Αποκλειστικό: Συνέντευξη της Κατερίνας Μουτσάτσου στο Kifissiaonline

Τι θα μπορούσε να πει κανείς να πρωτοπεί για την Κατερίνα Μουτσάτσου, την γλυκιά Ελληνίδα που κάνει πετυχημένη καριέρα στην Αμερική…. Η αλήθεια είναι πως όταν άρχισα να γράφω αυτή τη συνέντευξη όπου μου έδωσε από το Λος Άντζελες η Κατερίνα Μουτσάτσου, διαπίστωσα πως θα μπορούσα να μιλάω για ώρες για όλα όσα έχει πετύχει στο εξωτερικό, για τις σημαντικές σπουδές της, για το ανήσυχο πνεύμα της που δεν μένει στάσιμο στις επιτυχίες της, για την αμεσότητα και τη σεμνή στάση που κρατά… αυτό που πρέπει όμως να τονίσω είναι πως γνώρισα … μια Ελληνίδα όπου δεν διστάζει όταν πολλοί σιωπούν… να υψώσει τη φωνή της στην συνεχή σπίλωση της χώρας μας στο Εξωτερικό και μέσω ειδικών βίντεο να φωνάξει σε όλον τον κόσμο περήφανη…I am Hellene!

Αγαπητή κα. Μουτσάτσου, τα τελευταία χρόνια έχετε επιλέξει την Αμερική ως τόπο διαμονής σας και έχετε πετύχει πολλά πράγματα. Ήταν η δύσκολη η απόφαση να φύγετε στο Εξωτερικό;

H απόφαση ήταν σχεδόν στιγμιαία. Ήταν από αυτές τις αποφάσεις που πρώτα τις παίρνεις και μετά τις σκέφτεσαι. Και μπορεί να τη σκέφτεσαι για χρόνια αργότερα. Περνάει ο καιρός, η ζωή σου έχει αλλάξει εντελώς, αλλά καμιά φορά ξανακοιτάζεις πίσω και συνειδητοποιείς ότι ολόκληρη η ζωή σου οφείλεται σ’ εκείνη τη στιγμή, και λες: “Πω πω, πως το έκανα αυτό τότε;” Η δυσκολία είναι αναδρομική. Τότε απλώς είχες την αδρεναλίνη της αλλαγής, του καινούργιου, και της πρόκλησης.

θα θέλατε να μας πείτε 2 λόγια για την Επαγγελματική σας ζωή στην Αμερική;

Η επαγγελματική μου πορεία από τότε που πάτησα το πόδι μου στην Αμερική έπαψε να περιορίζεται μόνο στη δουλειά του ηθοποιού. Με το που ήρθα στο Λος Άντζελες άρχισα να γράφω. Αυτό άλλαξε τα δεδομένα του πως βλέπω τη δουλειά μου και τη ζωή μου γενικότερα. Με πολύ κόπο, διάβασμα, γράψιμο, εκμάθηση τεχνική κλπ. είμαι πια δημιουργικά ανεξάρτητη να παράγω από βίντεο ή διαφημιστικά μέχρι ταινίες μικρού ή μεγάλου μήκους. Συνεχίζω να είμαι διαθέσιμη σε προτάσεις σαν ηθοποιός, μέσω του ατζέντη μου, αλλά δεν είμαι το κλασσικό παράδειγμα “μαχόμενου ηθοποιού” του Χόλυγουντ που πάει από κάστινγκ σε κάστινγκ από το πρωί μέχρι το βράδυ και περιμένει την ευκαιρία. Αν καταφέρεις να έχεις απόλυτη αυτονομία στο να δημιουργείς, δεν υπάρχει χώρος για απόρριψη ή χρόνος για “περίμενε”. Η επαγγελματική μου ζωή εδώ, έχει να κάνει με δραστηριότητες σε όλα τα στάδια της παραγωγής, είτε είναι δικές μου παραγωγές είτε άλλων. 

Πιστεύετε πως η Ελλάδα καλώς η κακώς οδηγεί τους νέους στο Εξωτερικό για μια καλύτερη ζωή μιας και δεν δίνει πολλές ευκαιρίες στον Επαγγελματικό τομέα;

Πιστεύω ότι η Ελλάδα ουδέποτε έδινε πραγματικές ευκαιρίες. Αλλά δεν είναι και απαραίτητα κακό αυτό. Όταν είσαι νέος είναι καλό να φεύγεις αρκεί στο πίσω μέρος του μυαλού σου να έχεις βαθειά την επιθυμία και την ανάγκη να γυρίσεις. Αν φύγουμε όλοι, η Ελλάδα χάθηκε. Βέβαια, τώρα διανύουμε άλλες εποχές. Τώρα είναι που εγώ προσωπικά θα γύριζα στην Ελλάδα. Ίσως τώρα να παρουσιάζεται η ευκαιρία αλλαγής.Ίσως. Έχουμε σίγουρα πολύ δρόμο ακόμα βέβαια. Από που να ξεκινήσει κανείς να μιλήσει για το θέμα αυτό – ειδικά αυτές τις μέρες. Σκέφτομαι αφάνταστα αυτούς που έχουν παιδιά και είναι άνεργοι. Σκέφτομαι πτυχιούχους με διδακτορικά, ανθρώπους με ταλέντα με κατεστραμμένα όνειρα. Κάθε εβδομάδα επικοινωνούν μαζί μου δεκάδες νέοι από την Ελλάδα ζητώντας μου βοήθεια ή συμβουλές – και τι μπορώ να κάνω εγώ! Είναι μηνύματα τόσο ευγενικά, τόσο διακριτικά… Ραγίζει η καρδιά μου, και θυμώνω με τους άχρηστους της χώρας μου, και όχι μόνο με τους παλιούς άχρηστους, και με τους νέους άχρηστους που είναι έτοιμοι να πάρουν τα ηνία του “συστήματος”. Ελπίζω να μην τους περάσει.

Το τελευταίο διάστημα αρκετοί Έλληνες έχουν ένα λόγο ακόμα να νιώθουν περήφανοι για εσάς λόγω της καμπάνιας που έχετε αναλάβει να πραγματοποιήσετε (IamHellene). Θα θέλατε να μας μιλήσετε για αυτό;

Το πρώτο βίντεο ‘IamHellene’ δεν υπήρξε ποτέ στο μυαλό μου ως ‘καμπάνια’. Ξεκίνησε από το απόλυτο τίποτα: από ένα βίντεο που γύρισα με τρεις ανθρώπους, και από την ανάγκη να κάνω ό, τι περνάει από χέρι μου για να ακουστεί ο Έλληνας που θέλει να συνεχίσει να υπάρχει. Ή, αν θέλετε, για να ακουστώ εγώ σκέτο ίσως. Γιατί αρχικά αυτό το βίντεο το έκανα για μένα. Πολύ γρήγορα όμως αυτή η φωνή συνειδητοποίησα ότι εξέφραζε και πολλούς άλλους, πάρα πολλούς, τους περισσότερους συνανθρώπους μου. Αυτούς που αισθάνονται ότι, πέραν από το οποιοδήποτε μερίδιο ευθύνης που μπορεί όλοι να φέρουμε, ‘μαζί με τα ξερά παρακαίγονται και τα χλωρά’. Τώρα, όλη αυτή την προσπάθεια αισθάνομαι πως οφείλω να τη συνεχίσω και για μένα την ίδια, αλλά και για όλους αυτούς που αισθάνονται ότι η τιμή τους, η υπόληψή τους, η φήμη τους σπιλώνεται καθημερινά. Επίσης – και ίσως το πιο σημαντικό – υπάρχει τρομερή παραπληροφόρηση, κατευθυνόμενη, και από τα διεθνή και από τα εγχώρια μέσα ενημέρωσης. Επιθυμώ να κάνω βίντεο που να πληροφορούν, να έχουν ‘άποψη’ και να ψυχαγωγούν. Η κατάσταση είναι πολύ ρευστή και κανείς δεν τη γνωρίζει απόλυτα. Η τέχνη, ή οποιοδήποτε μορφή έκφρασης όμως, οφείλει να θέτει ερωτήματα και να προβληματίζει, ακόμα και αν δεν δίνει απαντήσεις: Αυτά τα βίντεο μπορεί να είναι στο YouTube αλλά για μένα είναι ένα κομμάτι της δικής μου όσο μπορώ πιο ‘έντεχνης’ έκφρασης αυτών των προβληματισμών, με τα μέσα που διαθέτω.

Πιστεύετε πως έχει ακουστεί το μήνυμα που θέλετε να περάσετε στο Εξωτερικό;

Σιγά σιγά το κοινό όλο και μεγαλώνει, και κυρίως ακούγεται όχι μόνο εντός αλλά και εκτός Ελλάδος. Είναι μια προσπάθεια που χτίζεται σιγά σιγά. Θέλει δουλειά, συνεχή ενημέρωση, ιδέες, χρόνο, χρήμα. Δε φτάνει ένα βίντεο ούτε δύο ούτε δέκα, πρέπει να συνεχίζει κανείς ακούραστα, και να το κάνει με πολύ πάθος… και αγάπη. Προσωπικά, για την Ελλάδα, διαθέτω και απ’τα δύο.

Έχετε δουλέψει σε αρκετές χώρες κάνοντας πολύ όμορφες δουλειές, ποια πιστεύετε πως είναι η γνώμη των ξένων για τους Έλληνες;

Οι γνώμες είναι εκατομμύρια. Ο καθένας μπορεί να έχει σχηματίσει τη δική του ιδέα ή γνώμη για τον Έλληνα. Πάντοτε όμως, αυτοί που έχουν βαθειά γνώση του πολιτισμού μας, έχουν απεριόριστη εκτίμηση για μας, και νομίζω καλά κάνουν.  Είμαστε φορείς μιας μοναδικής γλώσσας, φορείς πολιτισμικών και πολιτιστικών αξιών στις οποίες στηρίζεται ολόκληρος ο πλανήτης. Και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε ποτέ.

Σκοπεύετε να συνεχίσετε αυτή τη καμπάνια – ενημέρωσης για την Ελλάδα;

Όπως θα έχετε ήδη καταλάβει: ΝΑΙ!

θα γυρίζατε στην Ελλάδα αν υπήρχε κάποια πρόταση για δουλειά για εσάς;

Βεβαίως. Θα είμαι εκεί σύντομα για μία ταινία. Και ανυπομονώ όσο δεν φαντάζεστε!

Εύη Ρουσουνέλη

Σύντομο Βιογραφικό της Κατερίνας Μουτσάτσου

Μεγάλωσε  στην Ελλάδα και τη Γαλλία, και  πέτυχε  στην Ελλάδα, μέσω διαφόρων πρωταγωνιστικών  ρόλων σε πολύ καλές παραγωγές και  τηλεοπτικές εκπομπές, ταινίες (On the Road, Λίζα και όλοι οι άλλοι, Stream, το Λουλούδι της λίμνης, κλπ.) και θεατρικά έργα (το Αντίο Κορίτσι, Rose-τατουάζ). Το 2004, γνώρισε και τον κόσμο της μουσικής, μέσω μιας μουσικής  υπόκρουσης σε θέατρο όπου της επετράπη  να εμφανίζεται ως τραγουδίστρια  στο τραγούδι “Μια φορά”, το οποίο κέρδισε δύο βραβεία ελληνικής εθνικής μουσικής (“Mad Awards”), και παρέμεινε στην κορυφή των ελληνικών charts για πάνω από 3 χρόνια.

Την αγάπησε όμως και η γειτονική χώρα όπου και έκανε πολλές επιτυχίες μέσω της συμμετοχής της σε ελληνοτουρκικές παραγωγές αλλά και σε μεγάλες επιτυχημένες τηλεοπτικές σειρές στην Τουρκία (Yilan Hikayesi, Σύνορα της Αγάπης). Αγκαλιάστηκε  πολύ γρήγορα από το τουρκικό κοινό και το όνομά της είναι αναφέρεται σε διάφορες εφημερίδες και έντυπα ως μια «καλλιτεχνική γέφυρα”. Η Ηνωμένες Πολιτείες «ήρθαν» στη ζωή της με έναν μικρό  ρόλο στην κωμωδία χτύπημα Todd Philips “The Hangover” (Warner Bros), και ένα πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανεξάρτητη κωμωδία “Kill The Habit”.

Ως ανήσυχο  καλλιτεχνικό πνεύμα δεν  μένει στάσιμη στις επιτυχίες της και προχωρά και στον μαγικό κόσμο της παραγωγής! Η δική της ταινία “Loverly” περιοδεύει τώρα σε Διεθνή σημαντικά φεστιβάλ. Τελευταία ταινία της το  “3 1/2” ως παραγωγός και ηθοποιός όπου γυρίστηκε στο Παρίσι  τον Απρίλιο του 2012.

Είναι απόφοιτη του Lycee Francais d’Athenes και μετά έφυγε στην Σορβόννη (Παρίσι) όπου και αποφοίτησε έχοντας  ένα BA και MA στο Θέατρο Τέχνης. Ακολούθησαν μαθήματα υποκριτικής και χορού, μιλά 6 γλώσσες (μητρική Γαλλικά, Ελληνικά, Αγγλικά / άπταιστα τουρκικά, ιταλικά, γερμανικά),  έχει  ζήσει σε 4 διαφορετικές πόλεις (Παρίσι, Αθήνα, Ρώμη, Κωνσταντινούπολη), και τώρα η έδρα της είναι το Λος Άντζελες. Αυτό που θέλει ; να εργάζεται σκληρά  για να είναι ένας καλλιτέχνης και πολίτης του κόσμου…

 

 

 

Advertisements
This entry was posted in Επικαιρότητα, Πολιτιστικά, Ψυχαγωγία. Bookmark the permalink.

1 Response to Αποκλειστικό: Συνέντευξη της Κατερίνας Μουτσάτσου στο Kifissiaonline

  1. ΕΙΣΑΙ ΑΠΑΙΧΤΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑΜΑΣ

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s