ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

internet 4

Στην αίθουσα «Δήμαρχος Β. Γκατσόπουλος» του Δημαρχείου Κηφισιάς, παρόντος του υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νικολάου Δένδια, και του Δημάρχου Κηφισιάς, Νίκου Γ. Χιωτάκη, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 19 Μαρτίου εκδήλωση για την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο, με τίτλο «Σερφάρω δημιουργικά και με ασφάλεια», με ομιλητή τον Διευθυντή της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ταξίαρχο Μανώλη Σφακιανάκη.

Η εκδήλωση που διοργανώθηκε από το Δήμο Κηφισιάς σε συνεργασία με το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος είχε ως στόχο να ενημερώσει τους πολίτες και ειδικά τους γονείς για τις δυνατότητες του διαδικτύου και την ορθή αξιοποίηση του.

Ο Δήμαρχος Κηφισιάς, Νίκος Γ. Χιωτάκης στο σύντομο χαιρετισμό του ευχαρίστησε τον Διευθυντή Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Ταξίαρχο Μανώλη Σφακιανάκη, τους συνεργάτες του και τον παιδοψυχίατρο – Διδάκτωρα του Α.Π.Θ, Βάιο Νταφούλη, για την παρουσία τους, επισημαίνοντας πως όλοι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στη χρήση της νέας τεχνολογίας και των ηλεκτρονικών υπολογιστών.

«Η γνώση και η εμπειρία θα μας καταστήσει ικανούς να διαχειριστούμε και να προλάβουμε τα όποια προβλήματα προκύψουν στην ψηφιακή καθημερινότητα των παιδιών μας και να τα προστατέψουμε» υπογράμμισε ο Νίκος Γ. Χιωτάκης.

Από την πλευρά του ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκος Δένδιας ανέφερε ότι «όταν ήμασταν παιδιά, στη αλάνα που παίζαμε, οι γονείς μας ήξεραν πολύ καλά με ποιον παίζαμε. Ήξεραν τι κινδύνους αντιμετωπίζαμε. Ήξεραν τους γονείς των άλλων παιδιών. Μπορούσαν να μας προστατεύσουν. Σήμερα αυτό δεν είναι δυνατόν να γίνει. Είναι μάλλον εκτός των δυνατοτήτων Εδώ λοιπόν χρειάζεται τεράστια προσοχή. Και τον ρόλο του γονέα έρχεται, στον βαθμό που μπορεί, να παίξει η Ελληνική Αστυνομία και η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Να προστατεύσει τα παιδιά μας από τους μεγάλους κινδύνους και να τους επιτρέψει να εκμεταλλευτούν τις τεράστιες ευκαιρίες που δίνει το διαδίκτυο, που δίνει η επικοινωνία, που δίνει το αύριο».

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, οι εξειδικευμένοι αξιωματικοί της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος αναφέρθηκαν μεταξύ άλλων στα μέτρα προστασίας των παιδιών από τη σεξουαλική κακοποίηση, στην ηλεκτρονική διαπόμπευση – cyberbullying και την πρόληψη αυτοκτονιών, καθώς και στις απειλές από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Στην ομιλία του ο Μανώλης Σφακιανάκης, υπογράμμισε ότι η Αστυνομία δουλεύει 24 ώρες το 24ωρο για ένα ασφαλές ηλεκτρονικό περιβάλλον και τόνισε ότι με τη σωστή χρήση του διαδικτύου μπορούμε να κάνουμε θαυμάσια πράγματα. Για το cyber bullying επισήμανε ότι είναι ένα είδος τρομοκρατίας, το οποίο υφίστανται καθημερινά περίπου 20.000 παιδιά παγκοσμίως. Τα παιδιά τόνισε πρέπει να αγνοούν αυτόν που τα ενοχλεί, να αποθηκεύουν τα μηνύματα που τους στέλνει και να ζητούν αμέσως βοήθεια.

Ο κ. Σφακιανάκης για τα social media ανέφερε ότι δεν υπάρχει σεβασμός των προσωπικών μας δεδομένων ούτε εγγύηση τήρησης μυστικότητας, ενώ για την ηλεκτρονική απάτη, υπογράμμισε ότι είναι αναξιόπιστα όλα τα ηλεκτρονικά μηνύματα, που ανακοινώνουν στον παραλήπτη ότι δήθεν κέρδισε ένα μεγάλο χρηματικό ποσό ή ότι μπορεί να διεκδικήσει μια ελκυστική επαγγελματική ευκαιρία.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τον Μανώλη Σφακιανάκη να απαντά σε ερωτήσεις γονέων σχετικά με την ορθή χρήση του διαδικτύου. Το συντονισμό της συζήτησης είχε ο δημοσιογράφος κ. Γιώργος Κουβαράς.

Παρόντες ήταν οι Αντιδήμαρχοι, Στάθης Κύρλος, Νίνα Βλάχου, Μανώλης Κουρμαδιάς, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Γιώργος Παπαδόπουλος, Γιάννης Διονυσιώτης, Αντώνης Μπιτσάνης, Λίλα Παπαδημητρίου, Αγγελική Βαλασοπούλου, Λεωνίδας Ψυχόπαιδας, Περικλής Καραγιαννάκης και Αγγελική Συνοδινού.

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s