Αποκλειστικές δηλώσεις των Πρωταγωνιστών της Παράστασης «Ανθός του Γιαλού» η οποία θα πραγματοποιηθεί στα ΜΕΝΑΝΔΡΕΙΑ 2012

Τα ΜΕΝΑΝΔΡΕΙΑ 2012 ειδικά φέτος μας εκπλήσσουν με τις μοναδικές και ποιοτικές εκδηλώσεις που έχουν κλειστεί για τους Δημότες της Κηφισιάς. Μια από αυτές και ο Ανθός του Γιαλού όπου θα παρουσιαστεί την Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου  στις 20.30 στο Αίθριο του Δημαρχείου Κηφισιάς (Είσοδος 12 ευρώ, 10 ευρώ Μαθητές, Φοιτητές, Συνταξιούχοι, Πολύτεκνοι). Έπειτα από επικοινωνία μας μαζί τους, μας μίλησαν οι 2 πρωταγωνιστές της Παράστασης.

 Τάκης Χρυσικάκος:

«Και μόνο η επαφή με τα κείμενα του Παπαδιαμάντη είναι πηγή έμπνευσης, το κείμενο, ο λόγος του «ψαλμωδού των φτωχών» σε οδηγεί, σου δείχνει τον τρόπο να εκφράσεις τον πλούσιο σε λέξεις ποιητικό λόγο του Παπαδιαμάντη. Αισθάνομαι κάθε φορά μετά την παράσταση ότι είμαι καλύτερος άνθρωπος, ότι έχω αγγίξει μεγάλα νοήματα, νιώθω ανάταση, μεγάλη ενέργεια. Είναι πέντε χρόνια που κατά καιρούς παίζω την παράσταση του Παπαδιαμάντη και κάθε φορά προσπαθώ να είμαι καλύτερος, να μπω βαθύτερα στο πνεύμα του συγγραφέα. Ο λόγος του είναι ένα ταξίδι συναισθημάτων, χρωμάτων, έρωτα, κατάνυξης, μυστηρίου και ουσιαστικής ταπεινότητας. Στην παράσταση δένουν αρμονικά ο μουσικός λόγος του Παπαδιαμάντη με τη μουσική του Λουδοβίκου των Ανωγείων, λες και αυτή η συνάντηση έπρεπε να γίνει. Αισθάνομαι ότι Παπαδιαμάντης, Λουδοβίκος των Ανωγείων κι εγώ έχουμε κάτι κοινό, ένα είδος συγγένειας. Οι κάτοικοι της Κηφισιάς είμαι σίγουρος πως θα απολαύσουν αυτή την παράσταση  λόγω της κουλτούρας και των αξιών που τους διακρίνουν.»

Λουδοβίκος των Ανωγείων:

«Το απόλυτα ερωτικό βλέμμα του Παπαδιαμάντη, αναδεικνύει κάθε τι που θα του κλέψει την προσοχή, όπως ένας ζωγράφος με πολλές τονικότητες, ο κυρ Αλέξανδρος. Με αμέτρητες αποχρώσεις συναισθημάτων, εφευρίσκει τις πιο κατάλληλες λέξεις για να αρωματίσει τα νοήματά τους, λέξεις από τα πλούσια αποθεματικά της μνήμης, ο πιο βαθύς έλληνας.  Προικισμένος με το αρχαίο πνεύμα, πάνω σε μια γλώσσα που ζει στη βαθιά μας συγκίνηση. Εγώ, σαν μουσικός υπάκουος στην αισθητική και το ύφος που υπαγορεύει η κατεύθυνση του. Μου θυμίζει τις ασπρισμένες αυλές με τους βασιλικούς και τα γαρύφαλλα, την ίδια στιγμή, όπου οι γυναίκες μαυροφορεμένες μέσα στην σεμνότητα τους, επιμελούνται σιωπηλές τη λειτουργία της μέρας. Ο κυρ – Αλέξανδρος υπομονετικά μας περιμένει με το φαναράκι του αναμμένο για ένα μέλλον που μας αξίζει! Ευτυχής συγκυρία η Μαριάννα Ζάχου, η νεαρή δικηγόρος από τη Λάρισα, ενσαρκώνει, μέσα στην παράσταση το διακριτικό ερωτισμό μέσα από το τραγούδι της.»

Λίγα λόγια για την παράσταση:

Μετά την επιτυχημένη καλοκαιρινή περιοδεία, η μουσικοθεατρική παράσταση «Άνθος του Γιαλού», που αποτελείται από τα διηγήματα  του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, “Μοιρολόγι Φώκιας”, “Έρως – Ήρως” και “Άνθος του γιαλού”, επιστρέφει στην Αθήνα. Ο «άγιος των γραμμάτων» παίρνει μορφή μέσα από την ταπεινή αλλά ταυτόχρονα επιβλητική παρουσία του Τάκη Χρυσικάκου, ο οποίος καταφέρνει να αποδώσει την Παπαδιαμαντική γλώσσα με μεγάλη δεξιότητα και μαεστρία παραμένοντας πάντοτε πιστός στο κείμενο. Την παράσταση πλαισιώνει ο Λουδοβίκος των Ανωγείων με την αισθαντική φωνή και το μαντολίνο του δημιουργώντας ένα κράμα μουσικής και λόγου που ταξιδεύει το θεατή από τη Κρήτη στη Σκιάθο και αντίστροφα. Η παράσταση ολοκληρώνεται με τα γνωστά και αγαπημένα τραγούδια του Λουδοβίκου των Ανωγείων και τη συμμετοχή του Μανώλη Μπαρδάνη στο μελωδικό ήχο της φυσαρμόνικας.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ: Θεατρική προσαρμογή: Ερρίκος Μπελιές
Σκηνοθεσία: Μάνια Παπαδημητρίου, Εικαστική παρέμβαση: Νίκος Πετρόπουλος, Μουσική επιμέλεια: Λάμπρος Λιάβας, Φωτισμοί: Δήμος Αβδελιώδης

Εύη Ρουσουνέλη

 

 

This entry was posted in Επικαιρότητα. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s