Έλληνες και Ελληνίδες που ζουν και εργάζονται στο Εξωτερικό (Μέρος Α’)

Σε μια εποχή όπου η πατρίδα μας «βάλλεται» καθημερινά από κακόβουλα σχόλια, από το εξωτερικό, καλό είναι να θυμόμαστε πως έχουμε πολλά πράγματα για τα οποία πρέπει να είμαστε περήφανοι. Εκτός της σημαντικής ιστορίας μας, και τα όσα έχει προσφέρει η Ελλάδα ως χώρα, συν την πολιτιστική κληρονομιά της , οι Έλληνες έχουν αποδείξει πως και στα δύσκολα τα καταφέρνουν. Αποφάσισα να αρχίσω να παρουσιάζω μέσα από μια σειρά άρθρων , Έλληνες νέους που έχουν καταφέρει να κάνουν επιτυχημένη καριέρα στο Εξωτερικό. Κοινός παρονομαστής σε όλους; Η αγάπη για την πατρίδα τους που αν και πολλούς τους έχει «πληγώσει», την υπερασπίζονται, την τιμούν και με τίποτα δεν την ξεχνούν… Ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό, προσπαθώντας να δημιουργήσουν ένα καλύτερο αύριο με τα κατάλληλα μέσα που τους δίνονται αποδεικνύοντας περίτρανα  πως  πατρίδα δεν είναι μόνο το μέρος που ζεις… αλλά το μέρος που «φυλάς» στη ψυχή σου… και σίγουρα πιστέψτε με …η ψύχη όλων των νέων που μίλησα… γράφει.. ΕΛΛΑΔΑ…

Μαρίζα Μπαϊρακτάρη

Μία πολυταξιδεμένη προσωπικότητα με ισχυρές δεξιότητες επικοινωνίας, με ιδιαίτερη εμπειρία στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό στη λιανική πώληση, συμπεριλαμβανομένων visual merchandising, πρόβλεψη τάση και την αγορά. Με πολύ καλές σπουδές τόσο στην Ελλάδα (St. Lawrence College ) όσο και στο Εξωτερικό (Istituto Marangoni, Ηνωμένο Βασίλειο BA (Hons) Styling Μόδας) γνωρίζει 3 Ξένες γλώσσες ( Αγγλικά, Γαλλικά, Ιταλικά). Μετρά ήδη στο ενεργητικό της πολύ καλές συνεργασίες με ηχηρά ονόματα της μόδας στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό (Soho Soho – Celestino S.A. – Jet Black – Abercrombie & Fitch London – David Pirnia Collection London – Iakovos Kalaitzakis Photography London – Roberto Cavalli Milan – Marianna G Swimwear London) Ένα ιδιαίτερα δημιουργικό άτομο που έχει δημιουργήσει ένα προσωπικό blog στο οποίο μοιράζεται τις ιδέες και την έμπνευση της (http://mformariza.blogspot.com/). Ήπιων τόνων ιδιαίτερα σεμνή και σοβαρή είναι σίγουρα μέρος της νέας γενιάς Ελλήνων που κάνει γνωστή τη χώρα μας στο Εξωτερικό με τις επιτυχίες τους. Σας παρουσιάζω την κα. Μαρίζα Μπαϊρακτάρη …

Αγαπητή κα. Μπαϊρακτάρη, θα θέλατε να μας μιλήσετε για πως αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τον μαγικό κόσμο της μόδας;

Από πολύ μικρή ηλικία η μόδα ήταν το πάθος μου. Με μάγευαν τα χρώματα στην πασαρέλα, οι φωτογραφήσεις στα περιοδικά, το μακιγιάζ έβλεπα έναν κόσμο φανταστικό αλλά παράλληλα τόσο δημιουργικό και πάντα ονειρευόμουν να μπορώ μια μέρα και εγώ να αποτελώ ένα μέλος αυτής της δημιουργίας. Έτσι άρχισα να ασχολούμαι με την ζωγραφική και το blogging και παράλληλα άρχισα να ψάχνω σχόλες στο εξωτερικό για να μπορέσω να κάνω το όνειρο μου πραγματικότητα και να γνωρίσω ανθρώπους απ’ όλο τον κόσμο.

Ήδη στο βιογραφικό σας έχετε πολύ καλές συνεργασίες με ισχυρά ονόματα της μόδας. Αν σας έλεγα να διαλέξετε, ποια θα λέγατε πως  ήταν η πιο όμορφη συνεργασία σας;

Η ομορφότερη συνεργασία μου ήταν με την Μαριάννα Γουλανδρή και την συλλογή της marianna.g. Είναι πάντοτε ωραία να συνεργάζεσαι με ανθρώπους που σε εμπιστεύονται και που έχουν παρόμοια αισθητική και άποψη με σένα. Η φωτογράφηση διήρκησε μια εβδομάδα ατέλειωτης δουλειάς αλλά το αποτέλεσμα ήταν συγκλονιστικό.

Σε αρκετά μικρή ηλικία έχετε ήδη καταφέρει να είστε το talk of the town σε μεγάλες πόλεις του εξωτερικού που έχετε εργαστεί , δημιουργώντας τη δική σας ταυτότητα. Από πού εμπνέεστε;

Εμπνέομαι από την καθημερινότητα. Από μικρά πράγματα, από τα χρώματα της φύσης, τους ανθρώπους στον δρόμο αλλά και την τέχνη.

Πιστεύετε πως το συγκεκριμένο επάγγελμα δίνει ευκαιρίες για νέους που είναι στην Ελλάδα;

Αγαπάω την Ελλάδα πολύ και θεωρώ ότι δίνονται ευκαιρίες στους νέους του επαγγέλματος. Απλά εδώ τα δεδομένα είναι διαφορετικά όσον αφορά στους  μισθούς και τα χρήματα που διατίθενται για να πραγματοποιηθεί είτε μια φωτογράφηση είτε ένα fashion  show με αποτέλεσμα η δημιουργικότητα να είναι περιορισμένη.

Φαίνεται πως στο εξωτερικό έχετε μεγαλύτερη αναγνώριση από ότι στην Ελλάδα. Σας στεναχωρεί αυτό;

Η έδρα μου τα τελευταία χρόνια είναι στο Λονδίνο οπότε είναι αναμενόμενο να έχω μεγαλύτερη αναγνώριση στο εξωτερικό. Ωστόσο δεν αποκλείεται ότι Ελλάδα μπορεί να αναδείξει νέα ταλέντα.

Πιστεύετε πως η Ελλάδα τελικώς «τρώει» τα παιδιά της μη δίνοντας τους τις εργασιακές ευκαιρίες που χρειάζονται;

Είμαι πολύ φιλόδοξη και πιστεύω πως υπάρχει χώρος για όλους. Σίγουρα οι ευκαιρίες είναι περιορισμένες στην Ελλάδα αλλά εάν υπάρχει θέληση, υπομονή και εργατικότητα πιστεύω πως όλα είναι εφικτά.

Τι μπορούμε να περιμένουμε από εσάς αυτόν τον καιρό; Είναι στα άμεσα σχέδια σας να κάνετε κάτι στην Ελλάδα;

Στόχος μου είναι να επιστρέψω στο Λονδίνο τις επόμενες ημέρες και να συνεχίσω το styling και τις φωτογραφήσεις για να εμπλουτίσω το πορτοφόλιο μου. Προς το παρόν δεν σχεδιάζω κάποια συνεργασία στην Ελλάδα παρ’ όλα αυτά πολλές φορές αυτά είναι μη αναμενόμενα.

Ζωή Φραγκουλοπούλου

Ένα ιδιαίτερα ανήσυχο πνεύμα που από αρκετά νωρίς διαπίστωσε πως η τέχνη δεν «φυλακίζεται» στα σύνορα μιας χώρας. Με ιδιαίτερα καλές σπουδές (Πτυχίο στην Επικοινωνία, και ΜΜΕ από το Πάντειο Πανεπιστήμιο, Master / Management in Contemporary Art, Master Degree in Curator in Contemporary Art από το La Sapienza Πανεπιστήμιο της Ρώμης, με πολλά σεμινάρια στην Τέχνη με καθηγητή τον κ. Μάνο Στεφανίδη) γνωρίζει 3 Ξένες Γλώσσες (Ιταλικά, Ρώσικα, Αγγλικά) Έχει περάσει από πολλούς διαφορετικούς επαγγελματικούς τομείς στη ζωή της (Διαφημιστικές εταιρίες, Mad Tv κλπ) και κατέληξε στο ότι η Τέχνη «απογειώνει» τα θέλω της ψυχής της. Τα τελευταία χρόνια ζει και εργάζεται στη Ιταλία (Επιμελήτρια Εκθέσεων, SpaziArti Ungallery in Milan, Sesto Senso Art Gallery in Rome, Fondazione Guilani per l’arte Contemporanea in Rome) ενώ παράλληλα συνδυάζει και την αγάπη της για την πατρίδα της με την συμμετοχή της ως Gallery Assistant στην Γκαλερί Citrone στον Πόρο. Μπορείτε να διαβάσετε κείμενα της στο elculture.gr. Αμέτρητο μελάνι μπορεί να χυθεί γράφοντας τι έχει καταφέρει τόσα χρόνια, από μόνη της, με ως κύρια στήριξη την αγάπη της οικογένειας της. Σας παρουσιάζω την κα. Ζωή Φραγκουλοπούλου….

Ποιοί είναι οι λόγοι που σας ανάγκασαν να αναζητήσετε ένα καλύτερο μέλλον σε μια άλλη χώρα;

Ένας από τους λόγους για τους οποίους ήρθα στη Ρώμη πριν τρία χρόνια περίπου, ήταν η εκπλήρωση μιας εσωτερικής μου ανάγκης, η πραγματοποίηση ενός ονείρου που είχε παραμείνει κλεισμένο στο ντουλάπι των προσωπικών μου επιθυμιών για κάποιο χρονικό διάστημα και που έπρεπε τη δεδομένη στιγμή να αφεθεί ελεύθερο. Η αγάπη μου για τη σύγχρονη τέχνη σε συνδυασμό με μια έντονη επιθυμία για μια προοδευτική και πνευματική αλλαγή στη ζωή μου τότε, με «ανάγκασαν» να βρεθώ στην ιταλική πρωτεύουσα για ένα Μaster στην Επιμέλεια Σύγχρονης Τέχνης. Γνωρίζοντας ότι αυτές οι σπουδές θα είχαν τη διάρκεια του ενός έτους, είχα ήδη σκεφτεί ότι θα με ενδιέφερε να παραμείνω στην Ιταλία, για να εργαστώ στον συγκεκριμένο τομέα και να συλλέξω ακόμα περισσότερες εμπειρίες. Έπειτα από ένα χρόνο, η σκέψη αυτή είχε μετατραπεί σε έναν ξεκάθαρο στόχο. Η υλοποίηση της απόφασής μου να μείνω και να εργαστώ σε μια άλλη χώρα συνέπεσε χρονικά με την εμφάνιση της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, η οποία αναμφίβολα ενίσχυσε τις αρχικές μου αποφάσεις. Ωστόσο θεωρώ ότι θα έκανα το ίδιο ακόμα κι αν δεν είχε εμφανιστεί στην Ελλάδα, ο μπαμπούλας «οικονομική κρίση», διότι πριν από αυτόν υπήρχε και υπάρχει ακόμα, ένας άλλος μπαμπούλας, πιο τρομακτικός, εκείνος της πνευματικής κρίσης.

Πιστεύετε πως υπάρχουν περισσότερες ευκαιρίες στο Εξωτερικό;

Αν θα ήθελα να αναφερθώ συγκεκριμένα στον τομέα της σύγχρονης τέχνης και στην Ιταλία, θα έλεγα πως σίγουρα οι ευκαιρίες για μόρφωση και εργασία είναι περισσότερες από ότι στην Ελλάδα. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η Τέχνη για τους Ιταλούς αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας τους, της κουλτούρας τους και του εκπαιδευτικού τους συστήματος. Οι μαθητές των ιταλικών σχολείων διδάσκονται Ιστορία της Τέχνης, όχι ως κάποιο μάθημα επιλογής αλλά υποχρεωτικά. Η σύγχρονη τέχνη δε, είναι κομμάτι της καθημερινότητας και της οικονομίας όχι μόνο των μεγάλων πόλεων όπως η Ρώμη, το Μιλάνο ή η Βενετία, αλλά ακόμα και της περιφέρειας.  Εκθέσεις σε μουσεία, σε γκαλερί, σε δημόσιους χώρους, φεστιβάλ νέων καλλιτεχνών, artfairs είναι μερικές μόνο από τις επιλογές που προσφέρονται σε καθημερινή βάση, σε όλες τις γωνιές της Ιταλίας. Επομένως είναι λογικό να υπάρχει και μεγαλύτερη προσφορά για εργασία. Ωστόσο η οικονομική κρίση έχει χτυπήσει την πόρτα πολλών δημόσιων και ιδιωτικών πολιτιστικών φορέων.  Ο πολιτισμός πλήττεται πάντα πρώτος. Παρόλα αυτά έστω μια πιθανή είδηση για σημαντικές περικοπές σε ένα μουσείο, είναι ικανή να προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων όχι μόνο από κάποιους λιγοστούς φιλότεχνους ή από εξειδικευμένα μέσα ενημέρωσης.

Η Ελλάδα τελικά “τρώει” τα παιδιά της;

Η Ελλάδα καμιά φορά μου θυμίζει ένα παιδί που τρώει μανιωδώς τα νύχια του. Οι γονείς του ή οι δάσκαλοί του στο σχολείο θα το χαρακτηρίσουν ως μια κακή συνήθεια, θα επιπλήξουν το παιδί ή μπορεί και να αδιαφορήσουν. Το παιδί όμως θα συνεχίσει να το κάνει, διότι δεν πρόκειται για μια απλή συνήθεια αλλά σύμπτωμα μιας αγχώδους συναισθηματικής διαταραχής η οποία υποδηλώνει εσωτερική ανησυχία και ανασφάλεια. Αν δεν αντιμετωπιστεί το πρόβλημα στη βάση του, το παιδί θα εξελιχθεί σε έναν αγχώδη ενήλικα, που αδύναμος πια να διαχειριστεί τις οποιεσδήποτε ανασφάλειες προσωπικές και κοινωνικές, θα συνεχίσει να τρώει τα νύχια του. Κι όχι μόνο…

Είναι στα “θέλω” σας κάποια στιγμή να συνεχίσετε την επιτυχημένη καριέρα σας στην Ελλάδα;

Στόχος στη δουλειά μου είναι να έχω ενδιαφέρουσες και αποτελεσματικές συνεργασίες, είτε λαμβάνουν χώρα στην Ιταλία, στην Ελλάδα, στο διαδίκτυο ή οπουδήποτε αλλού. Διατηρώ επαφές και συνεργάζομαι τακτικά με έλληνες καλλιτέχνες και με τη γκαλερί Citronne στον Πόρο. Ωστόσο φαντάζει δύσκολη μια «απόλυτη» επιστροφή μου στην Ελλάδα. Ο λόγος δεν είναι ότι με τρομάζει το μέλλον της. Αντιθέτως είμαι πάντα αισιόδοξη γι’ αυτό. Ο μοναδικός λόγος είναι το «θέλω» μου να μην σταματήσω να εμπλουτίζω το επαγγελματικό και προσωπικό μου βιογραφικό με εμπειρίες, ταξίδια, αγώνα και πολλή προσπάθεια. Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα νιώσω ότι συνεχίζω επιτυχημένα την καριέρα μου και τις επιλογές μου.

Κατερίνα Μουτσάτσου

θα μπορούσα να μιλάω για ώρες για όλα όσα έχει πετύχει στο εξωτερικό, η κας Κατερίνα Μουτσάτσου, για τις σημαντικές σπουδές της, για το ανήσυχο πνεύμα της που δεν μένει στάσιμο στις επιτυχίες της, για την αμεσότητα και τη σεμνή στάση που κρατά… Είναι απόφοιτη του Lycee Francais d’Athenes και μετά έφυγε στην Σορβόννη (Παρίσι) όπου και αποφοίτησε έχοντας  ένα BA και MA στο Θέατρο Τέχνης. Ακολούθησαν μαθήματα υποκριτικής και χορού, μιλά 5  γλώσσες (Γαλλικά, Αγγλικά / άπταιστα τουρκικά, ιταλικά, γερμανικά), , έχει  ζήσει σε 4 διαφορετικές πόλεις (Παρίσι, Αθήνα, Ρώμη, Κωνσταντινούπολη), και τώρα η έδρα της είναι το Λος Άντζελες. Έκανε πολλές επιτυχίες μέσω της συμμετοχής της σε ελληνοτουρκικές παραγωγές αλλά και σε μεγάλες τηλεοπτικές σειρές στην Τουρκία (Yilan Hikayesi, Σύνορα της Αγάπης). Οι Ηνωμένες Πολιτείες «ήρθαν» στη ζωή της με έναν μικρό  ρόλο στην κωμωδία χτύπημα Todd Philips “The Hangover” (Warner Bros), και ένα πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανεξάρτητη κωμωδία «Kill The Habit» Η δική της ταινία “Loverly” περιοδεύει τώρα σε Διεθνή σημαντικά φεστιβάλ. Τελευταία ταινία της το  “3 1/2” ως παραγωγός και ηθοποιός όπου γυρίστηκε στο Παρίσι  τον Απρίλιο του 2012

θα θέλατε να μας πείτε 2 λόγια για την Επαγγελματική σας ζωή στην Αμερική;

Η επαγγελματική μου πορεία από τότε που πάτησα το πόδι μου στην Αμερική έπαψε να περιορίζεται μόνο στη δουλειά του ηθοποιού. Με το που ήρθα στο Λος Άντζελες άρχισα να γράφω. Αυτό άλλαξε τα δεδομένα του πως βλέπω τη δουλειά μου και τη ζωή μου γενικότερα. Με πολύ κόπο, διάβασμα, γράψιμο, εκμάθηση τεχνική κλπ. είμαι πια δημιουργικά ανεξάρτητη να παράγω από βίντεο ή διαφημιστικά μέχρι ταινίες μικρού ή μεγάλου μήκους. Συνεχίζω να είμαι διαθέσιμη σε προτάσεις σαν ηθοποιός, μέσω του ατζέντη μου, αλλά δεν είμαι το κλασσικό παράδειγμα “μαχόμενου ηθοποιού” του Χόλυγουντ που πάει από κάστινγκ σε κάστινγκ από το πρωί μέχρι το βράδυ και περιμένει την ευκαιρία. Αν καταφέρεις να έχεις απόλυτη αυτονομία στο να δημιουργείς, δεν υπάρχει χώρος για απόρριψη ή χρόνος για “περίμενε”. Η επαγγελματική μου ζωή εδώ, έχει να κάνει με δραστηριότητες σε όλα τα στάδια της παραγωγής, είτε είναι δικές μου παραγωγές είτε άλλων. 

Πιστεύετε πως η Ελλάδα καλώς η κακώς οδηγεί τους νέους στο Εξωτερικό για μια καλύτερη ζωή μιας και δεν δίνει πολλές ευκαιρίες στον Επαγγελματικό τομέα;

Πιστεύω ότι η Ελλάδα ουδέποτε έδινε πραγματικές ευκαιρίες. Αλλά δεν είναι και απαραίτητα κακό αυτό. Όταν είσαι νέος είναι καλό να φεύγεις αρκεί στο πίσω μέρος του μυαλού σου να έχεις βαθειά την επιθυμία και την ανάγκη να γυρίσεις. Αν φύγουμε όλοι, η Ελλάδα χάθηκε. Βέβαια, τώρα διανύουμε άλλες εποχές. Τώρα είναι που εγώ προσωπικά θα γύριζα στην Ελλάδα. Ίσως τώρα να παρουσιάζεται η ευκαιρία αλλαγής. Ίσως. Έχουμε σίγουρα πολύ δρόμο ακόμα βέβαια. Από που να ξεκινήσει κανείς να μιλήσει για το θέμα αυτό – ειδικά αυτές τις μέρες. Σκέφτομαι αφάνταστα αυτούς που έχουν παιδιά και είναι άνεργοι. Σκέφτομαι πτυχιούχους με διδακτορικά, ανθρώπους με ταλέντα με κατεστραμμένα όνειρα.

Πιστεύετε πως έχει ακουστεί το μήνυμα που θέλετε να περάσετε στο Εξωτερικό;

Σιγά σιγά το κοινό όλο και μεγαλώνει, και κυρίως ακούγεται όχι μόνο εντός αλλά και εκτός Ελλάδος. Είναι μια προσπάθεια που χτίζεται σιγά σιγά. Θέλει δουλειά, συνεχή ενημέρωση, ιδέες, χρόνο, χρήμα. Δε φτάνει ένα βίντεο ούτε δύο ούτε δέκα, πρέπει να συνεχίζει κανείς ακούραστα, και να το κάνει με πολύ πάθος… και αγάπη. Προσωπικά, για την Ελλάδα, διαθέτω και απ’ τα δύο.

Έχετε δουλέψει σε αρκετές χώρες κάνοντας πολύ όμορφες δουλειές, ποια πιστεύετε πως είναι η γνώμη των ξένων για τους Έλληνες;

Οι γνώμες είναι εκατομμύρια. Ο καθένας μπορεί να έχει σχηματίσει τη δική του ιδέα ή γνώμη για τον Έλληνα. Πάντοτε όμως, αυτοί που έχουν βαθειά γνώση του πολιτισμού μας, έχουν απεριόριστη εκτίμηση για μας, και νομίζω καλά κάνουν.  Είμαστε φορείς μιας μοναδικής γλώσσας, φορείς πολιτισμικών και πολιτιστικών αξιών στις οποίες στηρίζεται ολόκληρος ο πλανήτης. Και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε ποτέ

θα γυρίζατε στην Ελλάδα αν υπήρχε κάποια πρόταση για δουλειά για εσάς;

Βεβαίως. Θα είμαι εκεί σύντομα για μία ταινία. Και ανυπομονώ όσο δεν φαντάζεστε!

Εύη Ρουσουνέλη

 

 

 

 

 

 

 

Advertisements
This entry was posted in Επικαιρότητα, Πολιτιστικά, Ψυχαγωγία. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s