Ελεύθερο Πανεπιστήμιο | Ψηφιακή Βιβλιοθήκη | Θέμα: « Ζωή Ν. Δραγούμη – Αρτύρ ντε Γκομπινώ. Δύο πλειάδες στον ελληνικό ουρανό »

H ΜΑΡΙΑ Γ. ΜΕΝΕΓΑΚΗ, Οµότιµη Καθηγήτρια Ιστορίας Γαλλικού Πολιτισμού ΕΚΠΑ, με αφορμή την έκδοση του ομώνυμου ιστορικού βιβλίου της, παρουσίασε στο ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ του Δήμου Κηφισιάς την διάλεξη με τίτλο:

« Ζωή Ν. Δραγούμη – Αρτύρ ντε Γκομπινώ. Δύο πλειάδες στον ελληνικό ουρανό »

Η Ναταλία Μ. Δραγούμη, ηθοποιός, διάβασε αποσπάσματα του ομώνυμου ιστορικού βιβλίου.

Λίγα λόγια για το θέμα από την κ. Μενεγάκη:

“Αντικρούονται εδώ οι μακροχρόνιες προκαταλήψεις για τον διπλωμάτη, συγγραφέα και καλλιτέχνη Αρτύρ ντε Γκομπινώ και αναδεικνύονται, με βάση το λογοτεχνικό, δημοσιογραφικό και καλλιτεχνικό του έργο, καθώς και την ιδιωτική του αλληλογραφία, οι ευαισθησίες του για το φυσικό περιβάλλον και για την ισότητα των δύο φύλων καθώς και η απέραντη αγάπη του για την Ελλάδα και τους σύγχρονους Έλληνες. Σκιαγραφείται επίσης η κοινωνική δραστηριότητα και η καλλιτεχνική δημιουργία μιας αξιόλογης και λησμονημένης μέχρι σήμερα Ελληνίδας του 19ου αιώνα, της Ζωής Ν. Δραγούμη. Τις δύο αυτές εκλεκτές φυσιογνωμίες συνέδεσαν βαθιές πνευματικές συγγένειες και ένας μεγάλος πλατωνικός έρωτας”.

Το ομώνυμο ιστορικό βιβλίο της κ. Μαρίας Γ. Μενεγάκη κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις: “Ινστιτούτο του βιβλίου – Καρδαμίτσα”, Αθήνα 2022.

Με αφορμή την ημέρα της Γυναίκας (8 Μαρτίου) σας υπενθυμίζουμε και την προηγούμενη διάλεξη της κ. Μενεγάκη, η οποία βρίσκεται αναρτημένη στην Ψηφιακή Βιβλιοθήκη του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Δήμου Κηφισιάς:

« Παναγιώτης Σοφιανόπουλος: Ένας λησµονηµένος σκαπανέας του Φεµινισµού στην Ελλάδα »

Advertisement
This entry was posted in Πολιτιστικά and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s