Προσοχή στο μαύρισμα

Μεγάλη προσοχή συνίσταται σε όλους όσους θέλουν να αποκτήσουν ένα ηλιοκαμένο δέρμα στις διακοπές τους μιας και ο ήλιος αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους εχθρούς  για το δέρμα μας όταν δεν υπάρχει η απαραίτητη προσοχή. Τώρα που αρχίζει η περίοδος των διακοπών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποιεί τους καταναλωτές σχετικά με τη σημασία της κατάλληλης προστασίας από τον ήλιο αλλά επιπρόσθετα τους υπενθυμίζει να έχουν υπόψη τους το σαφέστερο σύστημα επισήμανσης στις συσκευασίες των αντηλιακών. Οι ετικέτες στα αντηλιακά πρέπει να διαβάζονται σωστά και να φέρουν την σφραγίδα UV-A στις συσκευασίες . Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιδιώκει επίσης να υπενθυμίσει στους καταναλωτές ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους τα αντηλιακά προϊόντα πρέπει να είναι μόνο ένα από τα πολλά μέτρα που απαιτούνται για την προστασία από την υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία. Ιδιαίτερη προσοχή συνίσταται ειδικά στους γονείς όπου πρέπει με μέτρο να επιτρέπουν στα παιδιά τους να παίζουν στον ήλιο και αυτό όχι τις ώρες που είναι εντελώς  απαγορευτικές λόγω της έντονης ακτινοβολίας. Το καλύτερο βέβαια είναι να αποφεύγεται  την υπερβολική έκθεση στον ήλιο μεταξύ 11 πμ και 3 μμ και όταν δεν μπορείτε να αποφύγετε τον ήλιο, φροντίστε να είστε καλυμμένοι, δηλαδή να φοράτε καπέλο, μπλουζάκι και γυαλιά ηλίου. Να αποφεύγετε την άμεση έκθεση των μωρών και των μικρών παιδιών στον ήλιο ενώ η συχνή χρήση αντηλιακού σε επαρκή ποσότητα είναι απαραίτητη.  Η επάλειψη με αντηλιακό πρέπει να επαναλαμβάνεται μετά το κολύμπι για να διατηρηθεί η προστασία.

Προσοχή πάλι πρέπει να υπάρχει στους τεχνικούς τρόπους μαυρίσματος όπως το σολάριουμ μιας και επιστημονικές μελέτες των τελευταίων χρόνων έχουν αποδείξει πως δεν είναι τόσο αθώο όσο φαίνεται. Σύμφωνα με έρευνες της Ευρωπαϊκής  Επιτροπής ορισμένες καμπίνες τεχνητού μαυρίσματος με ακτινοβολία (σολάριουμ) ευθύνονται για σχεδόν 800 θανάτους το χρόνο από καρκίνο του δέρματος στην Ευρώπη, ειδικά σε κέντρα ομορφιάς που δεν λειτουργούν σύμφωνα με τις απαραίτητες τεχνικές.
Σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε στη British Medical Journal (BMJ), από τις 64.000 περιπτώσεις δερματικού μελανώματος που διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο σε 18 ευρωπαϊκές χώρες, περίπου οι 3.438, δηλαδή το 5,4% «συνδέονται με τη χρήση καμπίνων τεχνητού μαυρίσματος». Η έκθεση βασίστηκε στην ανάλυση που πραγματοποίησε το Διεθνές Ερευνητικό Ινστιτούτο Πρόληψης της Λυών και το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Ογκολογίας (ΙΕΟ) του Μιλάνου.

Σίγουρα το ηλιοκαμένα δέρμα αποτελεί μια όμορφη εικόνα εν μέσω καλοκαιριού αλλά να μην ξεχνάμε πως πάνω από την ομορφιά πολλές φορές πρέπει να βάζουμε την υγεία μας.

Εύη Ρουσουνέλη

 

Advertisements
This entry was posted in Επικαιρότητα. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s