κάναμε ένα κήπο με τη βοήθεια του παραγωγό Μιχάλη Λαγό όπου και σε αυτήν την έκθεση είχαμε πολλή καλή κριτική και authorization letter από τον Δήμο Κηφισιάς. Στην ουσία ήταν μια σύμπραξη Δήμου Κηφισιάς και Μυτιλήνης . Μπήκαμε στην τελική οκτάδα ξεπερνώντας χώρες όπως η Μεγάλη Βρετανία, Αμερική, Γερμανία, Ισπανία, και αντί η Ελλάδα άμεσα να κάνει εκεί ένα trade office ακόμα κοιμάται. Μετά ακολουθεί η Τουρκία όπου ανέλαβα την έκθεση της Τουρκίας για την Ελλάδα με 5 παραγωγού. Η Τουρκία γενικά έχει μεγάλη δυναμική και πρέπει να την αξιοποιήσουμε δίνοντας της το know how μας γιατί ταιριάζουμε και στην νοοτροπία και αποτελεί και το πέρασμα μας στην Μέση Ανατολή. Είναι απορίας άξιο βέβαια γιατί άνθρωποι που έχουν καταφέρει τόσα δεν αξιοποιούνται σε διοικητικές θέσεις και μένουν στη λεγόμενη… λάντζα…

Έχετε μιλήσει και στο παρελθόν σχετικά με ένα Διαχειριστικό πρόγραμμα που θα έπρεπε να υπάρχει

Στην Τουρκία με κάλεσαν να μιλήσω για το σκαθάρι του Φοίνικα. Πήγαμε να δείξουμε ένα νέο διαχειριστικό πρόγραμμα όπου η Ελλάδα ποτέ δεν μας άκουσε και φάγαμε κανονικά πόρτα από το Υπουργείο. Μας άκουσε η Ιταλία, μας άκουσε η Τουρκία, και από κει με είδαν στο Qatar όπου πήγα και το παρουσίασα. Εκεί είδα βέβαια τον τρόπο που λειτουργούνε. Βρέθηκα στο Εμπορικό Επιμελητήριο στο Qatar όπου τυχαία την ημέρα που βρέθηκα εκεί είδα και μια Ελληνική αποστολή. Είδα τον τρόπο που λειτουργούνε, και διαπίστωσα πως οι Έλληνες δεν μπορούν με τίποτα να προσεγγίσουν τους Άραβες. Οι Έλληνες επιχειρηματίες βαράνε στην τύχη να βρουν τον μεσάζοντα, να πάρει τη μίζα κλπ πρέπει ίσως να διδαχθούνε από την Ελληνική Ναυτιλία. 

Είχατε και άλλες ιδέες που έπεσαν στο τραπέζι αλλά δεν πραγματοποιηθήκαν τελικά;

Φυσικά, στο μουντιάλ του 2010 στέλνω μια πρόταση στην FIFA μέσω της κυβέρνησης της Νοτίου Αφρικής να κάνουμε κήπους χωρών μαζί με το σήμα του ρατσισμού με ένα σύνθημα save the planet, με δημιουργίες δενδροφυτευσεων κλπ και δεν το δέχθηκαν ενώ τους άρεσε λόγω χρόνου.

Πιστεύετε πως τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει προσπάθεια για το πράσινο;

Ότι έχει γίνει τα τελευταία χρόνια έχει γίνει για λόγους προβολής. Δεν δέχομαι τίποτα και πουθενά πως μπορεί να πατρονάρεται μια δενδροφύτευση. Οφείλεις να ορθροπραχτείς για να δίνεις παράδειγμα. Δεν μπορεί ένα πλοίο σου να χει κάνει ζημιά σε θάλασσες και να πηγαίνεις μετά και να φυτεύεις δένδρα για να φαίνεσαι καλός.  Επίσης δεν κάνουμε μια δενδροφύτευση βάζουμε τα δένδρα αλλά τι γίνεται 1 χρόνο μετά. επικροτώ αυτά που κάνουν τα κανάλια και μέσα, θεωρώ ότι υπάρχουν ορισμένα σωστά κίνητρα αλλά υπάρχουν και άλλα μέσα που δεν προβάλουν οτιδήποτε αν δεν το πατρονάρουν. Όσον αφορά τη διαχείριση πρασίνου στους περισσότερους Δήμους έχει εκπέσει σε διαχείριση ξυλοκόπων.

Έχετε μια σοβαρή πρόταση από τον Σεΐχη Al Olbaildi για να μείνετε μόνιμα στο Qatar αναλαμβάνοντας τις εκεί εγκαταστάσεις. Σας κρατάει κάτι στην Ελλάδα και στο να μην προβείτε σε αυτήν την ενέργεια;

Έχοντας πάει σε Ελληνικό Πανεπιστήμιο θεωρώ ότι φωστήρες δεν είναι μόνο αυτοί από τα Ξένα Πανεπιστήμια που μπορεί να μας σώσουν. Γιατί βλέπουμε στους τεχνοκράτες πάντα τα βιογραφικά και που έχει κάνει μεταπτυχιακό κλπ δηλαδή εγώ που ήμουν φτωχόπαιδο γιατί δεν πρέπει να μου δοθεί η ευκαιρία στην πατρίδα μου να κάνω κάτι; Στο εξωτερικό βλέπω σεβασμό για όλα αυτά που έχω κάνει και αναγνώριση…  Σίγουρα ανήκω στους Έλληνες που θέλουμε να γίνουμε μέρος της ανατροπής της κρίσης και πιστεύουμε πως έχουμε δυνάμεις σαν Ελλάδα να το καταφέρουμε. Όμως φταίμε και εμείς γιατί αναμασάμε τόσα χρόνια ένα πολιτικό σύστημα που κάνει κωλοτούμπες οι πολιτικοί του γιατί νιώθουν ανασφαλείς για τη θεσούλα τους. Ακόμα υπάρχει η νοοτροπία να βολέψουν ανθρώπους και να βολευτούν… δεν γίνεται όμως αυτό για να πας μπροστά δεν γίνεται να είσαι ολίγον έγκυος.. οπότε όλα αυτή τη στιγμή συνάδουν στη ζωή μου στο να δοκιμάσω το Qatar

2 άτομα από την ομάδα της SYNERGIAS μας λένε την άποψη τους

Παναγιώτης Γκουνίδης

Το καταπληκτικό για την Synergia είναι ότι είναι μάθημα για την Ελληνική κοινωνία. Και το μάθημα είναι απλό, πρέπει να υπάρχει μια ωραία ιδέα, όπου στο δικό μας παράδειγμα η Synergia συνενώθηκε και την ιδέα αυτή την ανέπτυξε με τον καλύτερο τρόπο. Ο Έλληνας έχει ανάγκη από κάπου να πιαστεί γι αυτό χρειάζεται όραμα. Όπως στα μικρά παιδιά. Ο κάθε Έλληνας την εποχή που ζούμε έχει αυτό το όραμα για την πατρίδα του

Γιάννης Κτενάκης

Εμείς οι Κηφισιώτες είμαστε πρωτοπόροι πάνω στο θέμα της Γεωπονικής και Ανθοκομίας. Η Synergia ήταν μια εμπειρία ζωής για μένα. Όταν το άκουσα πρώτη φορά είπα πως θα φροντίσω να συμμετέχω σε αυτό. Δεν είχα ξανά βοηθήσει σε ένα σκοπό ευθύνης και ήθελα να προσφέρω από τη μεριά μου. Σαν Synergia Μπορούμε πλέον να βρεθούμε οπουδήποτε και να κάνουμε μια σωστή συνεργασία και να τη φέρουμε εις πέρας

Εύη Ρουσουνέλη

 

 

 

 

This entry was posted in Επικαιρότητα. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s