Θεια Λειτουργία στο γραφικό εκκλησάκι της Κηφισιάς την Παναγίτσα

Πανηγυρική Θεία Λειτουργία πραγματοποιήθηκε το πρωί στο γραφικό εκκλησάκι  στο κέντρο της Κηφισιάς την Παναγίτσα παρουσία  πλήθος κόσμου που από νωρίς προσήλθε. Από την 1η Αυγούστου καθημερινά ακούγονταν οι παρακλήσεις  στην Παναγίτσα, η οποία γιορτάζει και  θα πραγματοποιήθει Λιτάνευση της Εικόνας στα 9μερα της Παναγίας στις 22 Αυγούστου Χοροστατούντος του Μητροπολίτη Κηφισιάς Αμαρουσίου και Ωρωπού κ.κ. Κύριλλου. Μια από τις μεγαλύτερες γιορτές της Ορθοδοξίας είναι η 15η Αυγούστου, ημέρα της Κοίμησης της Θεοτόκου και γιορτάζεται από τη μία άκρη της Ελλάδος ως την άλλη με ιδιαίτερη λαμπρότητα και ευλάβεια. Όλες οι εορτές προς τιμή της Παναγίας χαρακτηρίζονται «Θεομητορικές εορτές». Κυριότερη θέση όμως θέση κατέχει η Κοίμηση της Θεοτόκου γιατί έχει ιδιαίτερη θέση στο λαϊκό καλαντάρι με νηστεία και τις «παρακλήσεις» που προηγούνται, όπου σε πολλά νησιά στολίζουν και τον επιτάφιό της. Χιλιάδες πιστών όλων των ηλικιών προσέρχονται σε διαφόρους ναούς της Παναγίας σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας για να προσκυνήσουν τις θαυματουργές εικόνες της.  Την τιμητική της έχει η Παναγία της Τήνου της οποίας ο εορτασμός έχει και έναν ιδιαίτερο εθνικό χαρακτήρα.

Τιμάται και η μνήμη αυτών που χάθηκαν κατά τον τορπιλισμό του πολεμικού πλοίου «Έλλη», από τους Ιταλούς, μέσα στο λιμάνι του νησιού ανήμερα της Παναγιάς.

Η δεσπόζουσα μορφή της δεν μπορεί να απαντηθεί σε άλλους πολιτισμούς. Η Μητέρα του Χριστού είναι συνυφασμένη με τον πυρήνα της ύπαρξης του Έλληνα. Από την οικογενειακή καθημερινή ζωή μέχρι τα πεδία των μαχών, από τις ευτυχισμένες στιγμές μέχρι τις ανυπέρβλητες ανθρώπινες δυσκολίες η επίκληση της Παναγίας είναι σμιλεμένη στην ψυχή του Έλληνα. .

Εύη Ρουσουνέλη

Advertisements
This entry was posted in Επικαιρότητα. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s