Συνέντευξη του κ. Σταύρου Ζαπάντη στο kifissiaonline για τον Πολιτισμό και Αθλητισμό του Δήμου Κηφισιάς & τη διοργάνωση του Φεστιβάλ Ηχοχρωμάτων.

Τα Μενάνδρεια 2012 έχουν γίνει θεσμός για τον Δήμο Κηφισιάς και οι Δημότες έχουν «αγκαλιάσει» τις συγκεκριμένες εκδηλώσεις δίνοντας το παρών καθημερινά. Μια εκδήλωση που περιμένουν πολλοί Δημότες  για να παραστούν,  είναι  το Φεστιβάλ Ηχοχρωμάτων που θα πραγματοποιηθεί στις 22 Σεπτεμβρίου. Η Ιδέα του Φεστιβάλ  προήλθε από τον κ. Σταύρο Ζαπάντη, μέλους του Ν.Π.Δ.Δ «Δημήτριος Βικέλας».

Τα τελευταία χρόνια βλέπω την συμμετοχή σας στα πολιτικά δρώμενα του Δήμου Κηφισιάς και την τοποθέτηση σας στην επιτροπή Πολιτισμού και Αθλητισμού, ποιες είναι οι προτάσεις σας και η συμμετοχή σας?

Μια από τις πρώτες προτάσεις μου, που υιοθετήθηκαν από το Συμβούλιο και γίνανε πράξη,  ήτανε μια μέθοδος ώστε οι πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου μας να γίνονται με εξαιρετικά χαμηλότερο κόστος. Η οικονομία για τον Δήμο έφτασε σε κάποιες περιπτώσεις το 80%. Έχει υπολογιστεί ότι σε βάθος τετραετίας η εξοικονόμηση για τον Δήμο θα είναι πάνω από 100.000 Ευρώ. Έτσι υπάρχει πια η δυνατότητα να κάνουμε περισσότερες εκδηλώσεις με λιγότερα χρήματα. Πρότεινα, δημιούργησα και διοργάνωσα το πρώτο Φεστιβάλ Μουσικής της Πόλης μας το Φεστιβάλ Ηχοχρωμάτων, που γνώρισε μεγάλη επιτυχία και προτάθηκε από τον Δήμαρχο Κηφισιάς κ. Νίκο Χιωτάκη να γίνει θεσμός για την Πόλη μας. Συμμετείχα και βοήθησα ενεργά τη Δημοτική Θεατρική Ομάδα της Κηφισιάς και το Λαϊκό Θέατρο Νέας Ερυθραίας στις δραστηριότητες τους. Επίσης πρότεινα ένα καινοτόμο σύστημα για να πέσει το κόστος για τα προγράμματα μαζικού αθλητισμού της Πόλης μας.  Έτσι ο Δήμος θα κάνει οικονομία στα έξοδα του και οι συμπολίτες μας θα χαίρονται και θα απολαμβάνουν τα αθλήματα που προτιμάνε με ακόμα μικρότερο κόστος για αυτούς και υψηλότερο επίπεδο υπηρεσιών.

Πως ξεκίνησε η ιδέα για το Φεστιβάλ Ηχοχρωμάτων που «κέρδισε» τις καρδιές των Δημοτών;

Ο Δήμος Κηφισιάς έχει φιλοξενήσει εξαιρετικούς τραγουδιστές και συγκροτήματα. Έχουν γίνει στο Δήμο συναυλίες από όλα τα είδη τις μουσικής με μεγάλη επιτυχία. Δεν είχαμε όμως ένα Φεστιβάλ Μουσικής όπου θα μπορούσαν οι θεατές να ακούσουν διαφορετικά είδη μουσικής. Να ταξιδέψουν σε διαφορετικές χώρες και διαφορετικά ηχοχρώματα μέσα σε ένα ενιαίο φεστιβάλ. Έτσι πέρυσι ετοιμάσαμε μια πρόταση για το συμβούλιο του Δήμου για το πως θα μπορούσε να δημιουργηθεί και να πραγματοποιηθεί ένα τέτοιο διαφορετικό και πρωτοπόρο φεστιβάλ μουσικής στην πόλη μας. Η πρόταση βρήκε αμέσως ενθουσιώδη ανταπόκριση. Η επιλογή και αποδοχή της εκδήλωσης αυτής από το συμβούλιο του Δήμου Κηφισιάς ήταν ομόφωνη. Ευχαριστούμε πολύ όλο το συμβούλιο που υποστήριξε θερμά την δημιουργία αυτού του Φεστιβάλ.

Τι το διαφορετικό έχει το Φεστιβάλ Ηχοχρωμάτων από άλλα φεστιβάλ;

Συνήθως τα Φεστιβάλ Μουσικής που γίνονται είναι μονοθεματικά. Δηλαδή ροκ μουσικής ή κλασικής, Έθνικ, λαϊκής κλπ. Επίσης κάποια είναι αφιερωμένα στις μουσικές μιας χώρας. Εμείς επιδιώκουμε να κάνουμε κάτι πέρα από αυτά. Να ταξιδεύουμε με μελωδίες από διαφορετικά είδη μουσικής. Με ρυθμούς από διαφορετικές χώρες. Και επιπλέον να παρουσιάσουμε νέες μουσικές. Να απολαύσουμε πώς ο Καβάφης συναντάει την ροκ μελαγχολία του Λου Ριντ. Πως η ινδική μουσική μπορεί να ακουμπήσει τη Τζαζ και τη Λάτιν. Και όλα αυτά με την συνοδεία εικόνων. Εικόνες και video από τον videojokey όπου από μια γιγαντοοθόνη  θα βλέπουμε εικόνες από τα μέρη που θα μας ταξιδεύουν οι μουσικές, σκηνές από το live που θα εξελίσσεται μπροστά μας, videoart και πολλά άλλα.

Τι θα ακούσουμε φέτος στο Φεστιβάλ Ηχοχρωμάτων που πραγματοποιείται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων των Μενανδρείων;

Θα ξεκινήσουμε με κάτι καινούργιο που περιλαμβάνουν τα φετινά Ηχοχρώματα. Αποφασίσαμε ότι βήμα σε αυτό το φεστιβάλ πρέπει να έχουνε και οι νέοι καλλιτέχνες. Έτσι επισκεφτήκαμε όλα τα σχολεία της πόλης μας (Γυμνάσια και Λύκεια) και  κάναμε εκδήλωση ενδιαφέροντος προς όλους τους νεαρούς καλλιτέχνες που θα θέλανε να παρουσιάσουν τις μουσικές τους. Έτσι, το ξεκίνημα της βραδιάς θα το κάνει ένα μαθητικό συγκρότημα από την Πόλη μας. Οι BlackForce που θα κινηθούνε σε ρυθμούς Ροκ. Στη συνέχεια θα ακούσουμε κάτι διαφορετικό και πολύ ιδιαίτερο. Το συγκρότημα Έγχορδων. Το Έγχορδων αποτελείται από 8 κιθαρίστες όπου σε οκταφωνικό ήχο (!!) θα μας ταξιδέψουν στις μελωδίες και τους ρυθμούς της κλασικής Ισπανικής μουσικής. Θα τους απολαύσουμε σε έργα του Isaac Albeniz (Asturias, Granada, Cadiz) και Ernesto Lecuona (Suite Andalucía, Córdova, Aragón). Ακολουθεί ο Δημήτρης Κίκλης με την παράσταση JukeboxDreams. Πίσω στην εποχή του ρομαντισμού και της αθωότητας. Να φλερτάρουμε, να χορέψουμε και να ερωτευτούμε, με μελωδίες από jazz και swing ως blues, απ’ το Sinatra και τον Sting έως το Μαραβέγια. Μαζί του στη σκηνή οι ‘’TheRougeNoirband’’ και Κατερίνα Χούπη και Έμιλη Κίκλη. Στη συνέχεια θα ακούσουμε τους  Άσσους του LouiSalvator. Μια εντυπωσιακή εξαμελής μπάντα που διασκευάζει ρεμπέτικα και ορισμένα ‘’ελαφρά’’ (Γούναρης, Αττίκ κλπ) σε lounge jazz, ‘30s swing και allegro. Η ατμόσφαιρα που δημιουργείται στις συναυλίες είναι τύπου «αμερικάνικο club του 40» με εκκεντρικό ντύσιμο, όργανα εποχής μεσοπολέμου, πολύ κέφι και ζωηρούς ρυθμούς. Οι μελωδίες είναι λίγο πολύ γνωστές σε όλους και η απόδοσή τους σε ρυθμό swing ακούγεται μοντέρνα και ιδιαίτερα διασκευαστική. Και το φεστιβάλ θα κλείσει με τους C: Real. Το αγαπημένο συγκρότημα με τον ιδιαίτερο και μοναδικό ήχο, τις πολλές μεγάλες επιτυχίες και τα δυνατά live. Θα ακούσουμε και θα τραγουδήσουμε μαζί με τους C: Real όλες τις μεγάλες τους επιτυχίες όπως Visions of You, With or Without You, Θα σε θυμάμαι, Τα πιο μεγάλα σ’ αγαπώ, Θα περιμένω, Αν είσαι εσύ, Το άλλο μου μισό, Κάθε μου σκέψη, Επικίνδυνα σε θέλω κλπ

Θα υπάρχει και οπτική κάλυψη  μέσω γιγαντοοθόνης;

Στο Φεστιβάλ Ηχοχρωμάτων θα απολαύσουμε τον VIDEOJOKEYManoz. Ο μετρ αυτού του είδους θα μας ταξιδέψει με τις ΕΙΚΟΝΕΣ του μέσα από μία ΓΙΓΑΝΤΟΟΘΟΝΗ και θα συντροφεύει τις μουσικές που θα ακούμε από τα συγκροτήματα του φεστιβάλ.  Ο vj manoz, γνωστός από τη συνεργασία του με τον διεθνούς φήμης Jean Michel Jarre καθώς και άλλα σχήματα στο εξωτερικό όπως M-people, Daft Punk, μας υπόσχεται μια ποιοτική και μοναδική οπτικοαουστική βραδιά…

Πότε και που θα πραγματοποιηθεί το Φεστιβάλ Ηχοχρωμάτων στο πλαίσιο των εκδηλώσεων των Μενανδρείων;

Το Φεστιβάλ πραγματοποιείται το Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου στις 19.00  στο ειδικά διαμορφωμένο για την περίσταση πάρκο Ηρώων Πολυτεχνείου στη Νέα Κηφισιά. Το καταπράσινο αυτό πάρκο, διαθέτει όλες της υποδομές για την φιλοξενία των θεατών.  Έχει εύκολη πρόσβαση από την οδό Τατοίου (μέσω της οδού Αδαμών), την εθνική οδό και την πλατεία της Νέας Κηφισιάς (μέσω της οδού Ιλισίων) και παρέχει άνετο παρκάρισμα.  Διαθέτει πλήρη υποδομή υγιεινής. Ακόμα διαθέτει κατάστημα που μπορούμε να προμηθευτούμε -ή να κάτσουμε και να απολαύσουμε με ορατότητα στο φεστιβάλ- τον καφέ, το αναψυκτικό, το φαγητό, το γλυκό ή το ποτό μας. Θα ήθελα εδώ πρώτα από όλα να ευχαριστήσω τον Δήμαρχο Κηφισιάς κ. Νίκο Χιωτάκη για την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπο μου και για την αγάπη του και την υποστήριξη του στον Πολιτισμό και Αθλητισμό της Πόλης μας. Ευχαριστώ τον Πρόεδρο του ΝΠΔΔ  Πολιτισμού & Αθλητισμού ‘’Δ. Βικέλας’’ κ. Μανώλη Κουρμαδιά και την Αντιπρόεδρο κ. Λίλα Παπαδημητρίου. Και φυσικά να ευχαριστήσω την Επιτροπή Διοργάνωσης του ‘’Φεστιβάλ Ηχοχρωμάτων Κηφισιάς’’ που με όρεξη, μεράκι και πολύ ταλέντο δουλεύει αφιλοκερδώς για την διοργάνωση. Η επιτροπή αυτή επιλέχτηκε και ψηφίστηκε από το συμβούλιο του Δήμου Κηφισιάς  και απαρτίζεται  από την κα. Κική Αυγουστάτου, τον κ. Περικλή Πέτρου, την κα. Κωνσταντίνα Καραμπατσώλη, την κα. Νάνσυ  Σφαντού και εμένα σαν εμπνευστή, διοργανωτή και υπεύθυνο.

Θα ήθελα επίσης να τονίσω ότι κύριο μέλημά μας είναι μέσω της χρήσης του marketing και των χορηγιών, το Φεστιβάλ Ηχοχρωμάτων να έχει ισοσταθμισμένο προϋπολογισμό. Δηλαδή τα έσοδα να είναι ίσα με τα έξοδα ώστε να μπορεί να γίνεται το Φεστιβάλ με ελεύθερη είσοδο για τον κόσμο, χωρίς να υπάρχει οικονομική επιβάρυνση για το ταμείο του Δήμου Κηφισιάς. Επίσης γίνεται προσπάθεια τα περισσότερα συγκροτήματα να έχουνε με κάποιο τρόπο σχέση με τον Δήμο μας. Και θα ήθελα εδώ να ευχαριστήσω ιδιαιτέρως τους Κηφισιώτες καλλιτέχνες που συμμετέχουνε στο Φεστιβάλ. Όλοι τους προτείνανε, ότι στον Δήμο που γεννηθήκανε, κατοικούνε και αγαπάνε, δεν διανοούνται παρά να εμφανιστούνε αφιλοκερδώς!!!

Κύριε Ζαπάντη, βλέπω την ενεργή συμμετοχή σας και στην  Θεατρική Ομάδα Κηφισιάς για την θεατρική παράσταση ‘’Υπάρχει και Φιλότιμο’’;

Καθώς ετοίμαζε η σκηνοθέτης κα. Αυγουστάτου την παράσταση με ρωτάει. ‘’Θα μας κάνεις την μουσική επιμέλεια της παράστασης;;’’. ‘’Ευχαρίστως’’ της απαντάω. ‘’Μόνο που είναι κάτι που δεν έχω ξανακάνει…!!’’. ‘’Δεν πειράζει’’ μου λέει. Και έτσι κάθισα, ασχολήθηκα και το έκανα. Και ήταν μία υπέροχη εμπειρία. Και βγήκε μία υπέροχη παράσταση. Πλημμυρισμένη από το σκηνοθετικό ταλέντο της κας. Κικής Αυγουστάτου, το υποκριτικό ταλέντο των συμπολιτών μας ηθοποιών και τις υπέροχες μουσικές τις δεκαετίας του ‘60 όπου εξελίσσεται η υπόθεση του έργου. Και οι μουσικές της δεκαετίας του 60 δεν είναι καθόλου μακριά. Την χρονιά που έγραφε ο Σακελάριος το έργο, το 1965, νούμερου 1 στα charts ήταν ένα καινούργιο συγκρότημα. Το όνομα αυτού RollingStones. Και το τραγούδι που ήταν νούμερο ένα, Icantgetnosatisfaction

Προβλέπεται να υπάρξουν και άλλες τέτοιες πρωτοβουλίες από εσάς;

Έχω ήδη καταθέσει και άλλες προτάσεις. Αλλά δεν θα ήθελα να ακολουθήσω την συνήθη Ελληνική τακτική να το ανακοινώνουμε, το εγκαινιάζουμε και μετά άμα βρούμε τα λεφτά να το φτιάχνουμε!! Θα βρούμε πρώτα τα λεφτά για να μην επιβαρύνεται ο Δήμος Κηφισιάς, θα το ‘’φτιάξουμε’’ και μετά θα το ανακοινώσουμε.

Εύη Ρουσουνέλη

 

 

Advertisements
This entry was posted in Επικαιρότητα, Πολιτιστικά, Ψυχαγωγία. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s