Επίσκεψη στην οικία του Ιωάννη Μεταξά

Ανοιχτή ήταν σήμερα 28η Οκτωβρίου η οικία του Ιωάννη Μεταξά στην Κηφισιά για το κοινό. Πολλοί οι επισκέπτες, γονείς, παιδιά, μετά την παρέλαση, ακόμα και μεγαλύτεροι που ήθελαν να δουν από κοντά το μέρος που στις 28 Οκτωβρίου το 1940 ο Ιωάννης Μεταξάς είπε το ιστορικό ΟΧΙ στον ειδικό απεσταλμένο, τον Ιταλό πρέσβη Εμμ.Γκράτσι. 10 λεπτά πριν από τις 3 τα ξημερώματα χτύπησε το κουδούνι της οικίας του Ιωάννη Μεταξά όπου ο Ιταλός Πρέσβης κατέφθασε με διερμηνέα για την επίδοση τελεσιγράφου προς την Ελλάδα.

Μπήκε από την πίσω πόρτα της οικίας και οδηγήθηκε στο σαλόνι του πρώτου ορόφου. Εκεί έκανε γνωστό στον Ιωάννη Μεταξά ότι η Ιταλική Κυβέρνηση απαιτούσε η Ελληνική Κυβέρνηση να δεχτεί το αίτημα της να αφήσει να περάσουν ελεύθερα τα Ιταλικά στρατεύματα, τα οποία θα άρχιζαν τις μετακινήσεις τους την 6η πρωινή.

Ο Ιωάννης Μεταξάς οδήγησε στην πίσω έξοδο τον Ιταλό Πρέσβη, δίνοντας του να καταλάβει πως μπορεί η Ελλάδα να φαίνονταν αδύναμη μπροστά στην στρατιωτική υπεροχή των Ιταλών αλλά αυτό δεν σήμαινε πως θα συμφωνούσε.

 

Ένα ΟΧΙ της Ιστορίας κόντρα στα πολλά ΝΑΙ που λέγονται σήμερα. Η οικία του Ιωάννη Μεταξά διατηρείται από την εγγονή του κα. Ιωάννα Φωκά.

Ο επισκέπτης μπορεί αν δει το σαλόνι όπου διατηρείται αυστηρά όπως ήταν εκείνο το ιστορικό βράδυ καθώς και το γραφείο του στο Υπόγειο της οικίας.

Εύη Ρουσουνέλη

This entry was posted in Επικαιρότητα. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s