Συνάντηση του Προεδρείου της ΠΕΔΑ με Γάλλους Δημάρχους

Σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Ελληνογαλλικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο με προσκεκλημένους 42 Γάλλους Δημάρχους από την περιοχή του Παρισιού, παραβρέθηκε το προεδρείο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής (Π.Ε.Δ.Α) και συζήτησαν για την πορεία του Καλλικράτη, από την εφαρμογή του μέχρι σήμερα, αντάλλαξαν απόψεις για  θέματα που αφορούν την διαχείριση των απορριμμάτων και το περιβάλλον. Στην ομιλία του ο Δήμαρχος Κηφισιάς και γραμματέας της Π.Ε.Δ.Α, κ. Νίκος Χιωτάκης παρουσίασε τα περιβαλλοντικά προγράμματα των Δήμων της Αττικής, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

«Είναι σαφές ότι η Ελλάδα έχει μείνει πολύ πίσω στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Πρόκειται για είναι ένα εξαιρετικά επείγον ζήτημα στο οποίο δεν χωρούν άλλες καθυστερήσεις. Όσο δεν αντιμετωπίζεται με υπευθυνότητα, η ήδη κακή κατάσταση θα επιβαρύνεται και το πρόβλημα θα διαιωνίζεται» επισήμανε ο κ. Νίκος Χιωτάκης λέγοντας ότι στη χώρα μας εξακολουθούν να λειτουργούν 150 χώροι ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων οι οποίοι αποτελούν «ωρολογιακές βόμβες» για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία.

Ανέφερε ακόμη ότι δεν έχουν αντιμετωπιστεί ακόμα, το κλείσιμο των παράνομων χωματερών, το οποίο πρέπει να γίνει άμεσα, η βιώσιμη διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων, η ενίσχυση της ανακύκλωσης, ενώ πρόσθεσε ότι σημείο κλειδί στη λύση του προβλήματος των απορριμμάτων αποτελεί «ο υπεύθυνος πολίτης».

«Είναι σοβαρό κίνητρο και για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά πολύ περισσότερο για τους πολίτες, να ελαττώσουν τα απορρίμματα και να προωθήσουν την ανακύκλωση γιατί το κόστος διαχείρισης απορριμμάτων για κάθε Δήμο γίνεται υπερβολικό και τελικά το πληρώνουν με δυσφορία οι τελικοί αποδέκτες των υπηρεσιών καθαριότητας, δηλαδή οι δημότες μας» τόνισε ο Δήμαρχος Κηφισιάς. Τέλος, αναφέρθηκε σε προγράμματα που μπορούν να εφαρμοστούν στους δήμους όπως οι πράσινες ταράτσες, οι πράσινες διαδρομές , η ανάπλαση και αναμόρφωση των αύλειων  χώρων στα σχολεία με πράσινο, ενώ πρόσθεσε ότι «Ο ρόλος της Αυτοδιοίκησης, προς την κατεύθυνση αυτή είναι σημαντικός και ουσιώδης».

Στη συνάντηση στην οποία παραβρέθηκαν και αρκετοί Δήμαρχοι της Αττικής,  συμμετείχε και ο γενικός γραμματέας αποκεντρωμένης διοίκησης κ. Δημήτρης Καλογερόπουλος ο οποίος επισήμανε για τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ ότι ήταν μια απαραίτητη μεταρρύθμιση, που έχει όμως πολλές παθογένειες.

«Η απόφαση της Αυτοδιοίκησης δεν υλοποιήθηκε αλλά τροποποιήθηκε με κριτήρια της τότε Κυβέρνησης με αποτέλεσμα οι αρμοδιότητες χωρίς πόρους, να βουλιάξουν τους Δήμους» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καλογερόπουλος. Χαιρετισμό απηύθυνε και ο πρόεδρος του Ελληνογαλλικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, κ. Χριστόφορος Χατζόπουλος.

Εύη Ρουσουνέλη

 

Advertisements
This entry was posted in Επικαιρότητα. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s