ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΑΥΛΗΣ ΚΑΖΟΥΛΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΗΦΙΣΙΑΣ

image001-5ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΚΗΦΙΣΙΑΣ

Την Τετάρτη 6/3/2013, το Δ.Σ Κηφισιάς έλαβε σημαντική απόφαση για την αγορά της έπαυλης Καζούλη. Η απόκτηση της έπαυλης είναι ένα πάγιο αίτημα του Δήμου Κηφισιάς.

Κάτω από τις σημερινές συνθήκες όπου η δημόσια περιουσία πωλείται, το Υπουργείο Περιβάλλοντος δίνει την δυνατότητα και στους ΟΤΑ να αποκτήσουν διατηρητέα κτίρια.

Τα χρήματα μπορούν να εξευρεθούν  από το χρηματοδοτικό πρόγραμμα του πράσινου ταμείου. Είναι χρήματα τα οποία καταβάλουν οι δημότες από τις τακτοποιήσεις αυθαιρέτων, βάσει του νόμου 3843 και 4014. Είναι πολύ σημαντικό το συγκεκριμένο κτίριο μεγάλης ιστορικής και πολεοδομικής σημασίας, να μείνει στα χέρια του Δήμου Κηφισιάς και αν μην παραδοθεί στον οποιοδήποτε ξένο επενδυτή.

Η πρόταση του Δημάρχου Κου. Ν. Χιωτάκη έγινε αποδεκτή με πλειοψηφία. Η αντιπολίτευση επικρότησε αυτή την πρωτοβουλία του Δημάρχου.

Την Έπαυλη Καζούλη είχε κτίσει το 1902 ο Έλληνας επιχειρηματίας της Αιγύπτου Νικόλαος Καζούλης. Έχει επιφάνεια περίπου 2.500 τ.μ. και είναι από τα πλέον αξιόλογα διατηρητέα κτίρια της Αττικής. Ο Καζούλης είχε αδυναμία στα έργα του γλύπτη Δημήτρη Φιλιππότη και η βίλα του είχε  μετατραπεί σε γλυπτοθήκη.

Όταν η βίλα περιήλθε στην κατοχή της κόρης του Ιωάννας Καζούλη και του συζύγου της, αρχιτέκτονα αρχαιολόγου Παναγιώτη Αριστόφρονα, άνθρωπο βαθύτατα μορφωμένο φιλοξενήθηκαν βασιλιάδες όπως ο Γεώργιος Α’ και ο Φαρούκ, και πολλοί διανοούμενοι.

Όνειρο του Παναγιώτη Αριστόφρονα ήταν να μετατρέψει τη Βίλα Καζούλη σε Νέα Ακαδημία του Πλάτωνος. Όμως, το σχέδιό του δεν πραγματοποιήθηκε και η Κηφισιά δυστυχώς δεν φιλοξένησε ποτέ τη σύγχρονη σχολή του μεγάλου μας φιλόσοφου.

Σε ένα μέρος του κτήματος Καζούλη κτίστηκε το Νοσοκομείο ΚΑΤ. Κατά την περίοδο της Κατοχής χρησιμοποιήθηκε από τους Γερμανούς ως φρουραρχείο των Ες Ες και μετά ως νοσοκομείο Γερμανών αξιωματικών. Αργότερα  μετατράπηκε σε κέντρο αποκατάστασης τραυματιών και την περίοδο 1953-1955 έγινε κέντρο περίθαλψης των σεισμοπαθών του Ιονίου.

Το ΙΚΑ απέκτησε την έπαυλη το 1964 σε δημοπρασία από τους κληρονόμους της Ιωάννας Καζούλη. Το 1976 το υπουργείο Πολιτισμού χαρακτήρισε το κτίριο ως διατηρητέο. Το 1979 το οικόπεδο που το περιβάλλει χαρακτηρίστηκε ως «χώρος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους». Η έπαυλη ανακαινίστηκε από το ΥΠΕΧΩΔΕ το διάστημα 1996-1998, αφού αγοράστηκε από το ΙΚΑ.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s