Αποκλειστικό: Συνέντευξη με τον Γενικό Γραμματέα Κ. Γιώργο Κατσαντώνη του ΠΕΣΥΔΑΠ με αφορμή τη συνεργασία του Δήμου Κηφισιάς για τα αδέσποτα ζώα.

Το πρώτο στην Ελλάδα Διαδημοτικό Κέντρο Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων λειτουργεί από την 15-01-2003, στο Σχιστό Περάματος. Το έργο σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε επί προεδρίας κ. Γρηγόρη Γουρδομιχάλη. Το Εν λόγω Κέντρο καταλαμβάνει μία έκταση 5 στρεμμάτων και διαθέτει πλήρες κτηνιατρικό εξοπλισμό, χώρους διανομής, χώρο εκτόνωσης των ζώων, εγκαταστάσεις διοίκησης, αίθουσα ενημέρωσης του κοινού, ειδικά οχήματα περισυλλογής, ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης των ζώων καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο και σύστημα βιολογικής επεξεργασίας των αποβλήτων με επαναχρησιμοποίηση όλων των κατεργασμένων υδάτων. Μα πάνω από όλα το Κέντρο λειτουργεί με την βοήθεια ανθρώπων που έχουν πάθος γι αυτό που κάνουν και αγάπη για τους μικρούς μας φίλους, τα ζώα. Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΕΣΥΔΑΠ αποδέχθηκε το αίτημα και του Δήμου Κηφισιάς να γίνει νέο μέλος του. Είχαν προηγηθεί επίσκεψη του Προέδρου, καθώς και του Αντιπροέδρου του ΠΕΣΥΔΑΠ, στον Δήμο Κηφισιάς, καθώς και επίσκεψη αντιπροσωπείας του Δήμου Κηφισιάς, με επικεφαλή την δυναμική Αντιδήμαρχο της Κηφισιάς κα. Νίνα Ασπασία Βλάχου στις εγκαταστάσεις του Συνδέσμου. Γνωρίζοντας τη σημαντική δουλειά που γίνεται για τους μικρούς μας φίλους, συνάντησα τον Γενικό Γραμματέα του ΠΕΣΥΔΑΠ  κ. Κατσαντώνη Γιώργο στις εγκαταστάσεις του ΠΕΣΥΔΑΠ στο Σχιστό, για να μας μιλήσει για τη διαδικασία που γίνεται καθώς και να ξεδιαλύνει τους φόβους τυχόν  καχύποπτων κατοίκων όπου φοβούνται για την τύχη των αδέσποτων ζώων της Κηφισιάς.

Πώς ξεκίνησε αυτή η ιδέα;

Ζούσαμε πολλά χρόνια με τα προβλήματα με τα αδέσποτα, έτσι σκεφτήκαμε να κάνουμε κάτι για αυτά. Όταν ξεκινήσαμε κάποιοι γέλαγαν και μας έλεγαν «καλά θα ασχολείστε τώρα με τα αδέσποτα?». Αυτό το οικόπεδο το είχε αναθέσει ο Δήμος Πειραιά επί Δημαρχίας κ. Αγραπίδη και στην συνέχεια το ξεκινήσαμε και το τελειώσαμε μέσα σε 3 μήνες. Το 2004 είχαμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες όπου, το κέντρο έβγαλε ασπροπρόσωπη τη χώρα μας. Όπου τα μεγαλύτερα φιλοζωικά κέντρα του κόσμου μας έδιναν συγχαρητήρια.

Οι περισσότεροι όταν ακούνε για τέτοια κέντρα, τους έρχεται η παλιά άσχημη εικόνα του μπογιά

Ναι πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε. Ο νόμος απαγορεύει να μένουν μεγάλο διάστημα εδώ. Ο νόμος τι λέει; Πως πρέπει να τα περισυλλέξουμε, να τα περιθάλψουμε, να γίνει η απαραίτητη σήμανση με ένα μικροτσίπ και μετά να τα επιστρέψουμε από το μέρος όπου και τα μαζέψαμε.

Με τον Δήμο της Κηφισιάς πως έγινε η συνεργασία;

Ο Δήμαρχος Κηφισιάς κ. Νίκος Χιωτάκης και ιδιαίτερα η κα. Νίνα Βλάχου έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον, έδειξαν από την πρώτη στιγμή την ευαισθησία τους και την αγάπη τους προς τα ζώα και αυτό μαρτυρά ιδιαίτερα ευαίσθητους ανθρώπους. Η κα. Νίνα Βλάχου που είναι υπεύθυνη Αντιδήμαρχος και ο Δήμαρχος κ. Νίκος Χιωτάκης ενδιαφέρθηκαν αμέσως στο να ενταχθεί άμεσα στο ΠΕΣΥΔΑΠ και ο Δήμος Κηφισιάς.

Το πρόγραμμα λειτουργεί κανονικά για τον Δήμο Κηφισιάς;

Ναι, το πρόγραμμα λειτουργεί από τις αρχές Σεπτεμβρίου, δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της Κυβέρνησης, γιατί δεν αποφασίζει μόνο το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κηφισιάς αλλά και το Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΕΣΥΔΑΠ, όπου αποτελείται από περίπου 42 Δημοτικούς Συμβούλους των είδη μελών Δήμων του ΠΕΣΥΔΑΠ. Πρέπει να σας πω πως το να μπει κάποιος εδώ δεν είναι εύκολο πράγμα γιατί δεν έχουμε πολύ μεγάλους χώρους ώστε να εξυπηρετήσουμε όλους τους Δήμους. Όλοι οι Δήμοι θέλουν να ενταχθούν εδώ αλλά δεν μπορούν, είναι μεγάλη επιτυχία του Δήμου Κηφισιάς που κατάφερε να ενταχθεί σε αυτό το πρόγραμμα. Ξανά τονίζω πως τα σκυλιά εδώ δεν τα σκοτώνουμε! Καθημερινά έχουμε εδώ φιλοζωικές εταιρίες όπου έρχονται και εκείνοι αποφασίζουν σε πολλά θέματα.

Ποια είναι η διαδικασία που ακολουθείται για τα αδέσποτα;

Ο κάθε Δήμος – μέλος ορίζει έναν υπεύθυνο για τα ζώα όπου όταν έρθει ένας Δημότης και ζητήσει να πάρουμε ένα αδέσποτο, συμπληρώνει μια ειδική φόρμα, μας το στέλνει με ένα φαξ όπου εμείς το προγραμματίζουμε και πάει ειδικό κλιμάκιο και το περισυλλέγει.  Τηλεφωνούμε και ειδοποιούμε πότε θα πάμε να το πάρουμε ώστε αν θέλουν φιλόζωοι να είναι παρόντες, φέρνουμε το αδέσποτο ζώο εδώ, και μπαίνει στην καραντίνα ώστε να δούμε αν έχει κάποια κολλητική ασθένεια. Οι γιατροί τα εξετάζουν, τα εμβολιάζουν, τους φτιάχνουν την καρτέλα τους, γιατί το κάθε σκυλί έχει μια καρτέλα σαν ταυτότητα και μπαίνουν για στείρωση. Αφού στειρωθούν και περάσουν 2 με 3 μέρες, εν συνεχεία τους τοποθετούμε μικροτσίπ. Τοποθετείται με μία ένεση όπου έχει το μέγεθος ενός κόκκου ρυζιού. Αυτό έχει έναν κωδικό όπου φαίνεται όλη η βάση δεδομένων του σκυλιού, όλα τα στοιχεία του. Βάζουμε και το περιλαίμιο, κόκκινο η μπλε ανάλογα με το φύλο, και μια κονκάρδα που έχει το αρχικό γράμμα του Δήμου και από κάτω τη σήμανση του εμβολιασμού / στείρωσης. Για να το βλέπει ο κόσμος ώστε να μην φοβάται. Ο νόμος μιλά για επανατοποθέτηση αν ένα σκυλί είναι υγιές, σε περίπτωση που έχει μία μη ιάσιμη ασθένεια, συνεδριάζει ειδική επιτροπή όπου αποτελείται από 2 κτηνιάτρους της περιφέρειας, από εκπροσώπους φιλοζωικών εταιριών, από μέλη του κέντρου μας και από γιατρό του κέντρου μας ώστε να αποφασίσουν από κοινού βάσει νόμου για το αν θα πάει για ευθανασία.

Για το διάστημα που είναι εδώ και πριν την επανατοποθέτηση τους, μπορεί κάποιος από τον Δήμο τον συγκεκριμένο να υιοθετήσει ένα αδέσποτο;

Εμείς προωθούμε και την υιοθεσία. Ο κάθε ένας πολίτης από όποιον Δήμο και αν είναι μπορεί να έρθει να υιοθετήσει κάποιο ζώο και όλα είναι δωρεάν.

Υπάρχει κάποια ειδική δικλείδα ασφαλείας ως προς την υιοθεσία;

Ο νόμος ορίζει ότι και στα δεσποζόμενα και στα αδέσποτα  ζώα πρέπει να υπάρχει τοποθετημένο ένα μικροτσίπ. Από τη στιγμή που υπάρχει αυτό, αν βρεθεί ξανά στον δρόμο υπάρχει δικλείδα ασφαλείας ώστε να ξέρουμε και τον ιδιοκτήτη. Υπάρχουν σοβαρές συνέπειες όταν το παρατήσει. Με πρόστιμο αλλά ακόμα και φυλάκιση 2 με 3 χρόνια βάσει νόμου. Τα περισσότερα σκυλιά που έρχονται εδώ καταλήγουν σε υιοθεσία. Μας κατηγορεί μια πολύ μικρή κατηγορία φιλόζωων όπου θεωρούν πως εδώ είναι κάτι σαν Νταχάου, όταν έρχονται όμως εδώ βλέπουν πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Πραγματικά δουλεύουμε σαν μια οικογένεια εδώ με ανθρώπους που αγαπούν αυτό που κάνουν.

Από τον Δήμο Κηφισιάς έχετε μαζέψει αδέσποτα;

Ναι έχουμε κάποια σκυλιά όπου βρίσκονται ακόμα στο πρώτο στάδιο, στην καραντίνα, και σκοπεύουμε να κυκλοφορήσουμε ένα φυλλάδιο ώστε να ενημερωθεί και ο κόσμος στην Κηφισιά.

Θα μας δώσετε ένα μήνυμα προς τους Δημότες της Κηφισιάς;

Εγώ θέλω να πω, πως όταν δουν το αυτοκίνητο του κέντρου μας να μην νομίζουν πως βλέπουν τον μπόγια, είναι νοσοκομείο όπου γίνεται περίθαλψη και τα επιστρέφουμε.  Άρα να μην φοβούνται. Ευχαριστώ προσωπικά την κα Βλάχου όπου πραγματικά τα αγαπάει τα ζώα, και μακάρι να στηρίζεται πάντα από τους Δημότες της Κηφισιάς γιατί τέτοιοι άνθρωποι αξίζουν.

Εύη Ρουσουνέλη

Advertisements
This entry was posted in Επικαιρότητα. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s