«ΟΧΙ» ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΚΗΦΙΣΙΑΣ ΣΕ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥ Υ.ΠΕ.ΚΑ ΠΟΥ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΤΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ ΣΤΙΣ ΠΡΑΣΙΕΣ

Το Δημοτικό Συμβούλιο Κηφισιάς στη συνεδρίαση του στις 18 Ιουλίου 2013 με ψήφισμα του ζητά από τα Κόμματα της Βουλής και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, να μην ενταχθούν στο προτεινόμενο σχέδιο νόμου «ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΑΥΘΑΙΡΕΤΗΣ ΔΟΜΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΚΑΙ ΛΟΙΠΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ» οι διατάξεις που αφορούν τη νομιμοποίηση ή η τακτοποίηση των αυθαιρέτων κατασκευών εντός των πρασιών και των κοινόχρηστων χώρων και της αλλαγής χρήσης των χώρων στάθμευσης,γιατί καταστρέφεται αισθητικά η πόλη αλλά και η ποιότητα του μικροκλίματος της περιοχής.

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο του ψηφίσματος του Δημοτικού Συμβουλίου Κηφισιάς:

Ζητάμε  από τα κόμματα της Βουλής και την πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΕ.ΚΑ. να μην υπαχθεί η νομιμοποίηση ή η τακτοποίηση των αυθαιρέτων κατασκευών εντός των πρασιών και των κοινόχρηστων χώρων και της αλλαγής χρήσης των χώρων στάθμευσης, στο προς ψήφιση σχέδιο Νόμου με τίτλο «ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΑΥΘΑΙΡΕΤΗΣ ΔΟΜΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΚΑΙ ΛΟΙΠΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ»του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, για τους κάτωθι λόγους :

Καταστρέφουν αισθητικά την πόλη αλλά και την ποιότητα του μικροκλίματος της περιοχής.

  • Αντιστρατεύονται όλους τους μέχρι σήμερα νόμους, για την προστασία του περιβάλλοντος, για την καλή λειτουργία της πόλης και την ποιότητα κατασκευών.
  • Έρχονται σε σύγκρουση με τα ρυμοτομικά διατάγματα που προβλέπουν προκήπια (πρασιές) για την εξυπηρέτηση της πόλης.
  • Αντιστρατεύονται τις διατάξεις του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ) για την υποχρεωτική φύτευση τους, στον Δήμο μας μάλιστα προβλέπεται από τα Προεδρικά Διατάγματα αυξημένο ποσοστό υποχρεωτικής φύτευσης των προκηπίων.
  • Αντιστρατεύονται τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό και την φιλοσοφία του Ιδεατού Στερεού, που στόχο έχει τον επαρκή ηλιασμό των κτιρίων σε σχέση με το πλάτος μεταξύ των οικοδομικών γραμμών και το μέγιστο ύψος του κτιρίου.
  • Αντιστρατεύονται τα Ελληνικά στάνταρ προδιαγραφών για την πόλη, από άποψη ποσοστού ακάλυπτων χώρων, (συντελεστής κάλυψης και αύξηση συντελεστή δόμησης στο σύνολο της πόλης, δηλαδή πληθυσμιακή αύξηση).

Όλα αυτά, εκτός από την μείωση πρασίνου, δημιουργούν ανάγκες πρόσθετων υποδομών, όπως θέσεις στάθμευσης, κυκλοφοριακές επιβαρύνσεις και ιδιαίτερα το εμπορικό τμήμα της πόλης έχει καταστραφεί αισθητικά, αρχιτεκτονικά και περιβαλλοντικά.

Ακόμα και αν είχαν αισθητικά προσαρμοστεί, αυτές οι κατασκευές στην φυσιογνωμία της πόλης (που δεν έχουν). Για όλα τα παραπάνω είναι απαράδεκτη η όλη διατήρηση τους. Θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουμε με τους χώρους στάθμευσης που τακτοποιούνται ή νομιμοποιούνται και αλλάζουν χρήση, όταν μάλιστα στον Δήμο μας είναι αυστηρότερες οι προδιαγραφές για τις θέσεις στάθμευσης από τον γενικό νόμο.

Παρ’ όλα αυτά οι δρόμοι έχουν γίνει ένα απέραντο parking και έχει χαθεί ο σκοπός κατασκευής και λειτουργίας τους.

Ο κοινόχρηστος χώρος έχει μετατραπεί με τον ένα ή άλλο τρόπο σε ιδιωτικό.

Με την όποια τακτοποίηση ή νομιμοποίηση αυτών των αυθαιρέτων η κατάσταση θα επιδεινωθεί.

Σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να επιτρέπεται η οποιαδήποτε η οποιαδήποτε τακτοποίηση των αυθαιρέτων ή κοινόχρηστων ή ρυμοτομούμενων  χώρων.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s