Το ‘Γενέθλιο της Θεοτόκου’ εορτάσθηκε στον Ιστορικό Ναό ‘’ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΞΥΔΟΥ’’

IMG_0008-3

Το Σαββατοκύριακο 7-8/9/2013, γιορτάστηκε στον ιστορικό ναό «Παναγιά η Ξυδού» το ‘Γενέθλιο της Θεοτόκου’.

Πλήθος κόσμου κατέκλισε τον πανέμορφο και ιστορικό ναό της Κηφισιάς και τις δύο ημέρες.

Το Σάββατο 7/9/2013 παραμονή τελέσθηκε ο μεγάλος εσπερινός και λιτανεία της εικόνας υπό τους ήχους της φιλαρμονικής Κηφισιάς χωροστατούντος  του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Κηφισιάς-Αμαρουσίου και Ωρωπού Κυρίλλου. Και τις δύο ημέρες μετά την λειτουργία ακολούθησε αρτοκλασία.

Με πρωτοβουλία του Συλλόγου των Κηφισιωτών από το 2000 καθιερώθηκε η λιτάνευση της Ιεράς εικόνας της Παναγίας. Στην αρχή η εικόνα μεταφέρετο με τα χέρια και αργότερα ο Σύλλογος δώρισε στον Ναό ειδικό φορείο για την λιτάνευση.

Ο Πρόεδρος των Κηφισιωτών, κος. Νικόλαος Αρβανίτης, με μεγάλη χαρά ανταποκρίθηκε στην έρευνα του kifissiaonline.gr και μας έδωσε σημαντικά ιστορικά στοιχεία από το αρχείο του για την Εκκλησία «Παναγία η Ξυδούς» , η οποία είναι αφιερωμένη στο ‘Γενέσιο της Θεοτόκου’

Η Κηφισιά συμμετέχει στις Θεομητορικές Εορτές με 6 Ναούς αφιερωμένους στην Παναγία μας:

(τις αναφέρω κατά αρχαιότητα κατασκευής)

–          Παναγία η Ξυδού

–          Παναγία η Χελιδονού

–          Παναγίτσα

–          Παναγία η Ελευθερώτρια

–          Η Κοίμηση της Θεοτόκου (στην Κάτω Κηφισιά)

–          Η Παναγία η Φανερωμένη (Δικαιοδοσία Παναγίου Τάφου)

Από αυτές η αρχαιότερη είναι η μικρή αυτή εκκλησία, εντός και στον περίβολο της οποίας, εκκλησιάζεται το κοινό κάθε χρόνο.

Ο Ναός αυτός ανήκει στην κατηγορία των IMG_0009-2σταυρεπιστέγων, δηλαδή σε κάτοψη έχει σχήμα σταυρού ο οποίος επιτυγχάνεται δια μικρής, εκατέρωθεν, εξοχής του εγκαρσίου κλίτους, δηλαδή της βόρειας και νότιας πλευράς.

Ο καθηγητής Αναστάσιος Ορλάνδος τον κατατάσσει στα μεσαιωνικά κτίσματα της χώρας, ακριβής χρονολογία ανεγέρσεως δεν αναφέρεται πουθενά.

Αρχαιολογικές έρευνες στον χώρο της «Παναγίας της Ξυδούς» είχαν πραγματοποιήσει οι αρχαιολόγοι:

–          Στέφανος Α. Κουμανούδης (1818-1899)

–          Στέφανος Ν. Δραγούμης (1842-1923)

–          Στέφανος Ν. Κουμανούδης (δισέγγονος του πρώτου, Αρχαιολόγος – Φιλόλογος, Απόφοιτος του Γυμνασίου Κηφισιάς.)

Και ο τρεις είχαν καταλήξει ότι σε αυτόν τον χώρο υπήρξε η, κατά τον Άϋλον Γέλλιον, ‘‘βαθύσκιος και πολυπίδαξ’’ βίλλα του Ηρώδη του Αττικού η οποία μαζί με τους ονειρώδεις κήπους της καταλάμβανε τον χώρο από της πλατείας Πλατάνου μέχρις την Πύρνα. Δια την ανέγερση του Ναού έχουν χρησιμοποιηθεί υλικά από αυτά τα κατεστραμμένα κτίσματα.

Αυτά επιβεβαιώθηκαν και από τα πολλά και αξιόλογα ευρήματα τα οποία έφεραν στο φως οι ανασκαφές των αρχαιολόγων κ.κ. Πετράκου, Π. Καλλιγά, Δ. Χατζηκώστα και άλλων.

Ο Στέφανος Ν. Κουμανούδης, (ο νεώτερος), γράφει:

«Δια την οικοδόμησην της Εκκλησίας της Παναγίας της Ξυδούς έχει χρησιμοποιηθεί αρχαίον υλικόν, ως έλιξ Ιωνικού κιονοκράνου, αρχαίοι λίθοι ειργασμένοι μεταξύ των οποίων και σπόνδυλος αρραβδωτού κίονος, τεμάχιον Ερμαϊκής στήλης από Πεντελικόν μάρμαρον το οποίον έχει εντοιχισθή ως γωνιόλιθος του βορείου τοίχου. Επίσης εις τον νότιον τοίχον ήταν εντοιχισμένος βωμίσκος φέρων την επιγραφή ‘ΣΕΛΗΝΗ’, ανευρέθη κατά το άνοιγμα της νότιας θύρας και τώρα βρίσκεται έμπροσθεν του Ιερού της Εκκλησίας και άλλα. Εκ τούτων εικάζω ότι ο ναός της Σελήνης είχεν ιδρυθή εκεί πλησίον».

(Δημοσίευση του Μ. Παρασκευαϊδη στην «Καθημερινή»)

Από λατρευτικής πλευράς ο Ναός της «Παναγίας της Ξυδούς» από το 1915, περίπου,  μέχρι το 1926 που ολοκληρώθηκε η ανέγερση του Ιερού Ναού του Αγίου Γεωργίου, λειτουργούσε σαν ενοριακός Ναός των κατοίκων της Κάτω Κηφισιάς στον οποίον ετελούντο όλα τα Μυστήρια της Ορθοδόξου Πίστεως όπως Γάμοι, Βαπτίσεις και λοιπά.

Επομένως ο χώρος αυτός εκτός από Ιστορικός είναι και χώρος με τεράστια φορτία λατρευτικής ενέργειας  και πρέπει να τον προσεγγίζουμε με σεβασμό και δέος.

Τέλος το παρωνύμιο «Παναγία η Ξυδού» κατά τον Αν. Ορλάνδο οφείλεται εις το όνομα του αρχικού ιδιοκτήτη του κτήματος, μέσα στο οποίο ανεγέρθη η Εκκλησούλα, ο οποίος ελέγετο Ξύδης.

Άλλη εκδοχή, από τον χώρο του θρύλου και της Παραδόσεως αυτή τη φορά αναφέρει ότι, κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας ένας εκ των πλουσίων Τούρκων που κατοικούσαν στην Κηφισιά μετέτρεψε τον παλαιότατον αυτόν Ναΐσκο σε αποθήκη κρασιού το οποίον έγινε ξύδι.

IMG_0005-5

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s