Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΟΥΣΤΑΚΗ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟ kifissiaonline.gr

33561_101091613291151_591923_n«Η ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΟΥ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΗ»

Με  μεγάλη μας χαρά φιλοξενούμε στην ηλεκτρονική μας εφημερίδα αποκλειστική συνέντευξη της Δημοτική Συμβούλου Κας. Κατερίνας Μουστάκη.

Θα ήταν παράλειψη και αγένεια από μέρους μας εάν δεν δίναμε μερικά σημαντικά βιογραφικά στοιχεία για την Κα. Μουστάκη.

Η Κατερίνα Μουστάκη γεννήθηκε από Μικρασιάτες γονείς στην Νέα Ερυθραία, όπου και συνεχίζει να κατοικεί. Είναι Αρχιτέκτων Μηχανικός του ΕΜΠ.

Εργάσθηκε με μεγάλη επιτυχία ως ελεύθερος επαγγελματίας και ως μελετητής δημοσίων έργων.

Το 1990 προσέφερε την μελέτη και την επίβλεψη για την ανέγερση του Ιερού Ναού Αγία Ματρώνης, στο Μορτερό Νέας Ερυθραίας.

Από το 1974 ασχολείται με την πολιτική, τον συνδικαλισμό, το περιβάλλον και το γυναικείο κίνημα.

Είναι σημαντικό ότι για 3 συνεχείς φορές εκλέγεται Δημοτική Σύμβουλος. Σήμερα είναι η τρίτη θητεία της ως Δημοτική Σύμβουλος στον Καλλικράτειο Δήμο Κηφισιάς, εκλεγμένη με τον συνδυασμό ‘’Πόλη Φώς’’.

Η Κα. Μουστάκη απάντησε με ειλικρίνεια και ευθύτητα στις ερωτήσεις μας, με σκοπό να ενημερωθούν οι δημότες και κάτοικοι της Κηφισιάς για τις εξελίξεις στον Δήμο μας και την προσφορά της στην πόλη μας.

1.       Κα. Μουστάκη είναι ευχάριστο άνθρωποι με την δική σας επιστημονική κατάρτιση να ασχολούνται με τα κοινά. Ως αρχιτέκτων σας έχει δοθεί η ευκαιρία να βοηθήσετε την πόλη μας;;

Σας ευχαριστώ για την εισαγωγή, όμως νομίζω πως δεν αρχίσαμε καλά! Το θεωρείτε εύκολο να μιλάει κάποιος, για τον εαυτό του;

Η αγάπη για τη πόλη μου και για τους ανθρώπους της είναι δεδομένη, τρόπος ζωής και οικογενειακή μας παράδοση.

Ασχολήθηκα με την τοπική αυτοδιοίκηση , γεμάτη ιδέες, άλλες απλές και άλλες ριζοσπαστικές, κάποιες βραχυπρόθεσμες και άλλες μακροπρόθεσμες, όλες μαζί ικανές να διαμορφώσουν την πόλη που ονειρεύτηκα.

Ευρισκόμενη σχεδόν πάντα στη αντιπολίτευση, δεν κατάφερα να πείσω τους διοικούντες για την πραγματοποίησή τους. Αυτή η αντιπαλότητα είναι και η κατάρα μας. Έτσι επικρατούν οι μικροπολιτικές αξίες και όχι τα πραγματικά προβλήματα της πόλης μας.

Η ιδιότητά μου ως αρχιτέκτονα είναι πλέον συνυφασμένη με τις γνώσεις και την  εμπειρία μου και σε κάθε μου απόφαση λειτουργεί αθροιστικά μαζί με τα άλλα κριτήρια που συμμετέχουν. Δεν είναι δυνατόν λοιπόν να ξεχωρίσει μέσα μου ο αρχιτέκτων.

Το 1990 μου ζητήθηκε από ένα τοπικό Μικρασιάτικο Σύλλογο να σχεδιάσω ένα ναό για να στεγαστεί η εικόνα της Αγίας Ματρώνης, που είχαν διασώσει με κίνδυνο οι γονείς τους στην  Μικρασιατική καταστροφή και να πραγματοποιήσουν το τάμα.

Ο ναός κατασκευάστηκε σε λιγότερο από ένα χρόνο, από τη θεμελίωσή του και λειτούργησε τον Οκτώβρη του 1991, ανήμερα της Αγίας Ματρώνης.

«Ειρήσθω εν παρόδω», δεν είμαι υπεύθυνη ούτε για τις προσθήκες ούτε για τις αρχιτεκτονικές επενδύσεις, που έγιναν χωρίς την άδειά μου, μεταγενέστερα.

Αν αυτό θεωρείται προσφορά στην πόλη με την ιδιότητά μου, του αρχιτέκτονα, τότε δεχθείτε το.

2.       Στις τελευταίες δημοτικές εκλογές θέσατε υποψηφιότητα για δημοτικός σύμβουλος στον νέο Δήμο μας, με τον συνδυασμό Πόλη Φως με την στήριξη του ΠΑΣΟΚ. Πως κρίνεται την πορεία του συνδυασμού σας έως σήμερα;;

Θεωρώ ότι η πορεία της παράταξής μας μέσα και έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο καθώς και στις διάφορες επιτροπές και νομικά πρόσωπα ήταν εξόχως εποικοδομητική, συνέβαλε και συμβάλλει στην ποιότητα ζωής της πόλης μας  , από άκρη σ’ άκρη.

Στα θετικά αυτής της παρουσίας είναι το γεγονός ότι ποτέ δεν αντιπολιτευτήκαμε για παραταξιακά οφέλη ή για να χαϊδέψουμε αυτιά, αλλά πάντα με αίσθημα ευθύνης και προσήλωσης στο καθήκον. Λάθη κάνουμε, αλλά προσπαθούμε για το καλύτερο.

3.       Μετά τις τελευταίες εξελίξεις η Πρόεδρος του συνδυασμού Κα. Συνοδινού ανέστειλε την λειτουργία του. Ήταν η απόφαση συλλογική και πως την κρίνεται;;

Αφορά στην παράταξη ΠΟΛΗ ΦΩΣ και όχι στον συνδυασμό μας , όπως αναφέρετε. Ο συνδυασμός συγκροτήθηκε για τις εκλογές, έπαυσε να υπάρχει μετά την εκλογική διαδικασία και τα μέλη του άλλα είναι ενταγμένα στην παράταξη και άλλα όχι.

Σήμερα λοιπόν, υπάρχουν μόνο η Παράταξη και η Δημοτική Ομάδα.

Η αναστολή λειτουργίας της παράταξης αποφασίζεται βάσει του καταστατικού στη γενική συνέλευση, ως κυρίαρχο όργανο, και δεν είναι απόφαση ενός προσώπου, ακόμη και αν πρόκειται για την επί κεφαλής. Εδώ η κα Συνοδινού  λειτούργησε παρορμητικά και αντικαταστατικά. Βέβαια αυτή η απόφαση δεν επηρέασε την συνέχιση λειτουργίας της παράταξης, επειδή όπως είναι γνωστό, στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Όσο για σχολιασμό του γεγονότος, σας απαντώ τα «εν οίκω μη εν Δήμω».

4.       Δυστυχώς σήμερα βρίσκεστε στην απέναντι  όχθη με συνυποψήφιους σας οι οποίοι είτε απεχώρησαν είτε δημιουργούν προβλήματα εντός, και όλα αυτά κάτω από την σκέπη ενός συνδυασμού που ανέστειλε την λειτουργία του. Πως το σχολιάζετε;;

Δράσεις, θέσεις, πολιτικές και προτεραιότητες μπορεί να διαφέρουν, αλλά όλοι είμαστε στην  ίδια όχθη, για το καλό της Πόλης μας.  Άλλωστε ποτέ δεν δέχθηκα να κάνω «αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση», όχι μόνο είναι ατελέσφορη και  μικροπολιτική άποψη, αλλά κυρίως βλάπτει την πόλη για την οποία όλοι «κοπτόμεθα»

Δεν θεωρώ εχθρούς μου τους όποιους πολιτικά αντιπάλους μου. Η Δημοκρατία στηρίζεται στην διαφορετική άποψη και στον διάλογο. Σ’ αυτή την αρχή πιστεύω και έτσι πορεύομαι.

Όπως ήδη εξήγησα, δεν υπάρχει συνδυασμός αλλά και ούτε αναστολή λειτουργίας της παράταξης.

5.       Στις τελευταίες δημοτικές εκλογές πήγατε πάρα πολύ καλά και σας στήριξαν συμπολίτες μας από την Νέα Ερυθραία αλλά  Κηφισιά και Εκάλη. Έχετε να πείτε κάτι σε αυτούς τους ανθρώπους;;

Είναι γεγονός ότι οι συμπολίτες μου είναι η τρίτη φορά  που με στήριξαν, κυρίως εκείνοι που με γνώριζαν. Ειρήσθω εν παρόδω, στην Εκάλη που δεν με γνώριζαν , αφού δεν πρόλαβα ούτε μια φορά να πάω προεκλογικά, πήρα μόνο τρεις ψήφους. Όμως αυτό δεν επηρεάζει, ούτε την κρίση μου, ούτε την προσπάθειά μου για το καλύτερο, χωρίς όρια, χωρίς ενδοιασμούς.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσους με ψήφισαν και εκείνους που δεν με ψήφισαν και να τους πω ότι, θα προσπαθώ πάντα , με τις δυνάμεις που διαθέτω, με τις γνώσεις και την πείρα που έχω αποκομίσει μέσα από τις σπουδές μου αλλά και την επαγγελματική μου καριέρα, για να φανώ αντάξια της εμπιστοσύνης τους και των προσδοκιών τους.

6.       Στηριχθήκατε από το ΠΑΣΟΚ, τι έχετε να πείτε για τη πορεία του στα ελληνικά δρώμενα. Η πτώση του έχει επηρεάσει τον συνδυασμό σας;;

Είναι τιμή να στηρίζεσαι από ένα δημοκρατικό κομματικό οργανισμό. Όμως, όπως σε όλα σχεδόν τα ψηφοδέλτια, συμμετείχαν και άτομα μη ενταγμένα στο ΠΑΣΟΚ. Ο συνδυασμός μας δεν ήταν μονολιθικός.

Με λυπεί αφάνταστα η πορεία του ΠΑΣΟΚ, όμως είμαι η τελευταία που θα του αποδώσω ακεραία την ευθύνη. Ότι έγιναν λάθη, παραλείψεις, αργοπορίες και κακοί χειρισμοί, είναι γεγονός, αλλά δεν ήταν αυτά που οδήγησαν τη χώρα στην σημερινή κατάσταση. Ήταν  πολλά περισσότερα και πολλοί οι έχοντες την ευθύνη. Κάποιοι διαμαρτυρόμενοι αποσκίρτησαν και κάποιοι άλλοι «ένιψαν τας χείρας τους», γεγονός με το οποίο δεν συμφωνώ.

Η μείωση της εκλογικής του δύναμης, είχε πολλαπλές αντιδράσεις και λειτούργησε σαν ντόμινο για τους διαφόρους σχηματισμούς, ίσως και για την παράταξή μας.

7.       Ποια η γνώμη σας για τα πολιτικά κόμματα να στηρίζουν δημοτικούς συνδυασμούς και να κομματικοποιούν την τοπική αυτοδιοίκηση;;

Οι περισσότεροι εξ ημών είμαστε οπαδοί, μέλη, φίλοι ή συμπαθούντες κάποιου κομματικού οργανισμού, τον οποίο και ψηφίζουμε. Είναι λογικό λοιπόν οι θέσεις ενός κόμματος για την Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και γενικότερα για το μέλλον της χώρας να είναι ένας σοβαρός παράγοντας και στις δημοτικές εκλογές. Δεν το βρίσκω λοιπόν ούτε κακό ούτε παράλογο. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι υπακούουν όλοι σ’ αυτή την κομματική στήριξη, ή υπόδειξη. Αν ψάξετε διαχρονικά τα διάφορα ψηφοδέλτια, θα δείτε ότι ποτέ δεν αποτελούνται από άτομα που υποστηρίζουν ένα κόμμα και συνήθως τα «πολυσυλλεκτικά» κερδίζουν τις εκλογές.

Αξιόλογοι υποψήφιοι υπάρχουν σε όλους τους συνδυασμούς και θα ήταν ευχής έργο να γινόταν δυνατή η σύμπραξη όλων αυτών για το καλό της πόλης. Θεωρώ ότι όλοι προτάσσουν την πόλη τους πάνω και πέρα από τις κομματικές επιταγές. Γι’ αυτό θεωρώ χυδαίο και ανιστόρητο, ότι το βράδυ των αποτελεσμάτων βάφουν τον χάρτη της χώρας με τα κομματικά χρώματα.

8.       Δημοτικές εκλογές πάλι στα μέσα του 2014. Μπορείτε να κάνετε κάποιες προβλέψεις;; θα είστε παρούσα;;

Προβλέψεις; Όχι  βέβαια! Παρ’ όλα αυτά, θεωρώ ότι προαλείφονται πολλοί διεκδικητές της εξουσίας του Δήμου. Κάποιοι, όπως κάθε φορά, δεν θα τερματίσουν, κάποιοι άλλοι θα το τολμήσουν.

Βεβαίως θα είμαι παρούσα, άλλωστε αυτό κάνω, σχεδόν όλη μου τη ζωή.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s