Διαδικτυακή Εκδήλωση Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας Κηφισιάς «Ενδοοικογενειακή βία στις τοπικές κοινωνίες στη συγκυρία της πανδημίας του κορωνοϊού»

Διαδικτυακή Εκδήλωση Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας Κηφισιάς «Ενδοοικογενειακή βία στις τοπικές κοινωνίες στη συγκυρία της πανδημίας του κορωνοϊού»


Τη Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2020, ώρα 18:30, η Δημοτική Επιτροπή Ισότητας Κηφισιάς ΔΕΠΙΣ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών που είναι η 25η Νοεμβρίου, πραγματοποίησε διαδικτυακή εκδήλωση η οποία μεταδόθηκε ζωντανά από την σελίδα του FaceBook του Δήμου Κηφισιάς. Η εκδήλωση είχε ως θέμα την «Ενδοοικογενειακή βία στις τοπικές κοινωνίες στη συγκυρία της πανδημίας του κορωνοϊού». Στην εκδήλωση μίλησαν οι:


Μαρία Συρεγγέλα, Γενική Γραμματέας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων η οποία αναφέρθηκε στην συγκυρία της πανδημίας και στην αύξηση των κρουσμάτων ενδοοικογενειακής βίας καθώς και στις πολιτικές της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας.


Αγγελική Παπάζογλου, Δημοτική Σύμβουλος Κηφισιάς και Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας Κηφισιάς (ΔΕΠΙΣ), η οποία μίλησε για την συμβολή της τοπικής αυτοδιοίκησης στην αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας και αναφέρθηκε στην προσπάθεια της ΔΕΠΙΣ για τη λειτουργία τηλεφωνικής γραμμής στήριξης γυναικών θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας κατά την πρώτη καραντίνα αλλά και στην πρόταση της ΔΕΠΙΣ για τη δημιουργία Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών στην Κηφισιά με παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών.


Χρυσούλα Μπακού, Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Κηφισιάς, Αστυνομικός Υποδιευθυντής, η οποία αναφέρθηκε στον ρόλο της Αστυνομίας στην αντιμετώπιση περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας και στις Υπηρεσίες Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας από την Ελληνική Αστυνομία.


Χαρά Βλαστάρη-Δυοβουνιώτου, Ψυχολόγος-Κοινωνιολόγος, Μέλος της ΔΕΠΙΣ Κηφισιάς, η οποία αναφέρθηκε στο θέμα σχετικά με τις μεταμορφώσεις της (έμφυλης) βίας σε έναν μεταβαλλόμενο κόσμο και παρουσίασε το προφίλ της γυναίκας-θύματος ενδοοικογενειακής βίας, την κουλτούρα της βίας στο πλαίσιο της οικογένειας, καθώς και τις εναλλασσόμενες μορφές της βίας.


Στη συνέχεια η κ. Λάουρα Αλιπράντη, Δρ. Κοινωνιολογίας, Αντιπρόεδρος ΔΕΠΙΣ Κηφισιάς αναφέρθηκε στη συμβολή του EIGE/ Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων) στην καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας. Όπως είπε το EIGE έχει ως βασικό έργο την ενίσχυση και προώθηση του στόχου της ισότητας των δυο φύλων στην Ευρώπη που αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα, κοινή αρχή και βασική αξία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το EIGE κατά τη τελευταία δεκαετία εκπόνησε σειρά μελετών, συγκέντρωσε στατιστικά δεδομένα για την βία κατά των γυναικών, και υλοποίησέ διάφορες δράσεις και εκστρατείες ευαισθητοποίησης που αποτελούν μια ολοκληρωμένη προσπάθεια αποτύπωσης του φαινομένου αυτού στις 28 χώρες -μέλη με στόχο την απαλλαγή της Ευρώπης από την έμφυλη βία.


Τον κύκλο των ομιλιών έκλεισε η κ. Μίκα Ιωαννίδου, Δικηγόρος, Επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπίας του Ευρωπαϊκού Λόμπι Γυναικών/ΕΛΓ, μέλος της ΔΕΠΙΣ, η οποία αναφέρθηκε στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο για την καταπολέμηση της ενδο-οικογενειακής και συντροφικής βίας και στη διαχρονική συμβολή και το έργο του ΕΛΓ/EWL) για το θέμα της έμφυλης βίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Πηγή

http://www.kifissia.gr/el/blog

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s