Συνεχίζονται οι εργασίες για την κατασκευή του Parking της Πλ. Πλατάνου μετά την γνωμοδότηση του κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου

Θα συνεχιστούν κανονικά οι εργασίες κατασκευής του υπόγειου χώρου στάθμευσης στην πλατεία Πλατάνου στην Κηφισιά μετά την γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού συμβουλίου ότι τα αρχαιολογικά ευρήματα που ανακαλύφθηκαν, δεν είναι «μείζονος σημασίας». Το ενδιαφέρον των αρχαιολόγων εστιάστηκε στους χωμάτινους αύλακες, της ρωμαϊκής εποχής στο φυσικό έδαφος, με υπολείμματα επιχρίσματος, που πολύ πιθανόν χρησιμοποιούνταν για καλλιέργειες. Παρά τις εισηγήσεις της Β’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και της 1ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων περί της αποδόμησης των αρχαιοτήτων, αποφασίστηκε από το Τοπικό Συμβούλιο Μνημείων να μην εφαρμοστεί η μελέτη για την κατασκευή του πάρκινγκ όπως ο Δήμος έχει αποφασίσει αλλά να γίνει μια νέα μελέτη, η οποία θα διατηρούσε τουλάχιστον 300 τ.μ. των αυλάκων, θα προέβλεπε αλλαγές στην είσοδο και έξοδο του έργου και θα μείωνε τις θέσεις στάθμευσης.

Το θέμα συζητήθηκε μετά από αίτημα του Δήμου Κηφισιάς, στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

«Τα δεδομένα και η τεκμηρίωση δεν είναι επαρκείς. Η χρονολόγηση είναι ασαφής, ενώ δεν προκύπτει από πουθενά ότι πρόκειται για μνημεία μείζονος σημασίας», δήλωσαν τα μέλη του ΚΑΣ, που γνωμοδότησαν ομόφωνα κατά της διατήρησης των ευρημάτων, αλλά υπέρ της τρισδιάστατης σάρωσης του χώρου, ώστε να υπάρχει πλήρης καταγραφή των αρχαιοτήτων για μελλοντική ερευνητική ή άλλη χρήση.

 

Advertisements
This entry was posted in Επικαιρότητα. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s