Το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Δήμου Κηφισιάς παρουσιάζει:

Η Νικολίτσα Γεωργοπούλου – Λιαντίνη, Ομότιμη Καθηγήτρια Φιλοσοφίας Πανεπιστημίου Αθηνών, στο πλαίσιο του αφιερώματος του ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ του Δήμου Κηφισιάς για την επέτειο των 100 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή, μας παρουσιάζει ένα θέμα που αφορά στον Ιωνικό Πολιτισμό με τίτλο:

«Οι τρεις Μιλήσιοι προσωκρατικοί φιλόσοφοι: Θαλής, Αναξίμανδρος, Αναξιμένης»

Λίγα λόγια από την ίδια για το θέμα:

« Από την άποψη του χρονολογικού στίγματος προκειμένου για τους προσωκρατικούς φιλοσόφους ή Ίωνες φυσικούς, όπως λέγονται, αφού έζησαν οι περισσότεροι και έδρασαν στην Ιωνία, αναφερόμαστε στην περίοδο που συμπίπτει με τις αρχές του έκτου και φθάνει ως τα μέσα του πέμπτου αιώνα π. Χ..

Με τους Ίωνες φυσικούς συντελείται μία ριζική αλλαγή στην εκδίπλωση του ελληνικού στοχασμού, αλλαγή που σημαίνει ολοκληρωτική αναδόμηση του σχεδίου και των βάσεων. Πρόκειται για τη στροφή από τη φαντασία στη νόηση, για τη μετάβαση από το μύθο στο λόγο με αφετηρία τη φυσική παρατήρηση, για αυτό και Ίωνες φυσικοί.

Οι προσωκρατικοί φιλόσοφοι προσπάθησαν να συλλάβουν την πρώτη αρχή των όντων, δηλαδή τη σύλληψη των πρωτοστοιχείων της φύσης και στη συνέχεια τη μορφή της σύνδεσης των πρωταρχικών στοιχείων με τη υπέρτατη αρχή του σύμπαντος.

Στην παρούσα διάλεξη θα εστιάσω στους τρεις Μιλήσιους, καταγόμενους από την πόλη Μίλητο της Ιωνίας, και χρονολογικά τους πρώτους: Το Θαλή που πίστευε σαν αρχή του κόσμου το νερό, τον Αναξίμανδρο το άπειρο και τον Αναξιμένη τον αέρα.

Οι Ίωνες φυσικοί είναι το πιο βαθύ, το πιο γόνιμο και το πιο ανεξάντλητο στάδιο στην πνευματική εξέλιξη της κλασικής Ελλάδας».

Advertisement
This entry was posted in Επικαιρότητα. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s