Για να κάνουμε το Brain drain, Brain gain

Ίσως η δραματικότερη μακροπρόθεσμα και πιο βαθιά επίπτωση για το μέλλον της χώρας από την δεκαετή κρίση είναι το brain drain. Πάνω από 300.000 νέοι έλληνες των πιο παραγωγικών ηλικιών εγκατέλειψαν την Ελλάδα με συνέπεια να δημιουργείται έλλειμμα γνώσεων και δεξιοτήτων σε μία περίοδο της ανθρωπότητας όπου ο κύριος πλούτος των χωρών είναι η γνώση.

Προκειμένου να θεμελιωθεί σε γερές βάσεις η οικονομική μεγέθυνση και η γενικότερη ανάπτυξη —τα δύο δεν συμπίπτουν πάντοτε — είναι ανάγκη να δημιουργηθούν οι συνθήκες σταδιακής επανόδου αυτών των εκατοντάδων χιλιάδων συμπατριωτών μας ούτως ώστε να οδηγηθούμε σε ένα ουσιαστικό brain gain.

Για να συμβεί αυτό δεν αρκεί απλώς να αυξηθούν οι μισθοί, όταν η συγκυρία το επιτρέψει. Εξάλλου οι σχετικές έρευνες έχουν δείξει ότι για την επιστροφή στην πατρίδα τα χρήματα είναι λιγότερο σημαντικός παράγοντας σε σχέση με τη συνολική προσδοκία και προοπτική για το μέλλον. Ένα βασικό προαπαιτούμενο από τους έλληνες που έφυγαν προκειμένου να επιστρέψουν είναι να δημιουργηθούν συνθήκες αξιοκρατίας όπου θα αναγνωρίζεται η αριστεία σε όλα τα επίπεδα.

Οι συνθήκες αυτές δεν αφορούν μόνο στον δημόσιο τομέα αλλά και στον ιδιωτικό. Έργο της νέας διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα είναι η δημιουργία των συνθηκών απόλυτης καταξίωσης της αριστείας και η αντίστοιχη εγγύηση της αξιοκρατίας.

Εξάλλου από την αρχαία Ελλάδα τα εξαιρετικά έργα αναγνωρίζονταν και αποτελούσαν αντικείμενο δημόσιας τιμής. Η προσπάθεια για συνεχή βελτίωση είναι στάση ζωής. Κάθε οργανωμένη κοινωνία πρέπει να επιβραβεύει όσους δεν συμβιβάζονται με τη μετριότητα. Σε διαφορετική περίπτωση οδηγούμαστε μοιραία στην ισοπέδωση, στο τέλμα που έχει φέρει τη χώρα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Προϋπόθεση για την επιτυχία αυτής της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας είναι η αξιολόγηση. Μια αξιολόγηση που θα δίνει κίνητρα αλλά και τρόπους αυτοβελτίωσης στους εργαζόμενους. Μέσα από αδιάβλητες διαδικασίες και μια νέα αντίληψη σύγχρονης διακυβέρνησης.

Μόνον όταν επιτευχθεί αυτό, το brain drain θα μπορέσει να μεταβληθεί σε brain gain, έστω και αν οι μισθοί στην Ελλάδα εξακολουθήσουν να είναι χαμηλότεροι από ότι σε πολλές από τις χώρες στις οποίες μετανάστευσαν επαγγελματικά αλλά όχι και συνειδησιακά οι συμπατριώτες μας τα τελευταία χρόνια.

Γι αυτό και στόχος της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας είναι να κάνουμε τους Έλληνες περήφανους και αισιόδοξους ξανά. Σίγουρους για το μέλλον της πατρίδας και το δικό τους.

Γιώργος Κουμουτσάκος

Υποψήφιος Βουλευτής στον Β1 Βόρειο Τομέα Αθηνών

Τομεάρχης Εξωτερικών Νέας Δημοκρατίας

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s